Vyriausybė delsia didinti rūkalų ir degalų akcizus

Neturėdama aiškių ūkio prognozių Vyriausybė nesiryžta priimti sprendimo didinti degalų ir rūkalų akcizus – pakėlus šį mokestį minėti produktai pabrangtų dvigubai

Vyriausybė dar neapsisprendė, ar nuo kitų metų pradžios didins tabako gaminių ir degalų akcizus. Įstodama į ES Lietuva įsipareigojo pakelti šių produktų akcizų tarifus iki minimalių ES tarifų, tačiau baimindamasi, kad šoktelėjusi infliacija padidins grėsmę neįsivesti euro, šiuos planus atidėjo ateičiai. Finansų ministras Zigmantas Balčytis pabrėžė, jog bus apsispręsta dar šį rugpjūtį, kai Finansų ministerija atnaujins šalies ūkio prognozes.

„Bus makroekonominės prognozės, tuomet galėsime spręsti, kada Lietuva bus pajėgi stoti į euro zoną. Iki tam tikrų metų turime pakelti akcizus, bet norint įsivesti eurą, aišku, reikia reguluoti infliaciją”, – apie akcizų didinimą LŽ kalbėjo Balčytis.

Lietuva yra įsipareigojusi iki 2011 metų pakelti akcizus iki minimalaus ES lygio, tačiau iki 2009 metų šalis turi pasiekti tam tikrą kontrolinį akcizų dydį. Tai reiškia, kad šiam mokesčiui padidinti Lietuva turi šiuos ir kitus metus.

„Labai norėtume išvengti visuomenės šoko, kuris ją ištiktų staiga pakėlus kainas. Būtent tabako akcizo didinimas turės reikšmingo poveikio infliacijai. Todėl reikėtų tai daryti pamažu. Tačiau dėl politinės padėties nėra tvirtų Vyriausybės sprendimų. Vis lūkuriuojama”, – sakė Finansų ministerijos Fiskalinės politikos departamento direktoriaus pavaduotoja Dzintra Sakevičienė. Ji teigė, jog rengiant preliminarų 2007 metų biudžetą buvo manoma, kad tabako akcizą teks šiek tiek didinti, bet prognozių dėl tikslių tarifo dar nebuvo.

Dabar nuo 1000 cigarečių valstybei atitenka 75,6 lito akcizo mokesčio, arba pusantro lito nuo pakelio. Pasiekusi minimalų ES akcizo tarifą valstybė už 1000 cigarečių pasiims 327 litus – 6,5 lito už pakelį.

Dabar Lietuvoje populiariausių cigarečių pakelio mažmeninė kaina yra 3,75 lito. Jei keistųsi tik akcizas, už pakelį tokių cigarečių 2009-aisiais rūkaliai mokėtų 8,75 lito, o šiandien 5 litus kainuojančios cigaretės brangtų dvigubai.

„Labai didelis kainų šuolis greičiausiai paskatins vartotojus ieškoti pigesnių produktų. Ne paslaptis, kad jie į Lietuvą gali patekti ir nelegaliais keliais”, – svarstė „Philip Morris” generalinis direktorius Edvinas Katilius.

Socialinių mokslų daktaro Romo Lazutkos nuomone, kuo greičiau Vyriausybė imsis didinti cigarečių akcizą, tuo paprasčiau bus ateityje. „Greitas ir didelis šio produkto kainos šuolis suaktyvins kontrabandą, kilstelės infliaciją”, – sakė jis. Lazutka teigia, jog Vyriausybė greta cigarečių akcizo didinimo turėtų paleisti stiprią socialinę reklamą prieš rūkymą – tada ir žmonėms būtų aiškiau bei lengviau apsispręsti, ir ES politika būtų pagrįstai vykdoma.

Benzino ir dyzelino akcizai didės ne taip drastiškai – vartotojų kišenei daugiau įtakos turės kylančios naftos kainos pasaulinėje rinkoje. „Degalų akcizus galime didinti labai nedaug. Svarbiausia, kad tas didinimas būtų”, – aiškino Balčytis.

Šiuo metu Lietuva taiko 1318 litų už toną bešvinio variklių benzino akcizą. Iki 2008 metų ši suma turėtų padidėti 166 litais, dar tiek pat – iki 2011-ųjų pradžios. Panašios sąlygos taikomos ir dyzeliniams degalams. Jų akcizas trimis etapais didės maždaug po 100 litų už toną.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.