Danas seka senelio pėdomis

Šią savaitę į Lietuvą atvyks šeši Danijos piliečiai, žadantys arkliais apkeliauti beveik visą Lietuvą. Maršrutas – vietovės, kurias aprašė vieno iš keliaujančiųjų senelis – vokiečių armijos rekrūtas 1915 metais.

Į Lietuvą iš Lenkijos atvykę danai tikisi aplankyti Marijampolę, Raseinius, Ariogalą, Troškūnus ir kitas vietoves, paminėtas laiškuose artimiesiems per Pirmąjį pasaulinį karą sanitaru tarnavusio Ivero Henningseno. Kaip prieš kurį laiką viešėdamas Marijampolėje kalbėjo Ivero Henningseno vaikaitis Kajus Henningsenas, kelionės maršrutu jie pasirinko būtent tas vietoves, per kurias keliavo jo senelis – vokiečių armijos sanitaras. Jų pavadinimus senelis užfiksavo laiškuose savo žmonai. Ne visuomet aiškiai užrašytus vietovių pavadinimus pavyko išaiškinti per keletą viešnagių Lietuvoje ir bendraujant su mūsų šalies istorikais.

Laiškuose artimiesiems danų kareivis pasakojo ne vien apie tarnybą, bet ir išsamiai aprašė vietos žmonių gyvenimo būdą, papročius, aplankytas vietoves. Viename iš laiškų vaizdingai aprašo apsilankymą Marijampolės marijonų vienuolyne ir jų bažnyčioje.

Be 150 iš Lietuvos rašytų laiškų, po senelio mirties Kajus Henningsenas rado ir 106 jo pieštus piešinius. Prieš kariuomenę dirbęs vežimų dažytoju, Iveras Henningsenas su pieštuku nesiskyrė ir prie fronto linijos. Labai mėgo piešti jam neįprastą kraštovaizdį, architektūros pastatus, žmones.

Kajaus Henningseno teigimu, šia kelione norima ne vien tik pakartoti senąjį, 1915 metais vokiečių armijos nueitą maršrutą, bet ir pabandyti artimiau susipažinti su dabartine Lietuva jai įstojus į Europos Sąjungą. Danai kol kas apie mūsų šalį žino mažai. Ekspedicijos vadovas sako turįs vilties važinėdamas po Lietuvą gal net sutikti palikuonių žmonių, kurie prieš 90 metų buvo sutikę jo senelį.

Keliaujant po Lietuvą danus, vykstančius arklių traukiamu vežimu, lydės 14-15 raitų skautų palyda. Stengdamiesi kelionės sąlygas priartinti prie tokių, kokios buvo praėjusio amžiaus pradžioje, keliauninkai daugiausia keliaus ne pagrindiniais, asfaltuotais keliais, bet laukų keliukais, aplankydami ne tik didesnius miestus, bet ir mažus kaimelius.

Į ekspediciją Lietuvoje, be pedagogo Kajaus Henningseno, dar atvyksta medicinos istorija besidomintis gydytojas Andersas Norergardas, istorikas Martinas Bo Norergardas, dailininkas ir arklininkas Bjarnas Kingo, fotografai ir kino operatoriai Karlas Jansenas ir Olis Ostergardas. Šią kelionę į Lietuvą danai ketina įamžinti dviejose kino juostose. Viena pasakos apie praėjusio amžiaus pradžios įvykius ir tarsi keliaus paskui danų kareivį vokiška uniforma, kitoje atsispindės jau dabartinis pasaulis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Danas seka senelio pėdomis"

  1. klania

    taj wat sen grizau is to zygio su dnais 😛 😀 😮

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.