Prie picos neprilipo teatro dvasia

Miesto centre, J.Miltinio dramos teatro pastate, neseniai atidarytos „Čili” picerijos interjeras išpuoštas ant specialios medžiagos atspaustomis panevėžiečių aktorių nuotraukomis.

Šitaip picerijos šeimininkai bando patalpose išlaikyti teatro dvasią. Toks buvo susitarimas su jas išnuomojusia teatro administracija.

Sumanymas gražus, tačiau atrodo, kad iš jo nieko gero neišėjo – nejaučia tos dvasios nei patys aktoriai, nei daugelis kavą picerijoje gurkšnojančių ar sočius pietus kertančių panevėžiečių.

Scenos žvaigždžių nepažįsta

Nuo „Čili” picerijos sienų ir langų į lankytojus žvelgia esamos bei buvusios teatro žvaigždės: Romualdas Urvinis, Donatas Banionis, Regina Zdanavičiūtė, Ligita Kondrotaitė, Albinas Keleris, Eleonora Koriznaitė, Rimantas Jovas, Bronius Babkauskas, Kazimieras Vitkus, Algimantas Masiulis.

„Panevėžio rytas” nesunkiai įsitikino, kad picerijos klientai savo miesto šviesulių iš veido nepažįsta. Galbūt ir dėl to, jog šios nuotraukos – iš spektaklių, kai kurie iš jų scenoje rodyti jau seniai.

„Iš kur čia žmogus gali viską žinoti? Niekur nėra jokio užrašo, nė vienos pavardės. Galvojau, gal čia kokie atnaujinti smetotiniai plakatai – nespalvoti ir taip senoviškai atrodo”, – dienraščiui aiškino 30-metis picerijos lankytojas.

Veidai kažkur matyti

Korespondentė užkalbina po pietų iš picerijos išėjusį atostogaujančių kolegijos studenčių būrelį, klausia, ar atkreipė dėmesį į nuotraukas.

„Aha, čia artistai. Tikriausiai labai seni, nes tokių per televiziją nesu mačiusi. Tikriausiai jau mirę. Žinoma, kad mirę, jiems dabar gal per šimtas metų būtų”, – nė kiek nesutrikusi aiškina mergina.

Jos draugė pareiškia, kad nuotraukose matyta tamsiaplaukė moteris – operos dainininkė. Ne, ne lietuvė, ir nemirusi dar.

Kita mergina užginčija, jog ta moteris tikrai lietuvė ir dainuoja Kauno operetėje. Pavardės, deja, neatsimenanti, bet ją tikrai mačiusi per pageidavimų koncertą.

Paklausti, ar atpažįsta, kieno veidai puošia piceriją, 26 metų Justas ir 28 metų Tautvydas pažeria išminties perlų: „Čia scenos iš pirmųjų lietuviškų siaubiakų. Tas plikis maniakas smaugia draugą ar kažkas panašiai”.

Suabejojus, ar lietuvių kino kūrėjai apskritai kada nors yra kūrę siaubo filmus, vaikinai trūkteli pečiais, šiek tiek sutrinka, bet paskui patikina, kad seniau kūrė.

Su dukrele iš picerijos išėjusi moteris įsitikinusi, jog viduje kabančios nuotraukos – kadrai iš filmo „Adamsų šeimynėlė”. Paklausta, kodėl taip mananti, moteris sako įsidėmėjusi dryžuotą vieno personažo drabužį.

D.Banionis – populiariausias

Kitą vakarą korespondentė tęsia apklausą jau pačioje picerijoje.

Prie staliuko sėdinti 40-50 metų moterų kompanija žino, kad piceriją puošia aktorių atvaizdai, tačiau prisipažįsta, jog nėra didelės scenos gerbėjos. D.Banionį pažįsta visos be išimties. Dėl kitų aktorių kyla keblumų.

Kiek pasitarusios tarpusavyje moterys parodo dar vieną veidą – R.Jovą sako atpažįstančios iš televizijoje jo vedamos kulinarinės laidos. Paskui prisimena, kad A.Keleris vaidino lietuviškame seriale „Gedimino 11”.

