Nueinantys ministrai pasirūpino saviškiais

Naujiems Vyriausybės nariams tenka revizuoti iš valdžios išstumtos partijos politikų priimtus kadrinius sprendimus

Kai kurių ministerijų naujieji vadovai pirmiausia priversti peržiūrėti ankstesnių ministrų kadrinius sprendimus. Iš naujos valdžios išstumtai Darbo partijai priklausantys ministrai paskutinėmis dienomis pasirūpino į įvairias valdžios kėdes susodinti sau arba partijai artimus žmones. Atleisti juos iš pareigų teisiškai gali būti problemiška, be to, tai gali kainuoti ne vieną tūkstantį litų, kuriuos valstybė turės skirti išeitinėms kompensacijoms ir galimiems teisminiams procesams.

Paskirta be konkurso

Buvęs kultūros ministras Vladimiras Prudnikovas, ūkio ministras Kęstutis Daukšys ir sveikatos apsaugos ministras Žilvinas Padaiga suskubo prieš pat savo darbo pabaigą pasirašyti įsakymus dėl kai kurių naujų žmonių priėmimo į savo vadovaujamas ministerijas. Naujieji ministrai žada visus šiuos įsakymus peržiūrėti. Neatmetama galimybė, kad jie bus atšaukti arba pakeisti.

Į valstybės tarnybą žmonės paprastai priimami konkurso būdu. Bet Ž.Padaiga nepaisė šios taisyklės ir naujai įsteigto ministerijos Valdymo departamento direktore paskyrė Darbo partijai priklausančią Svetlaną Kauzonienę. Anksčiau ji vadovavo ministerijos personalo skyriui. Į šias pareigas S.Kauzonienė buvo priimta prieš metus to paties Ž.Padaigos įsakymu.

Eksministras tvirtina, kad nuo 2004 metų pabaigos iki 2005-ųjų birželio tuometinio ūkio ministro ir Darbo partijos lyderio Viktoro Uspaskicho patarėja dirbusi S.Kauzonienė pernai rugpjūtį laimėjo konkursą Sveikatos apsaugos ministerijos personalo skyriaus vadovės pareigoms užimti. Ji neva įveikė keturis varžovus. Tačiau nei jie, nei konkurso medžiaga neskelbiama.

Naujasis sveikatos apsaugos ministras Rimvydas Turčinskas, priklausantis nuo Darbo partijos atskilusiai Pilietinės demokratijos partijai, žada susipažinti ir su S.Kauzonienės paskyrimo Valdymo departamento direktore aplinkybėmis, ir su pernykščio konkurso medžiaga. Ministras neslepia, kad bus ieškoma teisinių būdų atleisti S.Kauzonienę iš pareigų.

Aiškinasi aplinkybes

R.Turčinskas žada pasidomėti, kodėl buvo įsteigtas Valdymo departamentas. „Abejoju, kad šiandien tai svarbiausia ir nuo to pagerėtų ministerijos darbas”, – sakė ministras.

Jis tvirtina turįs teisę keisti ministerijos struktūrą taip, kaip jam atrodo efektyviau ir geriau. Jeigu Valdymo departamentas būtų panaikintas, S.Kauzonienė be didesnių teisinių problemų galėtų būti atleista iš pareigų. Tiesa, jai priklausytų kompensacija.

Praėjusią savaitę ministras apie tai kalbėjo ir su S.Kauzoniene. R.Turčinskas paprašė, kad naujojo departamento vadovė pagrįstų atliktus pakeitimus. Ministras teigė, kad kilusios abejonės neišsisklaidė ir po pokalbio su Valdymo departamento direktore.

Pati S.Kauzonienė žiniasklaidai nekomentuoja nei savo paskyrimo, nei Valdymo departamento įsteigimo aplinkybių.

R.Turčinskui teks pasukti galvą ir dėl naujojo ministerijos valstybės sekretoriaus, kuriuo prieš porą savaičių tapo Darbo partijai priklausantis buvęs Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos viršininkas Mindaugas Plieskis. Sveikatos apsaugos ministras tvirtino, jog konkurso į šias pareigas rezultatai yra apskųsti ir dabar vyksta teisinis procesas, į kurį jis negalįs kištis.

