Švėkšnos padegėliai neranda net laikinų namų

Švėkšnos padegėliai po gaisro gyvena visiškoje neviltyje – daugelis jų neranda kur gyventi ir kol kas glaudžiasi kur pakliuvę. Didžiosios dalies jiems skirtų pinigų nelaimėliai dar negavo, o iki gaisro išsinuomotuose būstuose gyvenę žmonės nežino, kaip reikės gyventi toliau.

Kaip rašo dienraštis L.T., Du su puse mėnesio be namų likę Švėkšnos padegėliai glaudžiasi kas kur pakliūva. Įpusėjus vasarai žmonės ėmė nerimauti, ar žadėta parama juos pasieks. „Iki žiemos nedaug beliko, rimtai statybai ar net remontui nelieka laiko”, – dūsavo gyvenamojo namo per gaisrą netekę Elena ir Leonas Kinčiai.

Raudonojo Kryžiaus draugijos generalinė direktorė Renė Šidlauskienė L.T. vakar sakė, kad jau kitą savaitę žmonių per LNK ir Raudonojo Kryžiaus akciją surinkti 663 805 litai turėtų pasiekti Švėkšnos sąskaitą.

Švėkšniškiams praėjusią savaitę pinigų skyrė ir Vyriausybės rezervo fondas. Po dešimt tūkstančių litų bus pervesta dešimčiai Švėkšnos sudegusių namų savininkų.

Per dešimt tūkstančių skirta mažesnę žalą patyrusiems švėkšniškiams. Vakar Šilutės rajono savivaldybės administracijos direktorius Virgilijus Pozingis L.T. tikino, kad Vyriausybės skirti pinigai artimiausiu metu pasieks savivaldybės biudžetą, tačiau švėkšniškiams pinigų gali tekti palaukti.

„Žinote, dabar visi atostogauja. Reikia šaukti neeilinį tarybos posėdį, tik surinkę kvorumą galėsime patvirtinti lėšų paskirstymą pagal pateiktus prašymus nuostoliams padengti.

Tai gali užtrukti dvi tris savaites, nes dauguma politikų gali būti išvykę”, – vakar tikino savivaldybės administracijos direktorius.

58 tūkstančius, gautus iš Raudonojo Kryžiaus, Telšių savivaldybės, Valdo Adamkaus fondo bei kitų aukotojų, padegėliai pasidalijo birželio pradžioje. Po 10 tūkstančių pasidalijo penkios šeimos, 7 gavo Stasė Viršilienė, laidojusi gaisre žuvusią seserį – 62-ejų Zuzaną Dobrovolskienę.

Gali likti be nieko

Gaisre nukentėjusi Kinčių šeima bene viena pirmųjų apsisprendė, kad už gautą paramą įsigis sodybą gaisro nuniokotos Gediminaičių gatvės gale. Namo savininkai iškart kainą pakėlė nuo 50 iki 70 tūkstančių litų.

„Įdavėme rankpinigius. Be jų, į šį namą jau investavome 10 tūkstančių – reikėjo langų, durų, remontavome vieną namo galą, reikės stogo. Jei žadėtos paramos nesulauksime, neteksime ir šių pinigų, nes namas dar mums nepriklauso, savininkas gali ir apsigalvoti”, – skundėsi Elena Kinčienė. Šeima kol kas glaudžiasi pažįstamo jūreivio namuose, kol šeimininkas jūroje.

Glaudžiasi pas draugus

Su siaubu žiemos laukia ir metukų ir keturių mėnesių dukrelę auginanti 22-ejų Kristina Jonikavičiūtė. „Su vyru ir vaiku glaudžiamės pas draugus kambarėlyje su virtuve. Ką mums daryti, mes juk tik nuomininkai buvome. Mes iš paramos negausime nieko”, – guodėsi jauna mama. Šeima po gaisro ketino išsinuomoti kitą būstą, tačiau Švėkšnoje jo taip ir nerado.

Nuomininkų nenori

Du mažamečius vaikus auginanti Laima Armonaitė su Laimonu Šlajumi nakčiai guolius klojasi nedidelio priestato prie tvarto praėjime tarp virtuvės ir kambarėlio.

„Išvaikščiojau visą Švėkšną, tiesiog ėjau per žmones ir klausinėjau. Nėra iš ko išsinuomoti net mažyčio kambarėlio. Su vaikais niekas nenori. Teko glaustis pas vyro mamą, ji pati gyvena 12 kvadratų kambaryje”, – sakė padegėlė Laima.

29-erių L.Armonaitė su vyru gyveno sesers paveldėtuose namuose. Šeima tą rytą ką tik buvo spėjusi pasistatyti naujus virtuvės baldus, kai po pusvalandžio pamatė degantį kaimynų stogą.

„Tik grindis išsiploviau ir prasidėjo. Gaisrinė ant mūsų namo net vandens nepylė. Spėjome kelis daiktus pagriebti ir išbėgom. Kaimynų šunį dar išgelbėjom, o savojo nebeišgriebėme”, – su ašaromis pasakojo moteris.

Dabar ji su dvylikamečiu sūnumi ir kiek vyresne nei metukų mažyle su vyru gyvena pas jo motiną. Nakčiai šeima klojasi gultus kur pakliūva. Kambarėlis su virtuvėle įrengtas tvarto priestate.

Mažoji padegėlių dukra iki dabar naktimis krūpčioja. Tėvai sako, kad išgyventą košmarą dažnai sapnuoja.

Įsigijo tik viena šeima

Vieninteliai iš padegėlių Bronius ir Rūta Meilės jau šeimininkauja dviejų kambarių bute buvusiame Švėkšnos dvaro kumetyne.

Šeima, kaip ir Kinčiai, turtą buvo apdraudusi, todėl po gaisro bene vieninteliai tuoj pat ieškojo naujo būsto.

„Kitų paramų dar negavome, tik tūkstantį 187 litus iš savivaldybės”, – sakė Bronius Meilė.

Už kiek šeima įsigijo butą sename name, Meilės nenorėjo atskleisti. „Gavome draudimą, bet ne viską esame sumokėję”, – teprasitarė vyras.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.