Pakeistos kelių transporto priemonių registravimo taisyklės

Valstybės įmonė „Regitra” nebeišduos transporto priemonės naudotojo pažymėjimų, o transporto priemonių registravimui taikys paprastesnes procedūras.

Šias ir kitas naujoves numato šiemet liepos 13 dieną patvirtintos (l.e. p. Vidaus reikalų ministro įsakymas Nr. 1V-268) naujos Kelių transporto priemonių registravimo taisyklės, kurios įsigalios jas paskelbus „Valstybės žiniose”.

„Ankstesnės, nuo 2001 m. galiojusios Kelių transporto priemonių registravimo taisyklės šiemet atnaujintos dėl ES direktyvos reikalavimų bei vykdant Elektroninės valdžios koncepcijos įgyvendinimo priemonių plane numatytą siekį teikti elektronines transporto priemonių registravimo paslaugas,” – sakė VĮ „Regitra” l. e. p. generalinis direktorius Leonardas Kęstutis Jasūdis.

Transporto priemonės naudotojo pažymėjimų, kurių VĮ „Regitra” pernai išdavė per 32 tūkstančius, atsisakoma dėl ES direktyvos reikalavimo vietoj dabar išduodamų dviejų tipų transporto priemonės registravimo dokumentų vienai transporto priemonei išduoti tik vieno tipo dokumentą – ES direktyvos reikalavimus atitinkantį transporto priemonės registravimo liudijimą.

„Jau išduoti naudotojo pažymėjimai galios iki transporto priemonės perregistravimo arba iki pažymėjime nurodytos galiojimo datos. Daugiau naudotojo pažymėjimų įmonė nebeišduoda”, – sakė VĮ „Regitra” l. e. p. generalinis direktorius Leonardas Kęstutis Jasūdis.

Naujosios taisyklės leidžia atsisakyti transporto priemonės išregistravimo tais atvejais, kai ją parduodantis ir įsigyjantis asmenys yra Lietuvos Respublikos gyventojai ar Lietuvos Respublikoje įregistruotos įmonės. Transporto priemonė bus išregistruojama tik tada, kai ji bus parduodama ar dovanojama užsieniečiui ar užsienyje registruotai įmonei, baigus eksploatavimą bei kai kuriais kitais taisyklėse numatytais atvejais.

Identifikavimo apžiūra bus atliekama transporto priemonę pirmą kartą įregistruojant Lietuvoje ir kai bus registruojami pakeisti jos duomenys. Be to, apžiūra bus atliekama ir tada, kai transporto priemonė įregistruota Lietuvos Respublikoje iki 2001 m. vasario 1 d. ir registravimo duomenys vėliau nekeisti; kai registravimo dokumente nėra įrašytas variklio numeris arba nėra įrašo, kad variklio numeris nenustatytas.

Bus taikomi paprastesni reikalavimai į užsienį parduotų transporto priemonių išregistravimui. Nauja tai, kad į VĮ „Regitra” pristatyti transporto priemonės, jos valstybinio numerio ženklų ar registravimo dokumentų nereikės. Ši naujovė leis lengviau išregistruoti į užsienį parduotas transporto priemones ir taip patikslinti šalies kelių transporto priemonių duomenų bazę. Šioje bazėje šiandien yra per 1,8 mln. įrašų apie šalyje registruotas transporto priemones. Manoma, jog tarp šių duomenų kol kas yra ir dešimtys tūkstančių Lietuvoje taip ir neišregistruotų, į buvusios Sovietų Sąjungos šalis parduotų transporto priemonių.

„Tikimės, jog naujoji registravimo tvarka leis klientams daugeliu atvejų sutaupyti ir laiko, ir lėšų. Dar didesnę naudą klientai pajus tada, kai galės naudotis įmonės teikiamomis elektroninėmis paslaugomis. Jų galimybių studija jau baigta, rengiamasi tolimesniam įgyvendinimo etapui,”- sakė VĮ „Regitra” l. e. p. generalinis direktorius Leonardas Kęstutis Jasūdis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.