Į ministro postą – su senu bagažu

Žinia apie buvusio Marijampolės ligoninės vadovo Rimvydo Turčinsko karjeros šuolį miestą šią savaitę apskriejo žaibo greičiu.

Į sveikatos apsaugos ministrus siūlomą veikėją puikiai prisimena net tie, kuriems su juo neteko susidurti asmeniškai.

Auksinių rankų chirurgas ar vos ne iki bankroto ribos ligoninę nustekenęs veikėjas? Patyręs specialistas ar ūmaus būdo garbėtroška, keičiantis partijas ir svajojantis apie aukštus postus?

Tai „Lietuvos ryto” korespondentai bandė išsiaiškinti Marijampolėje, kur iki šiol Greitosios pagalbos stočiai vadovauja R.Turčinsko žmona.

Senos nuoskaudos nepamirštos

Viena garsiausių 50 metų politiko biografijos dėmių – Zdanių šeimos nudeginti dvyniai. Bet su medikais reikalų turėję marijampoliečiai prisimena ir kitų su R.Turčinsku susijusių skandalų.

Buvusiam Marijampolės apskrities ligoninės vadovui iki šiol priekaištaujama dėl laiku nenustatytų pacientų sveikatos sutrikimų, dėl nuostolių ligoninei ir gydytojų atleidimų.

„Negali R.Turčinskas būti ministras, jis visiškai neišmano įstatymų. Prieš keletą metų be jokio pagrindo buvau atleistas iš darbo, tačiau teismas mane vėl grąžino”, – taip apie buvusį savo darbdavį kalbėjo Marijampolės apskrities ligoninės chirurgas Gediminas Akelaitis.

Skandalai tęsiasi iki šiol – Kauno apygardos teisme nagrinėjamas Igliaukos gyventojo Mindaugo Pusvaškio ir jo artimųjų ieškinys.

Juo siekiama iš Marijampolės apskrities ligoninės prisiteisti pinigų už sveikatai padarytą žalą.

Dėl medikų klaidų netekęs kojos 37 metų vyras liko invalidas visą likusį gyvenimą. Dėl to kenčia ne tik jis, bet ir sutuoktinė bei du nepilnamečiai vaikai.

Žmonai – dviguba šventė

Marijampolės greitosios pagalbos stoties direktorė Loreta Turčinskienė dar jaučiasi nejaukiai, kai ją kas nors pavadina ministro žmona ir palinki laimės bei sveikatos.

Liepos 13-ąją gimtadienį šventusi moteris atrodė laiminga, kai nuo ankstyvo ryto sveikintojai su gėlių puokštėmis ir orchidėjų vazonais plūdo į jos darbo kabinetą, o už sienos skambėjo plaunamos taurės.

„Labai didžiuojuosi savo vyru Rimvydu. Jis norėjo tapti sveikatos apsaugos ministru ir įgyvendino šią svajonę.

Su manimi jis nesitarė. Jam nebus per sunku”, – kalbėjo „Lietuvos ryto” žurnalistų pasveikinta 51-ojo gimtadienio proga L.Turčinskienė.

Po akimirkos ji susigriebė: „Geriau taip nerašykite, nes jis gali dar supykti. Bet aš gerai žinau, kad jis atkakliai siekė šių pareigų”.

L.Turčinskienė iš savo kabineto išėjo namo tik 18 valandą. Moteris tikino, kad šventinę vakarienę ruoš, kai iš Vilniaus grįš vyras.

Būdamas geros nuotaikos R.Turčinskas išsitraukia šiemet vasarį penkiasdešimtmečio proga jam dovanotą trimitą.

Tuomet jo žmona Loreta sėda prie pianino ir sutuoktiniai grodami prisimena jaunystę, kai Kazlų Rūdos mokyklos scenoje koncertuodavo jų duetas.

Apie vyro įpročius – atsargiai

Keltis į sostinę L.Turčinskienė neketina. Ji nesvajoja įsikurti Seimo viešbutyje, kur šiuo metu gyvena jos sutuoktinis.

