Ar apskaičiuojant apmokestinamąjį pelną, suteiktą paramą galima pripažinti leidžiamais atskaitymais?

Individuali įmonė 2005 m. suteikė paramos gavėjo statusą turinčiai įmonei 10 000 Lt paramą grynais pinigais. Apskaičiuodama 2005 m. veiklos rezultatą, įmonė užfiksavo 25 000 Lt nuostolį. Ar apskaičiuodama apmokestinamąjį pelną, suteiktą paramą gali pripažinti leidžiamais atskaitymais?

Vadovaujantis Pelno mokesčio įstatymo (Žin., 2001, Nr.110-3992) 28 straipsnio 2 dalies nuostatomis mokesčio mokėtojams, pagal Lietuvos Respublikos labdaros ir paramos įstatymą turintiems teisę teikti tik paramą, iš pajamų leidžiama du kartus atskaityti išmokas (išskyrus išmokas grynaisiais pinigais, viršijančias 250 MGL dydžio sumą vienam paramos gavėjui per mokestinį laikotarpį), įskaitant perleistą turtą, suteiktas paslaugas, kurios Lietuvos Respublikos labdaros ir paramos įstatymo nustatyta tvarka skirtos paramai, tačiau ne didesnes kaip 40 procentų mokesčio mokėtojų pajamų, apskaičiuotų iš pajamų atėmus neapmokestinamąsias pajamas, leidžiamus atskaitymus ir ribojamų dydžių leidžiamus atskaitymus, išskyrus paramą.

Pelno mokesčio įstatymo 30 straipsnyje nustatytas mokestinio laikotarpio nuostolių perkėlimas. Jeigu mokestiniais metais iš pajamų atėmus neapmokestinamąsias pajamas ir atskaičius leidžiamus atskaitymus bei ribojamų dydžių leidžiamus atskaitymus gaunami mokestinio laikotarpio nuostoliai, šių nuostolių suma perkeliama į kitus mokestinius metus, išskyrus nuostolius, patirtus dėl vertybinių popierių ir (arba) išvestinių finansinių priemonių perleidimo. Nuostoliai, susidarę dėl vertybinių popierių arba išvestinių finansinių priemonių perleidimo, perkeliami į kitus mokestinius metus, tačiau dengiami tik vertybinių popierių ir (arba) išvestinių finansinių priemonių perleidimo veiklos pajamomis.

Vadinasi, jeigu individuali įmonė, iš pajamų atėmus neapmokestinamąsias pajamas, leidžiamus atskaitymus ir ribojamų dydžių leidžiamus atskaitymus (išskyrus paramą), apskaičiuoja mokestinį nuostolį, tai apskaičiuojant apmokestinamąjį pelną paramai skirtos lėšos negali būti pripažįstamos leidžiamais atskaitymais. Suteiktos paramos sumomis mokestinis nuostolis negali būti didinamas. Mokesčių požiūriu iš pajamų neatskaitytos paramos suma, apskaičiuojant apmokestinamąjį pelną, į kitus mokestinius metus neperkeliama ir yra priskiriama neleidžiamiems atskaitymams.

Valstybinės mokesčių inspekcijos prie LR finansų ministerijos viršininko 2003 m. vasario 27 d. įsakymo Nr.V-58 patvirtintų Metinių pelno mokesčio deklaracijų FRO475 ir FRO475A formų bei jų priedų užpildymo taisyklių (Žin., 2003, Nr.24-1005, 2003, Nr.90-4097; 2004, Nr.85-3109; 2004, Nr.185-6878; 2006, Nr.18-651) 53 punkte nustatyta, kad užpildant metinę pelno mokesčio deklaracijos FRO475A formą, neleidžiami atskaitymai (nustatyti Pelno mokesčio įstatymo 31 straipsnyje) iš pajamų neatimami ir deklaracijoje nenurodomi.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Specialistai konsultuoja su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.