Tildomi muzikantai triukšmaus po valdžios langais

Šiandien kai kurie Palangos lauko kavinių savininkai ir jose grojantys muzikantai žada surengti piketą prie kurorto Savivaldybės administracijos pastato. Jie protestuoja prieš valdžios sprendimą nuo rugpjūčio 1 dienos nebeleisti lauko kavinėse naudotis garso stiprinimo įranga.

„Argi normalu vidury vasaros sezono, kai visos kavinės yra pasirašiusios sutartis su muzikantais, uždrausti naudotis garsą stiprinančia įranga? Valdžia labai formaliai ir primityviai priėmė sprendimą”, – piktinosi vienas iš piketo iniciatorių – Viešbučių ir restoranų asociacijos vadovas Gintautas Rekašius.

Pasak jo, poilsiautojai dėl to ir atvyksta į Palangą, kad pašoktų, pasilinksmintų, dėl to eina ir į J. Basanavičiaus gatvę. Esą, kas nori ramybės – tegul eina į botanikos sodą.

„Gal dabar muzikantai turės dainuoti per megafoną, kaip Samas per „Euroviziją”? Negi Basanavičiaus gatvėje dainuos čigonų ansambliai, gros tik simfoniniai orkestrai, būgnininkai?..” – svarstė G. Rekašius.

Kiti verslininkai ir muzikantai – atvirkščiai, palaiko valdžios sprendimą ir tikina, kad kitos galimybės sutramdyti J. Basanavičiaus gatvėje įsigalėjusią anarchiją nėra.

„Idealus sprendimas. Pagaliau nebebus tos garsų kakofonijos. Iš tiesų – pasiklausius bliovimų Basanavičiaus gatvėje, atrodo, kad pusė Palangos kalėjime sėdėjo – vien rusiškas „popsas”. Pavyzdžiui, Venecijoje visose kavinėse groja akustinė muzika ir niekas niekam netrukdo. Dabar ir Basanavičiaus gatvėje galės groti tik profesionalai, mokantys groti smuiku, pianinu, akustine gitara. Palanga bus visai kito lygio, nebus gėda prieš turistus”, – džiaugėsi muzikantas Petras, pats dvejus metus grojęs J. Basanvičiaus gatvėje.

Natūralios medicinos centro bei kavinės „Žvaigždė” savininkė, medikė Andželika Karpovič akcentavo, kad dabar dėl didžiulio triukšmo, sklindančio iš kai kurių lauko kavinių, poilsiautojams ir patiems kavinių darbuotojams sutrinka sveikata. Šalia J. Basanavičiaus gatvės neįmanoma normaliai teikti apgyvendinimo paslaugas – poilsiautojai po vienos nakties išsilaksto. Kenčia nuolatiniai gyventojai.

„Svarbiausia tai, kad didžiausią triukšmą skleidžia tos kavinės, kurios dirba tik vasarą. Iš kitų miestų atvykę jų šeimininkai jaučiasi Palangos savininkai ir nepaiso jokių taisyklių. Jei bandai su jais tartis gražiuoju, kad pritildytų garsą, pasiunčia kuo toliau. Dešimt metų šios problemos nepavyksta išspręsti, todėl vienintelė galimybė – teisiniai draudimai”, – sakė A. Karpovič.

Pasak jos, net 40 stambių Palangos įmonių atstovų parašais palaikė valdžios sprendimą.

„Šis sprendimas – tik rimtas signalas triukšmadariams. Šią vasarą muzikantai gros kaip groję. Mes juk nesam iš medžio iškritę, žinome, kad yra pasirašytos sutartys su atlikėjais. Pagal įstatymą, nustačius pažeidimą, jį reikia pašalinti per 30 dienų. Tad iki rugsėjo mėnesio verslininkai galės „šalinti pažeidimus”, – sakė Palangos vicemeras Rimantas Garolis.

Naujoji tvarka turėtų galutinai įsiteisinti nuo kitos vasaros, tiesa, pasak R. Garolio, jei miesto Taryba iki tol nepakeis taisyklių.

Vicemeras aiškino, kad tokį drastišką sprendimą teko priimti dėl to, kad jokiais kitais būdais nepavyksta sudrausminti triukšmautojų.

Stovint gatvėje sunku nustatyti, kuri kavinė viršija leistiną triukšmingumo lygį, o norint patikrą atlikti kavinės viduje, pagal šalyje galiojančius įstatymus, reikia užsiregistruoti specialiame žurnale. Taigi kol tikrintojas užsiregistruoja, kavinės darbuotojai sumažina garsą, todėl užfiksuoti pažeidimų neįmanoma.

Visuomenės sveikatos centro specialistų duomenimis, J. Basanavičiaus gatvėje, lauke, triukšmo lygis būna 75 ar net 100 decibelų, kai pagal higienos reikalavimus nuo 22 iki 6 val. lauke triukšmo lygis neturėtų viršyti 40 decibelų.

Beje, kalbama, kad neleistini decibelai sklinda vos iš 4-5 lauko kavinių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Tildomi muzikantai triukšmaus po valdžios langais"

  1. PETREIZERIS

    Štai ką aš padainuosiu tiems bepročiams, priėmusiems „TRIUKŠMO”įstatymą:

    POLITIK IERIAI „ELITO”-AUKŠTUMŲ,-

    NEMAIŠYK IT ROKENROLO SU TRIUKŠMU!

    NUO SKANDALŲ-TRIUKŠMO – SLOPSTA NERVŲ SISTEMA,

    NUO ROKENROLO DRĄSIAI GALI – NUSKRIST JUMS GALVA!

    -GROKIM ROKĄ LABAI GARSIAI!

    -LET&#039s PLAY THE ROCKIN&#039 VERY LOUD!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.