1978 metais ištekėjusi už R.Turčinsko moteris jau įprato prie buities rūpesčių, užgulusių jos pečius.

„Mūsų šeimoje per tiek metų visko buvo – kaip ir kitose šeimose. Vyras ir vėlai namo grįždavo, ir susipykdavome. Ar turėjo problemų dėl alkoholio? Ne, tik retkarčiais susinervinęs užsirūko”, – atsargiai žodžius rinko L.Turčinskienė.

Išlydėdama žurnalistus moteris prašė apie jos sutuoktinį rašyti tik gerai: „Jūs jam padėsite, ir jis jums padės”.

Parodė dėmesį pavaldinei

Nuo 2000-ųjų Greitosios pagalbos stoties direktore dirbanti L.Turčinskienė Marijampolės apskrities ligoninės konsultacinėje poliklinikoje dar turi ketvirtį reumatologo etato.

Marijampolės apskrities ligoninės direktorė Audronė Kuodienė, kuri yra Seimo nario socialdemokrato Algio Rimo duktė, atrodo, greitai suprato, iš kur pučia palankus vėjas.

A.Kuodienė viena pirmųjų nuskubėjo sveikinti gimtadienio proga būsimojo ministro žmoną ir savo pavaldinę L.Turčinskienę.

Neteisėtai operavo ligonius

Tačiau A.Kuodienė ir L.Turčinskienė ne visada taip gerai sutarė.

Juoda katė tarp šių moterų buvo perbėgusi, kai išrinktas į Seimą R.Turčinskas keletą mėnesių vis grįždavo į Marijampolės ligoninę atlikti klubo sąnario persodinimo operacijų.

A.Kuodienė tikino, kad ją, tuomet ką tik tapusią ligoninės direktore, tai šokiruodavo: „Juk negali žmogus iš gatvės ar Seimo operuoti. Jei kiltų komplikacijų, kas tuomet atsakytų?”

R.Turčinskas su Marijampolės apskrities ligonine – jai vadovavo, kol tapo parlamentaru, – buvo sudaręs paramos-labdaros sutartį dėl neatlygintinų klubo sąnario protezavimo operacijų.

Tačiau Seimo Etikos ir procedūrų komisijos jis apie tai neinformavo. Politikas tvirtino operacijoms skirdavęs susitikimų su rinkėjais laiką.

Nuo 2004-ųjų gruodžio 28 dienos iki 2005-ųjų vasario 11 dienos jis spėjo atlikti penkias operacijas ir šešiose būti konsultantas.

Etikos sargams R.Turčinskas teigė operavęs tiktai tuos žmones, kuriems jau anksčiau buvo nustatęs diagnozę ir pažadėjęs baigti gydymą.

Kilus skandalui, jis įteikė prašymą tokią sutartį nutraukti.

Už žalą priteisė pusę milijono

Kai R.Turčinskas vadovavo Marijampolės apskrities ligoninei, ten nuolat kildavo skandalų.

Daugiau nei prieš ketverius metus šioje ligoninėje buvo apdeginti vos gimę Zdanių šeimos dvyniai.

Laurynas ir Martynas pasaulį išvydo 2001 metų gruodžio 30-ąją.

Neišnešiotus naujagimius priėmusios medikės kūdikius paguldė ant vystyklais užtiestų termoforų – guminių pūslių su karštu vandeniu.

Po keliolikos minučių berniukai patyrė sunkius kūno nudegimus.

Vienas mažylis apdegė 20 proc., o kitas – 14 proc. kūno.

Vėliau vaikams Kaune buvo atliktos sudėtingos odos persodinimo operacijos, o teismas Zdaniams priteisė pusę milijono litų.

Berniukų tėvas Gintautas Zdanys tikino nenešiojantis širdyje apmaudo dėl jo vaikus ištikusios nelaimės.

