Zanolinas: „Europai keturių turnyrų per daug”

FIBA E

Rytoj Graikijoje baigsis Europos jaunių (iki 18 metų) vaikinų pirmenybės. Per čempionato rungtynes, be daugybės skautų iš įvairių Europos valstybių ir JAV, tribūnose galima pamatyti ir „FIBA Europe” vadovus. Vienas jų, „FIBA Europe” generalinis sekretorius Naras Zanolinas, sakė esąs patenkintas jo gimtojoje šalyje vykstančio čempionato organizavimu. Graikas tikino negirdėjęs nusiskundimų ir iš Lietuvos jaunimo (iki 20 metų) rinktinės trenerio Rimo Kurtinaičio, kuris Lietuvos spaudoje kelis kartus piktinosi prastomis Turkijoje rengtų varžybų sąlygomis. Zanolinas patvirtino, kad „FIBA Europe” sieks nepritarti Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) sprendimui rengti atskirą atrankinį turnyrą prieš olimpines žaidynes, ir papasakojo apie bendrą Europos klubinio krepšinio viziją.

Čempionatai surengti gerai?

– Ką manote apie jaunių čempionato organizavimą? Ar kilo kokių nors problemų?

– Į Europos jaunių pirmenybes atvykau tik prasidėjus ketvirtfinalio etapui. Pirmiausia man į akis krito nuostabi vieta, kurioje gyvena krepšininkai ir teisėjai. Tai turbūt puikiausias viešbutis visoje Graikijoje. O organizuojant čempionatą visada nutinka ir gerų, ir blogų dalykų. Pirmą ketvirtfinalio dieną rungtynės šiek tiek vėlavo, nes buvo keičiama lūžusi krepšio lenta. Deja, taip jau atsitinka. Apskritai šios pirmenybės, mano manymu, gana gerai organizuotos.

– Vis dėlto persikėlus į viešbutį netoli Amaliados kai kurie žaidėjai, užuot ilsėjęsi, buvo priversti net apie 4 valandas laukti savo kambario raktų…

– Taip, bet galima į tai pažvelgti plačiau – komandos atvyko tuo metu (12 valandą – red.), kai daug viešbučio gyventojų išsiregistruoja ir jo darbuotojai turi sutvarkyti kambarius. Vienu laiku atvažiavo daugiau kaip 200 žmonių, todėl nereikėtų tikėtis neįmanomų dalykų. Žinoma, tai nėra komandų kaltė, tačiau taip greitai paruošti kambarius tikrai nelengva. Tikiuosi, gyvenimas tokioje nuostabioje vietoje kompensavo tas kelias laukimo valandas.

– Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris Kurtinaitis taip pat nebuvo patenkintas Europos jaunimo čempionato organizavimu…

– Pirmą kartą tai girdžiu. Turkijoje praleidau penkias dienas, bet jokių nusiskundimų negirdėjau. Pats kalbėjausi su Kurtinaičiu du ar tris kartus, jis apie problemas nė neužsiminė.

„FIBA Europe” prieštaraus FIBA

– Kaip vertinate naują visų jaunimo čempionatų sistemą? Juk yra pasitaikę atvejų, kai krepšininkų iki 18 metų rinktinės laimėdavo Europos pirmenybes, o vėliau tie patys žaidėjai, patekę į vyresniųjų grupę, turėdavo dalyvauti B diviziono varžybose. Ar neplanuojate keisti šios sistemos?

– Ar galite mums pasiūlyti geresnę? Analizavome šią situaciją. Vienintelė išeitis ir yra, kad komandos patenka ar iškrenta iš A diviziono toje pačioje amžiaus kategorijoje. Jei pagal jaunių ekipos rezultatus į B divizioną turėtų pasitraukti jaunimo rinktinė, kur tada reikėtų trauktis iš A diviziono iškritusiai jaunimo komandai? Juk vyresnio amžiaus grupių jaunimo čempionatai nėra rengiami. Studijavome šiuos aspektus ilgą laiką ir tai – vienintelė išeitis. Be to, tokia sistema priverčia federacijas dirbti su kiekviena žaidėjų karta. Kitais atvejais federacijos daugiausia dėmesio skirtų tik tiems, kurie gerai rungtyniauja, o mes norime, kad jos koncentruotųsi į visas iš eilės krepšininkų kartas. Taigi, kaip sakiau, jei galite pasiūlyti geresnį sprendimą, būtinai mums praneškite.

– Po pasaulio čempionato Japonijoje turėtų keistis tvarka norint patekti į olimpines žaidynes. Ateityje, neiškopus į Europos pirmenybių finalą, kelialapį į olimpiadą bus galima iškovoti tik dalyvaujant atrankiniame turnyre. Kokia „FIBA Europe” pozicija šiuo klausimu?

– Galiu aiškiai pareikšti, jog „FIBA Europe” nenori priešolimpinio atrankos turnyro. Savo poziciją išsakėme labai tvirtai, tačiau viską nulems pasaulinė FIBA organizacija, pagrindinė jos taryba. Žinoma, bandome siekti, kad šis sprendimas būtų nepriimtas, nes tokia sistema visiškai nenaudinga Europai – menkesnė taptų Europos čempionato reikšmė, komandoms vasaros laikotarpiu reikėtų dukart gerinti sportinę formą. „FIBA Europe” priešinasi naujos sistemos idėjai jau dvejus metus ir toliau žada tai daryti. Esame viešai pareiškę, kad nepritariame tokiai sistemai.

Keturių turnyrų per daug

– Kaip šiuo metu klostosi „FIBA Europe” santykiai su ULEB organizacija?

– Tie santykiai pagrįsti darbu. Kaip ir visur, būna gerų laikų, būna ir blogų. Visi tikimės, kad bendravimas tik gerės.

– Ar jaučiate progresą lygindami tuos santykius su ankstesniais metais?

– Bendrauti sunkoka, nes skiriasi organizacijų filosofijos. ULEB daugiausia rūpinasi tik klubais ir jų finansine padėtimi. Mes iš esmės dirbame su federacijomis, su klubais tiesiogiai nebendraujame. Taigi skiriasi abiejų organizacijų požiūriai, tačiau kada nors jie vis tiek turėtų priartėti prie vienos filosofijos. Šiuo metu galima jausti, jog egzistuoja dvi skirtingų požiūrių, bet ne priešiškos stovyklos.

– Kalbama, kad ateityje vyks tik du Europos klubų čempionatai: ULEB organizuojama Eurolyga ir „FIBA Europe” – FIBA Europos taurė. Ar toks scenarijus realus?

– Tikiuosi, jis yra realus. Būtent tokią varžybų sistemą neseniai ir pasiūlėme ULEB organizacijai. Turime kartu susėsti ir ją aptarti. ULEB pateikė siūlymą, mes pateikėme, tad dabar laikas pradėti diskusijas. Nežinau, kokia jų nuomonė dėl dviejų turnyrų sistemos, nes apie tai dar nesame kalbėję.

– Gal galite pasakyti, ką siūlė ULEB?

– ULEB nori ir toliau propaguoti Eurolygos ir ULEB taurės turnyrus, rengti platesnio masto atrankos varžybas į ULEB taurės turnyrą. Mūsų nuomone, Europoje nėra tiek daug pajėgių klubų, kad galėtume turėti keturis aukšto lygio turnyrus, kurie egzistuoja dabar (ULEB Eurolyga, ULEB taurė, FIBA Europos taurė, FIBA iššūkio taurė – aut.). Manome, du skirtingos struktūros turnyrai būtų idealus variantas Europai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.