Laidojimo pašalpos – ir gyviesiems

Kelerius metus grobsčiusi svetimus pinigus buvusi Ramygalos seniūnijos vyriausioji buhalterė 41 metų Daiva Sangavičienė turės atlyginti savo veiksmais valstybei padarytą žalą.

Panevėžio apygardos teismo sprendimu iš D.Sangavičienės priteista Panevėžio rajono savivaldybės administracijos naudai 119 tūkstančių 352 litai.

Tik mažą dalį pinigų – 6122 litus, ramygalietė, šiuo metu dirbanti pakuotoja vienoje bendrovėje, jau grąžino.

Ramygalos seniūnijos gyventojų pašalpas pasisavinusiai D.Sangavičienei skirta su laisvės atėmimu nesusijusi bausmė.

Skiriant bausmę buvo atsižvelgta į tai, kad moteris teisiama pirmą kartą, pripažino savo kaltę, prižiūri ir išlaiko senyvo amžiaus ligotą motiną bei du nepilnamečius sesers vaikus.

D.Sangavičienei paskirtas laisvės apribojimas dvejiems metams, įpareigojant iki 2007 metų pabaigos neatlygintinai išdirbti 200 valandų sveikatos priežiūros, globos ir rūpybos įstaigose, kuriose rūpinamasi invalidais, nusenusiais ar kitais pagalbos reikalingais asmenimis.

Tokios bausmės buvusi buhalterė susilaukė už apgaulingą buhalterinės apskaitos tvarkymą, didelės vertės svetimo turto pasisavinimą ir dokumentų suklastojimą bei jų panaudojimą.

Imdavo pašalpas už gyvų žmonių laidojimą

Nuo 1997-ųjų pradžios iki 2003-iųjų balandžio 29 dienos D.Sangavičienė ėjo įvairias pareigas Ramygalos seniūnijoje.

Dirbdama kasininke, o vėliau vyriausiąja buhaltere, ramygalietė pasisavino jos žinioje buvusį didelės vertės Lietuvos valstybės biudžetui priklausantį turtą – 125 tūkstančius 474 litus.

Šios lėšos buvo skirtos socialinėms gyventojų reikmėms. Nesąžininga buhalterė klastojo dokumentus, pasirašydama už pašalpas turinčius gauti ar net nežinančius apie jiems paskirtas lėšas žmones.

Paaiškėjo, kad D.Sangavičienė pasirašydavo už Ramygalos seniūnijos gyventojus socialinių pašalpų mokėjimo žiniaraštyje ir pasiimdavo jų pašalpas.

Kartais dalį pinigų atiduodavo, kitą – pasilikdavo sau. Socialinių ir šeimos pašalpų mokėjimo žiniaraščiuose įrašydavo didesnes išmokėtas sumas.

D.Sangavičienė net sugebėjo išrašyti vienkartines laidotuvių pašalpas už nemirusius žmones. Vienu atveju ji pasirašė už „mirusiojo” sūnėną, kitu – už brolį.

Buhalterės išsilavinimo neturi

Kai kurie ramygaliečiai, tik pareigūnams pradėjus ikiteisminį tyrimą, sužinojo apie esą gautas pašalpas. Be to, buhalterė, paėmusi iš gyventojų pinigus už komunalines paslaugas, jų neužpajamuodavo ir taip pat pasiimdavo.

D.Sangavičienės afera išaiškėjo, kai Ramygalos seniūnijoje pradėjo dirbti nauja vyriausioji buhalterė. Pastebėjus tam tikrus neatitikimus buhalterijos dokumentuose, kilo įtarimas, kad D.Sangavičienė savinosi pinigus.

Savo kaltę ramygalietė pripažino visiškai ir sakė, kad jokio buhalterinio išsilavinimo neturi.

Nuo 1997-ųjų pradžios iki 1998 metų balandžio ji pati pagal pateiktus pašalpų gavėjų dokumentus apskaičiuodavo socialines pašalpas, pildydavo socialinių pašalpų mokėjimus žiniaraščiuose bei mokėdavo pinigus.

Kartais, jei žmogus negalėdavo ateiti pasiimti pašalpos, ją paimdavo pati. Pasirašydavo už pašalpos gavėją, o pinigus įdėdavo į voką ir laikydavo seniūnijos kasos seife.

Vėliau apskaičiuoti mokamų pašalpų dydį bei pildyti žiniaraščius buvo pavesta kitai moteriai, o jai liko išmokėti pinigus.

Nusikaltimo motyvų nenurodė

Moteris neneigė, jog socialinių ir šeimos pašalpų išmokėjimo žiniaraščiuose įrašydavo didesnes galutines išmokėjimo sumas, nei faktiškai buvo išmokėtos. Žiniaraščiuose pasirašydavo pati.

Nuo 2001-ųjų pabaigos iki 2003 metų pradžios rinkdama iš gyventojų pinigus už komunalines ir kitas paslaugas, jų neužpajamuodavo kasoje ir pasiimdavo savo išlaidoms.

Kokią tikslią pinigų sumą pasiimdavo, D.Sangavičienė neprisiminė, tačiau per dieną vidutiniškai neužpajamuodavo po 100 litų.

Taip pat imdavo mokesčius iš gyventojų už darželį, bet įrašydavo paimtas pinigų sumas tik į tėvų atsiskaitymo už darželį žiniaraštį, jų nefiksuodavo kasos aparatu. Pinigus pasisavindavo.

Moteris neneigė savinusis pinigus, tačiau kodėl taip elgėsi, paaiškinti negalėjo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.