Etikos sargai įvardijo kauniečių nuodėmes

Kauno politikai ir Savivaldybės administracijos valdininkas sulaukė perspėjimo iš Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos

Vakar posėdžiavę Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) nariai nusprendė, kad Savivaldybės administracijos Ekonomikos departamento direktorius Alvydas Gineitas supainiojo viešuosius ir privačius interesus.

Komisija taip pat svarstė skundą dėl miesto Tarybos narių Algirdo Krivicko ir Eligijaus Dzežulskio-Duonio veiksmų. Jie paraginti pasitraukti iš Keleivinio transporto komisijos.

Konkursas nutrauktas

Dėl A.Gineito veiksmų į VTEK kreipėsi Kauno meras Arvydas Garbaravičius. Skandalas kilo dėl Nemuno krantinių rekonstrukcijos konkurso. Jame dalyvavo bendrovė „Žiežmarių hidrostatyba”. Mažiausią kainą pažadėjusią bendrovę bandyta pašalinti iš konkurso, teigiant, kad ji pasiūlė nepagrįstai mažą kainą.

Vėliau paaiškėjo, kad „Žiežmarių hidrostatyba” rekonstruoja bendrovei „Oksalis” priklausantį sandėlį, o šios bendrovės vienintelis akcininkas yra A.Gineitas. VTEK konstatavo, kad Ekonomikos departamento direktorius privalėjo nusišalinti nuo viešojo konkurso procedūrų.

Savivaldybės administracijos vadovai turės spręsti, kokią nuobaudą skirti tarnybinę etiką pažeidusiam Ekonomikos departamento direktoriui. „Bent jau įstatyme numatyta nuobauda, kad prasižengęs valdininkas metus negali būti skatinimas, tikrai turėtų būti skirta. Ar tai grubus pažeidimas? Man sunku tai komentuoti, nes tokių sąvokų įstatyme nėra”, – sakė VTEK pirmininkė Jolanta Petkevičienė.

Kreipėsi ir STT vadovas

„Kauno diena” ne kartą rašė, kad bendrovės „Autrolis” generalinis direktorius Algirdas Krivickas ir bendrovės „Kauno autobusai” vadovo konsultantas Eligijus Dzežulskis-Duonys gali būti įsipainioję į interesų konfliktą. Abu jie yra miesto Tarybos nariai ir abu dalyvauja Keleivinio transporto komisijos veikloje.

Privačių kompanijų atstovai skundėsi, kad politikai proteguoja Savivaldybės bendrovių, kuriose dirba, interesus, o kitoms firmoms blogina verslo sąlygas.

Dėl galimo interesų konflikto į VTEK kreipėsi parlamentarai Petras Gražulis, Petras Baguška ir Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovas Povilas Malakauskas.

„Komisija nusprendė, kad tai ydinga praktika. Abu politikai turėtų atsistatydinti iš Keleivinio transporto komisijos. Jie taip pat privalo nusišalinti, kai miesto Taryboje bus svarstomi su keleiviniu transportu susiję klausimai”, – teigė VTEK pirmininkė J.Petkevičienė.

Išvadas pavadino „pritemptomis”

Savivaldybės bendrovėse tiek A.Krivickas, tiek E.Dzežulskis-Duonys įdarbinti jau tapę miesto Tarybos nariais. Tuomet nemažai diskutuota, kad Savivaldybės bendrovės tampa savotiška politikų prieglauda.

Paklaustas apie VTEK išvadas, E.Dzežulskis-Duonys teigė nenorintis apie tai kalbėti. Vėliau jis tikino, kad jos bus svarstomos ir
sprendžiama, ką toliau daryti. Užsiminus, kad VTEK sprendime aiškiai įvardyta, kad politikas turi atsistatydinti iš Keleivinio transporto komisijos, E.Dzežulskis-Duonys neatmetė galimybės, kad ši komisija bus likviduota.

„Jeigu mąstytume blaiviai, šis sprendimas pritemptas. Vyksta konkurencinė kova. Jeigu politikai negali rūpintis Savivaldybės bendrovėmis, ką daugiau ir kalbėti. Sutinku, kad įstatymuose palikta tam tikrų dviprasmybių”, – teigė jis.

Bendrovės „Autrolis” generalinis direktorius A.Krivickas vakar dar nematė komisijos sprendimo, todėl kol kas negalėjo pasakyti, kaip ketina elgtis.

„Kai miesto Taryboje svarstomi klausimai, susiję su bendrove „Autrolis”, balsavime nedalyvauju. Komisijoje taip pat vadovaujuosi viešaisiais interesais. Bendrovėje neturiu nė vienos akcijos. Todėl jokių asmeninių interesų nėra”, – teigė A.Krivickas.

E.Dzežulskis-Duonys ir A.Krivickas yra Kauną valdančios Liberalcentristų frakcijos nariai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.