Vartų į Šengeną gali neatverti kompiuterinė sistema

Lietuva ir kitos devynios naujos Europos Sąjungos šalys iš Briuselio sulaukė niūrių žinių. Europos Komisijos atstovai pranešė, kad naujų šalių prisijungimas prie Šengeno erdvės greičiausiai bus atidėtas dėl techninių kliūčių – specialistai vėluoja kurdami bei derindami kompiuterinę duomenų kaupimo ir perdavimo sistemą, rašo EUObserver.com.

Lietuva į Šengeno erdvę siekė įsijungti kitų metų spalį, tačiau jau dabar kalbama, kad prisijungimo data bus atidėta šešiems mėnesiams.

Vadinasi, lietuviai ir kitų ES šalių naujokių piliečiai turės laukti ilgiau, kad galėtų keliauti po Europą, negaišdami laiko prie pasienio kontrolės postų.

Europos Komisijos pareigūnai vis dar tikrina 10 šalių, kurios planuoja prisijungti prie Šengeno erdvės, sugebėjimą įgyvendinti keliamus reikalavimus. Vienas svarbiausių reikalavimų – sugebėti užtikrinti išorinių ES sienų apsaugą.

Tačiau Franco Frattini, Europos Komisijos teisingumo komisaras, pirmadienį atskleidė, kad keblumų kyla ne šalims naujokėms, o Briuseliui. Pasak komisaro, duomenų apdorojimo sistema SIS II, kuri turėjo pradėti veikti 2007 metų kovą, bus parengta anksčiausiai kitų metų lapkritį. Nors pats F.Frattini dar turi vilties, kad plano nereikės atidėlioti: „Reikia sujungti jėgas ir paspartinti darbą – tada viską įvykdysime laiku”.

„Mūsų tikslas – išplėsti Šengeno erdvę iki kitų metų pabaigos”, – pažymėjo komisaras. Kalbėdamas apie galimą nesėkmę, jis tikino, kad sausumos sienų kontrolė išnyks anksčiau negu oro uostų.

Anot jo, jei duomenų sistema nepradės veikti laiku, naujųjų šalių oro uostų sienos kontrolė bus anksčiausiai panaikinta tik 2008 metų kovą, nes sistema gali pradėti veikti tik tuo pat metu, kaip ir sezoninis skrydžių laikų pasikeitimas.

Tuo tarpu naujųjų ES šalių ministrai reikalauja, kad Briuselis imtųsi visų galimų priemonių, kad planas būtų įgyvendintas laiku ir piliečiai galėtų laisvai keliauti po Šengeno erdvę.

„Mus užtikrino, kad tapsime Europos be sienų nariais, kai prisijungėme prie ES 2004 metais. Tačiau kol kas mes jaučiamės tarsi antrarūšės šalys”, – išgirdęs apie galimas kliūtis sakė Čekijos vidaus reikalų ministras Františekas Bublanas savo šalies žurnalistams.

Jis taip pat teigė, kad nuo ES pastangų priklauso, ar bus įgyvendinta laisvos Europos vizija.

Šengeno zona buvo sukurta 1985 metais, ji apima 13 ES senbuvių (išskyrus Airiją ir Didžiąją Britaniją) bei dvi ne ES nares – Islandiją ir Norvegiją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.