Bet jis nesitiki, kad R.Turčinskas nuveiks ką nors gera sveikatos apsaugos ministro kėdėje: „Manau, nieko gero nebus. Jei visi šalies piliečiai nori gydytis taip, kaip mes gydomės Marijampolėje, tuomet toks ministras tiks.

Tačiau norint būti geram ministrui reikia daug dirbti. O R.Turčinskas toks nėra”, – liūdnai juokavo G.Zdanys.

Beje, ekspertus iš sostinės, atvykusius aiškintis dvynių apdeginimo aplinkybių, vyriausiasis gydytojas pasitiko riebiu rusišku keiksmažodžiu. Išvertus į lietuvių kalbą tai skambėtų maždaug taip: „Ko jūs čia atvykote, kekšės?”

Skandalai – vienas po kito

Marijampolietis gydytojas G.Akelaitis kandidatą į sveikatos apsaugos ministrus pažįsta nuo vaikystės – abu gimė Kazlų Rūdoje, mokėsi toje pačioje mokykloje.

„Seniai pažįstu Rimvydą. Negali jis vadovauti, ne toks charakteris. Jis nemoka dirbti su pavaldiniais, visus niekina”, – samprotavo nekart nuo buvusio savo darbdavio nukentėjęs medikas.

2002 metų sausį dar nenutilus triukšmui dėl apdegintų dvynių, Marijampolės ligoninėje sudaryta komisija nagrinėjo medikų klaidas gydant Albino Janulaičio nušalusias kojas.

Dėl laiku nesuteiktos pagalbos vyrui teko amputuoti abi pėdas.

Rūpėjo ne ligonis, o popieriai

Sąvartyno gyventojas A.Janulaitis naujametę naktį buvo girtas. Į susiręstą pašiūrę benamis šiaip taip sutilpo, bet kojos nakčiai liko lauke, tad nušalo abi pėdos.

Į ligoninę A.Janulaitis buvo atgabentas tik po šešių parų – be asmens dokumento, socialinio ir sveikatos draudimo.

Šitą ligonį apžiūrėjo gydytojas G.Akelaitis. Tačiau nušalusios kojos nebuvo pradėtos gydyti. Benamis, nesuteikus pagalbos, buvo išprašytas lauk.

Medikui – griežtas papeikimas

Dar po kelių dienų, kai apie A.Janulaitį ištikusią bėdą sužinojo „Lietuvos ryto” televizijos kūrybinė grupė, sąvartyno gyventojas sugrįžo į ligoninę lydimas žurnalistų.

Gydytojas G.Akelaitis, apžiūrėdamas ligonį, filmuojant televizijai teigė, kad dabar likusi viena išeitis – nupjauti kojų pėdas.

A.Janulaitis dėl to net nebandė prieštarauti.

Tąkart R.Turčinskas, nelaukdamas ligoninės medikų komisijos išvadų dėl pažeidimų gydant A.Janulaitį, gydytoją G.Akelaitį nubaudė griežtu papeikimu.

Elgėsi kitaip, bet vėl neįtiko

2003 metų vasarį G.Akelaitis vis dėlto buvo atleistas, bet po pusmečio teismas grąžino jį į darbą.

Tąkart naujas konfliktas kilo dėl to, kad G.Akelaitis gydė avarijoje nukentėjusią Kaliningrado srities gyventoją Svetlaną Petuchovą.

Į Marijampolės ligoninę ji pakliuvo po avarijos, įvykusios 2002 metų gruodžio 29 dieną.

S.Petuchova su vyru vyko į naujametį pobūvį su verslo partneriais Kaune.

Netoli Marijampolės rusų visureigis patyrė avariją – žuvo su juo susidūrusiame automobilyje važiavusi klaipėdiečių šeima.

S.Petuchova išvyko nesusimokėjusi už gydymą, todėl ligoninei buvo padaryta daugiau kaip 7 tūkst. litų žala. R.Turčinskas pareikalavo, kad G.Akelaitis grąžintų tokią sumą į ligoninės kasą.

