Statybų bendrovėje – nevaldomos aistros

Buvusios darbovietės vadovą dėl seksualinio priekabiavimo lygių teisių kontrolierei ir policijai apskundusi mergina dienraščiui L.T. atvirai papasakojo savo istoriją.

Tik pernai Vilniuje įsteigtoje statybų bendrovėje Valerija dirbo nuo pradžios. Jos vargai prasidėjo, kai direktorė išėjo dekretinių atostogų ir laikinai jos pareigas pradėjo eiti 60-metis Anicetas R. (pavardė redakcijai žinoma). Pasak merginos, priekabiavimas prasidėjo prieš kelis mėnesius, balandį.

Personalo vadybininke-administratore dirbusi Valerija sėdėjo viename kabinete su rinkodaros vadybininke, kuriai tekdavo matyti viršininko priekabiavimą prie bendradarbės. Ši mergina dienraščiui L.T. patvirtino buvusios kolegės pasakojimą.

„Dar nesenas”

Pavasario viduryje naujasis įmonės vadovas ėmė Valerijai žarstyti savotiškus komplimentus: „Norėčiau numauti tavo gražias kelnytes”, „Norėčiau pagraibyti tavo krūtinėlę” ir pan. Kartais direktorius bandydavo ją pasisodinti šalia ant minkštasuolio, prieš tai ištiesdamas ranką ant atkaltės. Kai vengdama apkabinimo Valerija atsisėsdavo ant kėdės, vadovas, būdavo, pasikeldavo marškinius ir imdavo glostinėti sau pilvą, krūtinę, sakydamas, jog esąs dar nesenas, dar stiprus. Mergina sako pradžioje bandžiusi į tokius pareiškimus žiūrėti kaip į nevykusius pokštus.

Bet vėliau buvo blogiau. Vieną dieną Anicetas nusivedė ją į savo kabinetą ir pareiškė, kad atostogaujanti bendrovės direktorė pavyduliauja vadybininkei savo sugyventinio bendrovės akcininko ir įtaria, jog jiedu tapo meilužiais.

Tokie pokalbiai užrakintame kabinete buvę keli. 60-metis sakydavo, jog direktorė nori ją atleisti iš darbo, o jis nori Valeriją apsaugoti. Anicetas tvirtino naktimis neužmiegantis – vis galvojantis, kaip padėti merginai. Tačiau už jo rūpestį ši turėtų atsidėkoti.

Įrašyti pokalbiai

Gegužės pradžioje Valerija kreipėsi į policiją. Pareigūnai jai paaiškino, kad tyrimas be įrodymų yra pasmerktas nutraukti, ir patarė įrašyti pokalbius. Netrukus ji į darbą ėmė nešiotis diktofoną. Iš įrašų matyti, kad Anicetas tikrai sau daug leisdavo. Pavyzdžiui, gegužės 17 d. priekaištaudamas administratorei, kad ji išėjo tvarkyti bendrovės reikalų, bet nepaliko kabineto rakto, pareiškė: „Reikia numauti tas gražias kelnytes ir pavardės neklausti. Žinai, kaip vyras grabinėja, a ne? Cha cha cha!”

O gegužės 18 d. į bendrovės kontorą atvyko atostogaujanti direktorė su sugyventiniu, nes kažkas iš įmonės darbuotojų kreipėsi į Darbo inspekciją dėl nesumokėtų algų. Šeimininkai įtarė, kad skundo iniciatorės – Valerija ir jos kabineto draugė. Buvo daugybė riksmų ir grasinimų – visa tai irgi įrašyta į diktofoną. Merginų neišleido iš kabineto, kol neprivertė parašyti pareiškimų išeiti iš darbo.

Sugadino sveikatą

Turėdamos tokį įrašą merginos dėl atleidimo nusprendė kreiptis į teismą. Jų skundai dar neišnagrinėti. Tačiau panašu, kad Aniceto hormonų audros bus pridariusios nemalonumų ir darbdaviams – jei ne priekabiavimas, administratorė nebūtų įrašiusi ir pokalbio su šeimininkais.

Dabar tyrimą pradėjo Lygių teisių kontrolierės tarnyba. Skunde šiai įstaigai Valerija teigia, kad jai buvo pasakyta daug vulgarių žodžių, 60-mečio priekabiautojo elgesys vertė ją nervintis, ji jautėsi pažeminta, dėl nepalankių darbo sąlygų net kreipėsi į gydytoją dėl nervinio priepuolio.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.