Kurorto valdžia metė pirštinę policijos viršininkui

Šiuo metu Palangoje poilsiaujantys žmonės net nenutuokia apie kurorte kunkuliuojančias aistras.

Palangos miesto tarybos nariai reikalauja policijos viršininko pasiaiškinti dėl pastaruoju metu blogėjančios kriminogeninės situacijos kurorte ir gandų apie neteisėta veikla užsiimančius pareigūnus.

Padėtį dar labiau kaitina tai, kad vos komisaras Edmundas Krasauskas buvo iškviestas šį penktadienį atvykti į Savivaldybę „ant kilimo”, vienas iš kurorto Tarybos valdančiosios daugumos atstovų netikėtai gavo šaukimą į Palangos miesto apylinkės prokuratūrą.

Rėmėsi skaičiais

Konfliktas tarp kurorto valdžios ir vietos policijos viršininko kilo prieš kelias savaites susirinkus į viešą aptarimą.

Anot Palangos mero patarėjo, Tarybos nario mandatą turinčio Mindaugo Skritulsko, posėdyje dalyvavusi Palangos miesto apylinkės prokuratūros vyriausioji prokurorė Nijolė Požarskienė prabilo apie ypač pablogėjusią kriminogeninę padėtį kurorte.

„Situaciją Palangoje, kai pastaruoju metu fiksuojamas nusikalstamumo augimas 50-čia procentų, ji pavadino skandalinga. Be to, sužinojome, kad nusikaltimų išaiškinamumas kurorte nesiekia nė 30-ies procentų ir yra vienas mažiausių visoje Lietuvoje”,- konflikto priešistorę prisiminė M. Skritulskas.

Jo teigimu, po to Tarybos nariai kreipėsi į Palangos policijos viršininką Edmundą Krasauską prašydami pateikti veiklos ataskaitą: „Tačiau problemų viešinimas sukėlė prieštaringą reakciją. Komisaras, matyt, išsigandęs nepatogių klausimų, nusprendė bet kokiu būdu išsisukti: iš pradžių spaudoje pasirodė informacija, kad policijos viršininkas neva užkirto kelią vienam Palangos miesto tarybos nariui paimti kyšį. Vėliau E. Krasauskas paneigė tai ir teigė, kad neturi nei faktų, nei įrodymų.

Ir tai dar ne viskas: artėjant Tarybos posėdžio, į kurį kviečiamas atvykti ir policijos viršininkas, dienai, vienas vietos politikas – konservatorius Alvydas Kačinauskis – gavo šaukimą į prokuratūrą. Tad turime pagrindą manyti, kad prieš mus staiga griebtasi šmeižto ir tam tikro spaudimo”, – kalbėjo M. Skritulskas.

Į prokuratūrą – apklausai

A. Kačinauskis mūsų dienraščiui sakė, kad į Palangos miesto apylinkės prokuratūrą yra šaukiamas atvykti rytoj.

M. Skritulskas minėjo, kad šaukimas užpildytas nesilaikant nustatytos tvarkos: „Jame nėra nurodytas nei bylos numeris, nei parašyta, kokiu pagrindu žmogus kviečiamas, ar jis – įtariamasis, ar liudytojas…”

Pats A. Kačinauskis prisipažino net neįsivaizduojantis, kas šaukime turi būti parašyta: „Pirmą kartą gyvenime gavau. Kodėl esu šaukiamas? Net neįsivaizduoju. Tik keista, kad jį man į namus dešimtą valandą vakaro atvežė policijos pareigūnai. Šaukime tik parašyta, kad esu kviečiamas apklausai.”

Šaukimą pasirašęs prokuroras Arūnas Dagilis galimas sąsajas su kilusiu konfliktu tarp politikų ir policijos griežtai atmeta: „Alvydas Kačinauskis į prokuratūrą kviečiamas apklausai, kaip liudytojas.”

Prieš mėnesį gautas Vokietijos teisinės pagalbos prašymas. Vokiečių teisėsaugininkai tiria praėjusiais metais jų šalyje padarytą žmogžudystę. Ieškodami visų galimų šio nusikaltimo liudytojų, vokiečiai išsiaiškino, kad palangiškis tuo metu lankėsi šioje šalyje ir buvo apsistojęs viename viešbutyje.

Apie kyšius nekalbėjo

Tuo metu Palangos policijos viršininkas, atsidūręs kone detektyvinės istorijos sūkuryje, apie konfliktą su kurorto politikais kalba nenoriai.

„Be komentarų. Jeigu norite kalbėtis iš esmės, tai reikia daryti ne telefonu”,- „Vakarų ekspresui” vakar sakė E. Krasauskas, kelis kartus pakartojęs, kad apie jokius kyšius Tarybos nariams jis „niekam niekada nesakęs”.

Jis nenorėjo pritarti spėjimui, kad atvira priešprieša su vietine valdžia – tik būdas į policijos viršininko kėdę pasodinti kitą žmogų: „Valdžia tikrai nesiekia mane nuversti, politikai tik nori žinoti, kodėl kurorte yra padidėjęs nusikalstamumas.”

Todėl jis nesiruošia veltis į jokius politikavimus: „Mano tikslas – užtikrinti normalų nusikalstamumo lygį. Jei keliais procentais rodikliai yra didesni, tai nepamirškime atsižvelgti, kiek vasarą į Palangą atvažiuoja žmonių. Be to, viskas kurorte yra normaliai: nei čia kas nužudytas, nei susprogdinta, nei terorizuota…”

Prarado pasitikėjimą

Paklaustas, ar dalyvaus šį penktadienį specialiai Palangos mero šaukiamame neeiliniame Tarybos posėdyje, policijos viršininkas teigė dar nežinąs.

Savo ruožtu Tarybos nariai yra pasiruošę jam pateikti nemažai klausimų.

Politikai siekia sužinoti, kada Palangoje baigsis masinės automobilių vagystės. Sykiu laukiama atsakymų ir į filosofinio pobūdžio klausimus: pavyzdžiui, ar normalu, kad per vienerius metus deginami mero pavaduotojo, kriminalinės policijos darbuotojo ir verslininko automobiliai, kad iki šiol neatskleistos dviejų Palangos savivaldybės tarybos narių ir policijos pareigūno automobilių vagystės?

Klausimų virtinėje yra ir toks: „Ar tiesa, kad 2005 metais sunkiasvorės (per 30 tonų) transporto priemonės, kuriomis buvo vežama atrakcionų įranga J. Basanavičiaus gatve pažeidžiant kelių eismo taisykles, buvo lydima policijos pareigūnų? Ar tiesa, kad už šią paslaugą policininkams buvo sumokėtą po pusantro tūkstančio litų už kiekvieną palydėtą automobilį? Ar tiesa, kad Šventojoje Palangos policijos darbuotojai už tam tikrą mokestį „saugo” vietos verslininkų verslą, užuot vykdę nusikaltimų prevenciją?”

Mero pavaduotojo M. Skritulsko teigimu, viešą akistatą su policijos viršininku palaikė beveik visi kurorto Tarybos nariai: „Tiesa, išskyrus Naujosios sąjungos narius. Kažkaip buvo nekorektiška raginti šios partijos, kuriai Palangoje vadovauja policijos viršininko žmona Genoveita Krasauskienė, narius prisijungti…”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.