Atsisakęs paklusti, gydytojas buvo atleistas.

Bet teismas už priverstinę pravaikštą G.Akelaičiui iš ligoninės priteisė beveik 12 tūkst. litų.

Dar apie 10 tūkst. litų administracijai kainavo advokato paslaugos.

„Aš esu tik gydytojas ir turiu padėti nelaimės ištiktiems žmonėms, o ne klausinėti, kokia jų tautybė ir pilietybė, ar jie turi su savimi dokumentus, – sakė G.Akelaitis, kuriam gera gyvenimo pamoka tapo istorija su benamiu. – Ligoninės direktorius mane atleido iš darbo ne už blogą gydymą, bet už tai, kad iš užsienio pilietės neišreikalavau sumokėti ligoninei”.

Ieškinys – per milijoną

Daug skausmo patyręs Ilgiaukos gyventojas M.Pusvaškis niekam nelinkėtų gydytis Marijampolės apskrities ligoninėje.

„Dėl medikų klaidos netekau dešinės kojos – likau neįgalus, nesugebu padėti net žmonai, kuri prižiūri penkias karves”, – kalbėjo pašnekovas, netekęs darbingumo.

Prie invalido vežimėlio prikaustytas vyras mano, kad dėl jo nelaimės iš dalies atsakingas ir R.Turčinskas, nes jis blogai kontroliavo savo pavaldinius.

Kauno apygardos teisme iškelta byla dėl žalos sveikatai atlyginimo.

M.Pusvaškis, jos sutuoktinė ir nepilnamečiai vaikai siekia iš Marijampolės ligoninės prisiteisti apie 1 mln. 200 tūkst. litų.

2004 metų lapkričio 12 dieną M.Pusvaškis pateko į avariją. Jam buvo sutrenkta galva, lūžo koja.

Marijampolės ligoninėje vyrui buvo skubiai atlikta operacija.

Teikdami pagalbą medikai laiku nenustatė, kad dėl traumos buvo sutrikusi kojos kraujotaka.

Pirmoji kojos operacija nebuvo sėkminga. Apmirė kojos audiniai ir praėjus parai koją teko amputuoti.

„Mindaugas pernelyg ilgai pragulėjo priėmimo skyriuje, nebuvo taikyti šiuolaikinės diagnostikos metodai, todėl tokios skaudžios pasekmės”, – vardijo M.Pusvaškio advokatas Vladimiras Žukovskis.

Valstybinė medicininio audito inspekcija nustatė, kad M.Pusvaškiui teikdami paslaugas marijampoliečiai neišvengė klaidų.

„Mane nuo mirties išgelbėjo tik sostinės medikai”, – guodėsi M.Pusvaškis, šiuo metu gyvenantis iš 330 litų pensijos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

4 atsiliepimai į "Į ministro postą – su senu bagažu"

  1. Kielė

    Tokių kaip R.Turčinskas pas komsocdemus pilna.Tiesa,naujagimių jam prikišti nereikėtų.Kirkilo kabinete yra visų galų meistras Olekas,nustekenęs pacientams teiktiną medicininę pagalbą,tinkantis bet kuriai ministerijai.Įdomu,kad Balčytis vyriausybėje ėjo net tris ministrų pareigas,įskaitant laikiną premjerą.Ir nieko neatsitiko.Toks tų ministrų ir darbas.

  2. intrigante

    ka cia be ir pridursi,kysi tik pinigus daktarams,o jie nugaras atsuka!koks gali buti gydymas,kai daktarai uzsidare kabinete tik stikliukus kilnoja

  3. I.

    Kiek girdejau, tai Turcinskienes kaip reumatologes kompetencija labai jau abejotina, o elgesys su ligoniaisir ju uzgauliojimas vercia is viso pagalvoti ar nevertetu kreiptis i teisma.

  4. m

    Bet už tai dabar kokia ponia pasidariusi.Nesugeba ji vadovauti nei greitąjai nei vyrui.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.