Korumpuotiems klubams – žiaurus smūgis

Turino „Juventus”, Romos „Lazio” ir „Fiorentinos” klubai išmesti į Italijos „Serie B” čempionatą. „Milan” išliko „Serie A”, bet naują sezoną pradės turėdamas 15 taškų deficitą.

Tokį sprendimą priėmė Italijos sporto tribunolas, tyręs plataus masto korupcijos skandalą šalies futbolo pasaulyje. Keturi klubai nubausti už varžybų rezultatų falsifikavimą. Jie per tris dienas gali pateikti apeliacijas, ką ir ketina padaryti, nes jų vadovai nesutinka su bausmėmis.

Didžiausia bausmė – „Juventus”

2005 ir 2006 metų Italijos čempiono titulo netekęs „Juventus” šalies antrojo diviziono pirmenybes turės pradėti turėdamas net 30 taškų deficitą, tad Turino klubas ateinantį sezoną neturi vilties grįžti į „Serie A” – „Juventus” gali būti sunku išsilaikyti net antrajame divizione. „Fiorentinos” klubui „Serie B” pirmenybėse skirta 12, „Lazio” – 7 taškų bauda.

Iš „Juventus”, „Milan”, ir „Fiorentinos” klubų atimta teisė dalyvauti Čempionų lygos varžybose, o „Lazio” negalės dalyvauti UEFA turnyre. „Milan” išsaugojo vietą elitiniame šalies futbolo divizione, tačiau iš šio klubo atimta pusė – 44 – praėjusį sezoną pelnytų taškų. Tai reiškia, kad šis klubas pastarąjį sezoną iš antrosios vietos atsidūrė 11-oje pozicijoje. Be to, naują čempionatą „Milan” pradės turėdamas minus 15 taškų.

Europos futbolo asociacijų sąjunga (UEFA) pareikalavo iš Italijos futbolo federacijos iki liepos 25-osios pateikti klubų sąrašą, atstovausiantį šaliai 2006-2007 metų sezono Europos turnyruose. Tad Čempionų lygoje turbūt rungtyniaus Milano „Inter” (pastarąjį sezoną 3 vieta), „Roma” (5 vieta), „Chievo” (7 vieta) ir „Palermo” (8 vieta), o UEFA turnyre – „Livorno”, „Parma”, „Empoli”. Paskutines vietas pastarąjį sezoną „Serie A” pirmenybėse užėmę „Messinos”, „Lecce” ir „Treviso” klubai gali likti elitiniame divizione.

Neregėto masto korupcijos skandalas išaiškėjo prokurorams klausantis „Juventus” klubo vadovybės telefoninių pokalbių. Buvęs Turino klubo direktorius Luciano Moggi ir administratorius Antonio Giraudo diskvalifikuoti penkeriems metams.

Buvęs Italijos futbolo lygos vadovas ir Tarptautinio olimpinio komiteto narys Franco Carraro diskvalifikuotas ketveriems su puse metų, o buvęs lygos viceprezidentas Innocenzo Mazzani – 5 metams.

„Milan” pareigūnas Leonardo Meani ir „Fiorentinos” klubo prezidentas Andrea Della Valle diskvalifikuoti 3,5 metų, pastarojo brolis ir Florencijos klubo garbės prezidentas Diego gavo 4-erių, „Lazio” prezidentas Claudio Lotito 3-ejų, o „Milan” prezidentas Adriano Galliani – vienų metų diskvalifikaciją.

Taip pat nubausti teisėjus rungtynėms skirdavęs Pierluigi Pairetto (2,5 metų diskvalifikacija), asociacijos prezidentas Tullio Lanese (2,5 metų), vicekomisaras Gennaro Mazzei (1 metų) ir daug futbolo arbitrų.

Nuostoliai – milžiniški

Nustatyta, kad 2005-2006 metų sezono „Serie A” pirmenybėse buvo falsifikuojami rungtynių rezultatai net per 29 iš 38 čempionate įvykusių turų.

Iš karto po nuosprendžio paskelbimo Milano vertybinių popierių biržoje „Lazio” akcijos nukrito net 9,68 proc. ir dabar siekia vos 0,28 euro. Turino „Juventus” akcijos nukrito iki 1,45 euro. Prognozuojama, kad „Juventus” patirs 300 milijonų eurų nuostolį ir neteks pagrindinių savo žvaigždžių, nors naujas komandos treneris prancūzas Didier Descamps’as įkalbinėja futbolininkus likti.

„Vaizdas tarsi po žemės drebėjimo”, – po sankcijų paskelbimo rašė italų laikraštis „La Republica”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.