Prieššventinė įtampa „išmušė” saugiklius

Nors oficialiai Jūros šventė prasideda šiandien, ją sugrįžtant buvo galima justi jau vakar.

Nuo ryto centrinėse Klaipėdos gatvėse buvo montuojamos renginių scenos ir prekybinės palapinės, į uostą įplaukė pirmasis burlaivis, o vakare Jūros šventės dailininkas Anatolijus Klemencovas ėmėsi puošti švęsti pradedantį miestą.

Jūros šventę organizuojančios viešosios įstaigos „Jūros šventė” darbą kiek sutrikdė vakar apie 16 valandą netikėtai dingusi elektra: „Juk žinote, kad be elektros ir kompiuterių mes kaip be rankų”, – sakė įstaigos direktorius Remigijus Mockus. Neveikė ir būstinės telefonai.

Tačiau R. Mockus patikino, kad iš esmės pasirengimas šventei vyksta sklandžiai – be didesnių problemų. „Viskas vyksta, visi dirba, ir mūsų įstaigoje jau pasidarė labai ramu. Visi renginiai turėtų prasidėti laiku”, – teigė Jūros šventės vadovas. Jis prisiminė tik nedidelį nesklandumą, kilusį montuojant teatriniams pasirodymams skirtą sceną Tiltų gatvėje: paaiškėjo, kad organizatoriai suklydo užsakydami per didelę numatytai vietai sceną, tad teko suktis iš padėties.

Pirmasis burlaivis – gražuolis 50 metrų ilgio „Roald Amundsen” – į Klaipėdą vakar pavakarę įplaukė su gausia 43 asmenų įgula. Juodas vokiečių burlaivis su ant denio pabirusia tamsių spalvų drabužiais apsirengusia įgula iš toli priminė senovinį piratų laivą.

Pirmą kartą Klaipėdoje viešinčio mokomojo laivo kapitonas Folkeris Presleris (Volker Pressler) sakė, kad visiškai nieko nežino apie Jūros šventę ir jos metu vykstančias linksmybes. Paklaustas, ar yra pasirengęs švęsti kartu su klaipėdiečiais, kapitonas F. Presleris, kurį, beje, draugai vadina Elviu, atsakė: „Taip, žinoma!” Kapitonas trumpai papasakojo „Roald Amundsen” istoriją: laivas pastatytas kaip žvejybinis 1952 metais ir kurį laiką buvo naudojamas žvejybai Atlanto vandenyne. Vėlesniais laikais laivas buvo paverstas tankeriu, nuo 1991-ųjų „Roald Amundsen” yra burinis laivas. Šiuo metu jis tarnauja jaunosios kartos mokymo tikslams.

Burlaiviui prisišvartavus Kruizinių laivų terminalo vidinėje krantinėje, ėmė rinktis smalsuoliai. „Labai gražus, senas laivas. Atsivedžiau pasižiūrėti iš Jungtinių Amerikos Valstijų grįžusį pusbrolį su žmona ir sūneliu. Gerai, kad teritorija atidaryta – čia gražu pasivaikščioti”, – džiaugėsi klaipėdietė Žaneta.

Kiek anksčiau už vokiečių burlaivį Klaipėdos uoste pasirodė olandų jachta „V Symphony”. Taip pat festivalyje „Baltic Sail” dalyvaujanti jachta prisišvartavo Pilies uostelyje. Pasak „Baltic Sail” koordinatoriaus Kipro Paldausko, šia jachta atplaukė maždaug septyniasdešimtmetis olandas, kuris krante juda su invalido vežimėlio pagalba, o laive, regis, puikiai apsieina ir be jo.

K. Paldausko teigimu, iš viso laukiama atplaukiant apie 30 senovinių burlaivių bei jachtų iš įvairių šalių, dauguma jų atplauks šiandien vakare.

Planuota, kad vakar uostamiestin bus atskraidintas ir hidroplanas, lėktuvas, tupiantis ir kylantis nuo vandens. Šeštadienį ir sekmadienį hidroplanu galės paskraidyti visi norintieji. Tačiau, pasak K. Paldausko, planai šiek tiek pasikeitė ir hidroplano laukiama šiandien.

Vakar nuo 18 valandos centrinėje miesto eismo arterijoje uždarius transporto eismą, puošti Klaipėdą pradėjo dailininkas A. Klemencovas. Jis su pagalbininkais žadėjo darbuotis per naktį, kad rytą klaipėdiečiai pamatytų Jūros šventei jau pasipuošusią Klaipėdą. „Viskas vyksta pagal planą. Tik prie „Didžiosios Baltijos jūros gyvatės” galime kiek užtrukti, bet penktadienį 12 valandą dienos viskas jau turi būti padaryta”, – sakė A. Klemencovas, kuris savo nuotaiką ir vykstantį pasiruošimą apibūdino vienu žodžiu: „košmaras”. Šįvakar 18 val. planuojamas teatralizuotas Didžiosios Baltijos jūros gyvatės atidarymas.

Vakar vakare į Klaipėdą atvyko ir viename miesto viešbučių apsistojo egzotiškas ansamblis iš Nigerijos Federacinės Respublikos „Tripple Heritage Dance Company”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Be kategorijos su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.