Viešnia iš Danijos pasibaisėjo poilsiautojais

Dvi dienas Smiltynės, I ir II Melnragės paplūdimius, kuriems šiemet buvo suteikta Mėlynoji vėliava, tikrinusi inspektorė iš Danijos pažeidimų nerado.

Kad paplūdimiui būtų suteikta Mėlynoji vėliava, jis turi atitikti daugybę tarptautinių standartų, būti švarus ir patogus.

Nors poilsiautojai ne kartą skundėsi, kad vadinamuosiuose mėlynuosiuose paplūdimiuose tvyro netvarka – smėlis esą nešvarus, o šiukšlių neskuba išvežti, Mėlynosios vėliavos koordinavimo centro atstovė Suzana Prip Madsen (Susanne Prip Madsen) po patikrinimo pliažų būkle liko patenkinta.

„Lietuva ir Klaipėda gali didžiuotis tokiais paplūdimiais. Tačiau jų lankytojų sąmoningumo ir bendros kultūros lygis pastebimai atsilieka nuo europiečių”, – per susitikimą su miesto savivaldybės atstovais pastebėjo danė.

Tikrintojai užkliuvo tai, kad paplūdimiuose žmonės labai daug rūko, o nuorūkas meta į smėlį. „Paplūdimiuose gali atsirasti daugiau plakatų, perspėjančių apie rūkymo žalą ir gamtos teršimą”, – siūlė S.Madsen.

Pasibaisėjo danė ir paplūdimių tualetais.

„Nors jų įranga atitinka Mėlynosios vėliavos reikalavimus, tačiau patys žmonės dergia tualetus, elgiasi gyvuliškai”, – kaltinimų poilsiautojams negailėjo Mėlynosios vėliavos programos koordinatorė.

S.Madsen papiktino tai, kad patikrinimo metu ji fekalijas aptiko tiesiog ant tualeto grindų.

Pernai Mėlynosios vėliavos paplūdimiu buvo pripažintas tik Smiltynės pliažas. Šiemet tokio įvertinimo susilaukė net trys Klaipėdos paplūdimiai.

Už dalyvavimą šioje programoje savivaldybė įsipareigojo kasmet mokėti po 35 tūkst. litų. Tokio dydžio parama iš miesto biudžeto skiriama Lietuvos žaliųjų judėjimui, kuris koordinuoja Mėlynosios vėliavos programą mūsų šalyje.

Viešnios iš Danijos nuomonę, kad Mėlynoji vėliava Klaipėdos paplūdimiams suteikta pagrįstai, palaikė ir žaliųjų judėjimo atstovas Rinaldas Rimkevičius. Jis pliažus vertino drauge su S.Madsen.

Savivaldybės miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė kategoriškai atmetė prielaidą, esą apie tikrintojų vizitą ji žinojusi iš anksto, todėl jam spėta pasiruošti. Dienraščiui ji teigė, kad savivaldybėje S.Madsen pasirodė jau po to, kai apžiūrėjo Klaipėdos, Palangos ir Nidos paplūdimius.

„Ji liko ne tik patenkinta, bet ir sužavėta mūsų pliažais. Aišku, danė išreiškė rekomendacines pastabas, bet jos susijusios su menka poilsiautojų kultūra”, – apie viešnią, kuri šiandien išvyko tikrinti Latvijos pajūrio, kalbėjo I.Šakalienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.