Lengvata kompiuteriams pirkti kainuotų milijonus

Pratęsus gyventojų pajamų mokesčio lengvatos galiojimą perkantiesiems kompiuterį ar įsivedantiesiems internetą dar trejiems metams – iki 2009 metų, į šalies biudžetą nepatektų apie 180 mln. litų galimų pajamų. Tačiau šios idėjos iniciatoriai mano, kad pinigai grįš su kaupu.

„Didesnės biudžeto netekties neprognozuojame, nes manome, kad didžiausias kompiuterių ir interneto prieigos pirkimo bumas jau praėjo”, – LŽ sakė Finansų ministerijos Fiskalinės politikos departamento direktorės pavaduotoja Dzintra Sakevičienė.

Dabar ši lengvata galioja iki šių metų pabaigos. Deklaruojantys pajamas gyventojai gali susigrąžinti iki trečdalio pirkto kompiuterio ir įdiegtos interneto prieigos kainos. Šiuo metu Seime yra įregistruota įstatymo pataisa, kuria numatoma pratęsti lengvatos galiojimo laiką.

Praėjusiais metais dėl GPM lengvatos gyventojams buvo grąžinta 27 mln. litų. Šiais metais suma turėtų siekti apie 60 mln. litų. Finansų ministerijos skaičiavimais, jei perkant kompiuterį galiojančios sąlygos nesikeis, tikėtina, kad tiek pat – 60 mln. litų – GMP lengvatos mokesčio bus grąžinta kiekvienais metais iki 2010 metų.

Nauda akivaizdi

Seimo Informacinės visuomenės plėtros komiteto nario Algirdo Monkevičiaus teigimu, gyventojų informacinio raštingumo lygio negalima išmatuoti valstybės biudžeto netektimis. „Lengvata susigrąžinti dalį GPM turi būti pratęsta. Tai padidina gyventojų aprūpinimą informacinėmis technologijomis ir gerina jų kompetenciją, sudarant galimybę naudotis informacijos lobynais. Pasaulyje patikrinta, kad valstybei į tokią sritį investavus milijoną gaunama kelis kartus didesnė grąža”, – kalbėjo Monkevičius.

Neskaičiuoti biudžeto lėšų ir dar porai metų pratęsti lengvatos galiojimo laiką siūlo „Infobalt” vykdomasis direktorius Džiugas Juknys. Jo duomenimis, 2003 metais, kai GPM lengvata nebuvo taikoma, kompiuterius įsigijo 180 tūkst. gyventojų, o 2005 metais skaičius padidėjo iki 300 tūkstančių. „Dideles, didesnes už vidutines ir vidutines pajamas gaunančių gyventojų rinka kompiuteriais prisisotinusi, todėl šiame segmente didelio skaičiaus augimo, įsigyjant kompiuterį ar interneto prieigą ir pratęsus lengvatos galiojimo laiką, nebus. Tačiau tai padaryti būtina, nes apie kompiuterio pirkimą ima galvoti ir 1-1,5 tūkst. litų pajamas gaunantys gyventojai. Be to, vis didesnis poreikis turėti kompiuterį jaučiamas ir tarp moksleivių, kuriems jis reikalingas mokantis”, – sakė Juknys.

Reikia kaimui

Anot pašnekovo, tikėtina, kad iki 2008-2009 metų įgyvendinus įvairius projektus, daugiau kompiuterių atsiras kaimo vietovėse, kurių gyventojams jis dabar nereikalingas, nes nėra galimybės įsivesti internetą. Juknio nuomone, tokią situaciją lemia tai, kad telekomunikacijų bendrovėms labai nepatraukli gyvenviečių, turinčių apie pusę tūkstančio gyventojų, rinka. Tokiose gyvenvietėse, pašnekovo teigimu, gyvena daugiau nei milijonas žmonių.

Tačiau, remdamasis kai kurių ES valstybių patirtimi, Juknys teigė, kad ilgiau nei septynerius metus taikyti šią lengvatą nėra tikslinga, nes kompiuteris namuose per trejus metus nesusidėvi, o per ilgai taikoma lengvata gali iškraipyti rinką.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.