Šiandien – politinės krizės atomazga

Šiandien Seime turėtų būti padėtas taškas jau keletą mėnesių besitęsiančiai politinei krizei – parlamentas tvirtins Vyriausybės programą bei jos sudėtį.

Vakar „Vakarų ekspreso” kalbinti opozicinių frakcijų atstovai įvairiai prognozavo šiandienos balsavimo rezultatus.

Tačiau panašu, kad mažumos Vyriausybei bus leista dirbti, nes konservatoriai ir socialliberalai balsavime greičiausiai nedalyvaus ir trapios koalicijos neardys.

Iš visų opozicinių Seimo frakcijų griežtą „ne” keturioliktosios Vyriausybės patvirtinimui iš anksto deklaravo tik Liberalų sąjūdžio bei frakcijos „Tvarka ir teisingumas” atstovai.

Anot Seimo liberalų lyderio Eligijaus Masiulio, paskirtojo premjero Gedimino Kirkilo sudaryta Vyriausybės darbo programa – neįkvepianti, joje daug aptakių frazių, stinga ambicingumo.

„Mums kelia abejonių ir keletas kandidatų į ministrus. Pirmiausiai, Artūro Zuoko vadovaujamos partijos narys, siūlomas vidaus reikalų ministras Rimondas Šukys”, – sakė E. Masiulis.

Jam užkliuvo ir galimas teisingumo ministras Petras Baguška. „Jis yra seno nomenklatūrinio sukirpimo politikas, kuris vargu ar sugebės vadovautis modernios teisinės praktiko principais”, – abejojo E. Masiulis.

Liberalų demokratų lyderis parlamente Valentinas Mazuronis „Vakarų ekspresui” sakė, kad frakcijos netenkina Vyriausybės sudarymo principai bei pati programa, kurioje „nei konstruktyviu stabilumu, nei proveržiu, nei tvarka bei teisingumu nekvepia”.

Frakcijos seniūnas teigė, kad opozicinėmis save vadinančioms konservatorių bei socialliberalų frakcijoms pareiškus apie dalyvavimą valdančiojoje daugumoje, libdemai balsuotų už Vyriausybę. „Dabar jie pradeda nuo melo ir žmonių mulkinimo”, – sakė V. Mazuronis.

„Esant dabartinei situacijai, turime iš dviejų galimų blogybių pasirinkti mažesniąją”, – apie galimybes leisti dirbti siūlomam ministrų kabinetui mūsų dienraščiui sakė konservatorių seniūnė Irena Degutienė.

Jai užkliuvo, esą parengtoje Vyriausybės programoje apie 90 proc. darbų yra perimta iš tryliktosios Vyriausybės programos.

„Nedžiugina ir tai, kad kai kurie ministrai net nėra perskaitę tos programos bei nedalyvavo ją kuriant. Užkliūva ir R. Šukio buvimas vykdomojoje valdžioje. Jo, kaip teisininko, kompetencija mes neabejojame, tačiau ar sugebės jis pademonstruoti tvirtą stuburą ir atsispirti A. Zuoko įtakai, – neaišku”, – sakė I. Degutienė.

Ji teigė, kad frakcijos pozicija paaiškės šiandien bei užsiminė, jog parlamentarai arba nedalyvaus balsavime, arba balsuos laisvai.

Tokios pačios pozicijos laikysis ir socialliberalai.

Darbo partijos frakcija neatskleidžia, ar balsuos prieš, ar palaikys mažumos Vyriausybę.

Tam, kad būtų patvirtintas visas ministrų kabinetas bei Vyriausybės programa, reikia ne mažiau nei pusės visų balsavime dalyvavusių Seimo narių sutikimo. Jei balsavime nedalyvaus konservatoriai ir socialliberalai, kartu Seime turintys 36 balsus, 53 parlamentarų mandatus turinčiai koalicijai pavyktų suteikti įgaliojimus naujajai Vyriausybei.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.