Kitame salės gale sėdinčios ir gracingai dūmus pučiančios jaunesnės ponios, paklaustos, ar joms pažįstami šių aktorių veidai, atsako klausimu: „Tai tipo čia aktoriai? O aš galvoju, kur tą senį mačiau”.

Tą vakarą picerijoje pavyksta rasti ir lankytojų, kurie vienu atsikvėpimu išvardija visas kavinę puošiančių scenos žvaigždžių pavardes.

Nežino ir žinoti nenori

Teatro dvasią turintis atspindėti „Čili” picerijos interjeras pačių J.Miltinio dramos teatro aktorių nei šildo, nei šaldo. Retas teatralas yra bent kartą čia užbėgęs kavos puodukui.

Panevėžiečiai aktoriai, kurie dabar savo personažų akimis žvelgia į pro šalį skubančius ar pačioje picerijoje sėdinčius miestiečius, apie nuotraukas kalba labai nenoriai.

Vieni tikina nė nežinoję, kad jų veidai puošia kavinės interjerą, kiti sako ta tema išvis su niekuo neketinantys diskutuoti.

„Aš? Ten esu? Juokaujate? Ne, manęs ten tikrai nėra. Parodykite, jei matėte, pats tai tikrai nemačiau”, – A.Keleris dievagojosi pirmą kartą girdintis, kad jo atvaizdas puošia piceriją.

Laisvės aikštėje sutiktos Eleonora Matulaitė ir E.Koriznaitė, vos išgirdusios klausimą apie nuotraukas picerijoje, purtė galvas ir sakė ta tema neištarsiančios nė žodžio. Nė nepaaiškino kodėl.

Ir kiti aktoriai „Panevėžio rytą” tikino, kad juos mažai domina, kaip įrengta ir papuošta naujoji kavinė, mat jie ten nesilanko.

Nuotraukos – iš teatro archyvo

„Čili” picerijos direktorė Ramunė Andrulionienė „Panevėžio rytui” sakė, kad J.Miltinio dramos teatro pastate panorusi įsikurti visuomeninio maitinimo įstaiga be kalbų sutiko su patalpų šeimininkų prašymu čia palaikyti teatro dvasią.

Interjeru rūpinęsi vilniečiai dizaineriai savo sumanymus derino su teatro vadovu Rimantu Teresu.

R.Teresas dizaineriams pateikė pluoštus nuotraukų iš teatro archyvo, tačiau nepatarinėjo, kurie aktoriai turėtų tapti puošybos elementais.

Pasak teatro vadovo, nuotraukos iš spektaklių yra teatro nuosavybė, o jų eksponavimas picerijoje daro gerą reklamą ir teatrui, ir patiems aktoriams.

R.Teresas įsitikinęs, kad aktoriai, tapę kavinės interjero dalimi, į tai neprivalo niekaip reaguoti.

Dėl neišprusėlių nesistengs

„Panevėžio rytui” pastebėjus, kad mažai teatru besidomintiems „Čili” picerijos klientams sunku atpažinti aktorius ir juo labiau atspėti spektaklių pavadinimus, R.Teresas buvo kategoriškas: „Tegu lankosi teatre, tada žinos. Jie nežiūri spektaklių, o nori pažinti”.

Teatro vadovas pareiškė, jog dėl neišprusėlių neketina stengtis ir neprašys picerijos šeimininkų, kad šie iškabinėtų aiškinamuosius raštus.

Pasak R.Tereso, tiems, kas domisi scenos menu, atpažinti aktorius nėra problemų.

Picerijos direktorė R.Andrulionienė šiuo klausimu buvo nuolaidesnė. Ji sakė irgi pastebėjusi, kad kai kurie lankytojai neatpažįsta veidų nuotraukose, tad svarsčiusi galimybę prie įėjimo į salę pakabinti lentelę su panevėžiečių aktorių pavardėmis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.