Už išgelbėtą gyvybę – smūgis veidan

Poilsiautojai paplūdimiuose pameta raktus, žiedus, pinigines, dokumentus, tačiau, pasak Lietuvos vandens gelbėtojų asociacijos (LVGA) prezidento Arūno Burkšo, daugiausia pajūryje „pametama” gyvybių.

Pernai asociacijos nariai išgelbėjo 158 žmones, šiemet šis skaičius perkopė 50. Tiesa, kartais poilsiautojų elgesys verčia manyti, kad ne visi nori būti išgelbėti – jie tarsi labai nori nuskęsti.

Anot gelbėtojų, žmonės pajūryje kartais elgiasi neapgalvotai. Pavyzdžiui, sako I Melnragės gelbėtojas Algirdas Jurkus, ties vieta, perspėjančia apie duobę, nusprendžia išmatuoti jos gylį.

Gelbėtojų nebestebina, kai plevėsuojant maudytis draudžiančiai vėliavai žmonės vis tiek lipa į vandenį. Ir dar kartu pasiima pripučiamą čiužinį ar ratą, nors tokių pajūryje gelbėtojai rekomenduoja vengti esant net gražiam orui.

I Melnragės gelbėtojai Mantas ir Julius Andriuškos prisiminė neseniai pajūryje matę su pripučiamu ratu plaukiojusį keturmetį, nors maudytis buvo draudžiama. Pasiteiravus apie tėvus, mažametis mostelėjo atokiau nuo jo maudynių vietos besideginančių tėvų link.

A. Burkšas teigia, kad tarybiniais laikais pakakdavo per ruporą priminti apie draudimą maudytis, o jei dar šalia pasienietis stovėdavo, norinčiųjų maudytis neatsirasdavo. Tada ir gelbėti nieko neprireikdavę.

„Lįsti į vandenį tokiu metu – tas pats, kas girtam sėsti prie vairo, – sakė LVGA prezidentas. – Dabar prieini sudrausminti – dar gauni į veidą”.

Pasak A. Burkšo, išgelbėtam žmogui reikėtų nustatyti girtumą. Tačiau pasitaiko, kad ištraukus skęstantįjį gelbėtojams „į dantis” pasiūlo neblaivūs pastarojo kompanionai, taip ir nesupratę, kad jų draugas vos nežuvo.

Anot Palangos gelbėjimo stoties viršininko Jono Vigelio, dažniausiai gelbėti tenka atvykėlius, kurie vienu ypu stengiasi išbandyti visus jūros teikiamus malonumus, tad į vandenį puola bet kokiu oru.

Šventosios gelbėjimo stoties viršininkas Antanas Kastytis Pesys patvirtino, kad per dešimt metų gelbėti vietos gyventojus prireikė vos porą kartų.

„Mes išlaikomi iš Palangos biudžeto, o gelbėjame žmones iš visos Lietuvos”, – sakė Šventosios gelbėtojų vadovas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.