Vyriausybės programa – pažadų rinkinys

Seimo socialliberalų frakcija susitikime su paskirtuoju premjeru Gediminu Kirkilu pažymėjo, kad Seimui pateiktoje vyriausybės programoje daug abstrakčių pažadų ir nenumatyta priemonių kaip juos įgyvendinti. Beveik visi programos skyriai tik su neesminiais papildymais žodis žodin atkartoja 13-osios vyriausybės programos skirsnius.

Naujoji vyriausybė žada papildomai skirti lėšų socialinei ir sveikatos apsaugai, jaunimo politikai, žinių visuomenei, švietimui mokslui ir kultūrai. Preliminariais skaičiavimais papildomi pažadai įvairioms sritims kainuos ne vieną milijardą litų, tačiau toje pačioje programoje žadama mažinti mokesčius. Neaišku kaip biudžetas bus subalansuotas. Didinant fiskalinį deficitą? Įvedant naujus mokesčius? Privatizuojant valstybės funkcijas? Tiesa, programoje žadama mažinti šešėlinę ekonomiką, tačiau valstybės pajamas tai padidins ne daugiau kaip 1-2 procentais. Taigi biudžeto deficitas gali siekti ne vieną o du ir daugiau milijardų litų. Kaip bus suderintos žadamos finansų politikos naujovės- gyventojų pajamų mokesčio mažinimas iki 20 procentų, ir gyventojų neapmokestinamų pajamų didinimas iki 400 litų? Ekspertų teigimu vienu metu ir mažinti mokesčius ir didinti neapmokestinamą minimumą nepavyks. Paskirtasis premjeras pripažino, kad diskusijos šiuo klausimu dar nebaigtos ir aiškaus atsakymo nepateikė.

Ne vienas frakcijos narys atkreipė dėmesį, kad iš vyriausybės programos neaišku, ar euras lieka Lietuvos strateginiu tikslu. Kaip jo sieksime? Kodėl svarbiausiems Lietuvos tikslams- Euro įvedimui ir įsiliejimui į Šengeno erdvę skirta tik viena bendra programos eilutė?

Naujosios sąjungos frakcija, susitikime su paskirtuoju Premjeru Gediminu Kirkilu pasigedo konkretumo atsakant ir į kitus klausimus.

Frakcijos seniūnas Artūras Paulauskas kaip teigiamą programos skirtumą nuo ankstesnių vyriausybių programų nurodė atskirai įvardytus valstybės prioritetus.

Frakcija pažymėjo, kad Seimui pateikta vyriausybės programa – pažadų rinkinys, kuris bus įgyvendintas tik tuo atveju, jeigu atsiras finansinės galimybės. Aiškių atsakymų frakcijos nariai pasigedo ir iš skiriamų ministrų, kurie vakar atsakinėjo į Seimo narių klausimus.

Naujosios sąjungos (socialliberalų) frakcija nusprendė, konkretų sprendimą kaip balsuos dėl vyriausybės programos priims antradienį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.