R.Turčinskas neketina naujuoju Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos viršininku skirti buvusio Ž.Padaigos patarėjo Eduardo Vaitkaus, nors šiam buvo pažadėta ši vieta.

Kilus triukšmui atsistatydino

Buvęs Ūkio ministerijos vadovas K.Daukšys taip pat paskubėjo į šiltas valdininkų vietas susodinti saviškius. K.Daukšys įsteigė 40 naujų etatų Lietuvos smulkaus ir vidutinio verslo plėtros agentūroje. Tai valstybės biudžetui kainuos apie milijoną litų per metus. Į daugumą naujų etatų pretenduoja Darbo partijos atstovai.

K.Daukšį ministro poste pakeitęs valstietis liaudininkas Vytas Navickas pasipiktino tokiu buvusio ministerijos vadovo „dosnumu” saviškiams. Jis žada iš naujo peržiūrėti visą ministerijos ir jai pavaldžių įstaigų struktūrą ir išsiaiškinti, ar pakeitimai buvo būtini.

Paskutinėmis sėdėjimo kultūros ministro kėdėje dienomis Vladimiras Prudnikovas į atsakingą postą dar spėjo pasodinti Darbo partijos proteguojamą asmenį. Neseniai kultūros ministras pelningą tarnybą Trakų nacionalinio parko direkcijoje rado įtakingų Darbo partijos šulų rekomenduotam Žilvinui Kaleckui. Šiam aukštojo mokslo nebaigusiam ir vadybininko patirties neturinčiam asmeniui buvo patikėtos parko direktoriaus pavaduotojo ūkio bei komercijos reikalams pareigos.

Manoma, kad tokį postą Ž.Kaleckas gavo neatsitiktinai – Trakų nacionaliniam parkui iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų Vyriausybė paskyrė 10 milijonų litų, kurie bus skirti Užutrakio dvarui renovuoti. Pinigus turėtų tvarkyti naujasis pavaduotojas, kuris į darbą buvo priimtas be jokio konkurso.

Maža to, paaiškėjo, kad Ž.Kaleckas yra naujojo Darbo partijos frakcijos seniūno Jono Pinskaus žmonos giminaitis. Tiesa, dėl Ž.Kalecko paskyrimo į atsakingas pareigas naujajam kultūros ministrui, liberalcentristui Jonui Jučui galvos sukti nereikės. Mat Ž.Kaleckas nusprendė iš tik ką gauto posto pareigų atsistatydinti pats.

Gali būti sudaryta komisija

Darbo partijai priklausantys eksministrai nepaisė net laikinojo premjero Zigmanto Balčyčio įspėjimo nesodinti saviškių į šiltas valdininkų vietas. Z.Balčytis netgi buvo pasirašęs oficialų aplinkraštį šiuo klausimu. Jame ministerijoms buvo nurodyta skubotai nespręsti reorganizacijos klausimų bei ne- priimti naujų darbuotojų.

Laikinasis premjeras taip pat rekomendavo naujuoju Ministru Pirmininku tapusiam Gediminui Kirkilui sudaryti specialią komisiją, kuri išsiaiškintų, ar kai kurių buvusių Vyriausybės narių įvykdytos reorganizacijos ir naujų pareigybių įsteigimas ar priėmimas į laisvas vietas nepažeidė galiojančių teisės aktų, taip pat panagrinėtų, ar šie kadriniai sprendimai buvo būtini ir neatidėliotini laikinosios Vyriausybės darbo laikotarpiu. G.Kirkilas žada jau šią savaitę priimti sprendimą, ar steigti tokią komisiją, ar kokiu nors kitu teisiniu būdu spręsti buvusių ministrų vykdytos kadrų politikos sukeltas problemas. „Jeigu bus nustatyta pažeidimų, neabejotinai būsime ryžtingi. Patys rimčiausi atvejai bus tikrai patikrinti”, – žadėjo naujasis premjeras.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.