Geras oras atgaivino lauko kavines

Ilgokai vėlavęs vasaros sezonas liūdino ne tik išsiilgusius šilumos, bet ir lauko kavinių šeimininkus. Tačiau dabar padėtis pasikeitė iš esmės – lauko kavinėse gausu lankytojų, jose mielai lankosi tiek lietuviai, tiek užsieniečiai.

Sostinės centre ir senamiestyje įrengta ne viena lauko kavinė. Vienos paprastesnės, kitos patrauklesnės. Kavinėse lankytojams siūlomas vasaros meniu, kai kuriose iš jų vakarais skamba „gyva” muzika. Lauko kavinių šeimininkai įvairiais būdais vilioja potencialius klientus – išskirtiniais patiekalais, nuolaidomis, atrakcijomis.

„Laisvadieniai” domėjosi, ką dažniausiai lauko kavinių klientai renkasi pietums, kokius gėrimus geria, ko pageidauja ir kuo skundžiasi.

Šaltibarščiai – geidžiamiausi

Vienos sostinės senamiestyje įsikūrusios lauko kavinės padavėja pasakojo, kad šiomis, neįprastai karštomis dienomis, klientai dažniausiai pageidauja šaltibarščių. Anot jos, būna dienų, kai virėjai vos spėja juos gaminti. „Galima sakyti, kad šios vasaros topas – šaltibarščiai. Juos pietums renkasi visi – tiek nuolatiniai lankytojai, tiek naujokai”, – tikino simpatiška kavinės padavėja.

Karštų patiekalų kategorijoje pirmauja mėsos gaminiai – kiaulienos, vištienos bei jautienos kepsniai. Tiesa, kai termometro stulpelis pakyla virš 30 laipsnių karščio, karštų patiekalų suvartojama šiek tiek mažiau. To priežastis labai paprasta – kai karšta, norisi lengvesnio maisto.

Lauko kavinių, kuriose įrengtos kepsninės, lankytojai pietums mielai užsisako ant grotelių keptų patiekalų. Ko gero, tokį lankytojų apsisprendimą lemia gardžiai viliojantis kepsnių kvapas. Be to, daugelyje lauko kavinių kepsniai kepami kliento akyse.

Alus liejasi laisvai

Karštomis vasaros dienomis lauko kavinių lankytojai mėgsta atsigaivinti alumi arba vaisvandeniais. Tai – populiariausi gėrimai. Degtinė ir kiti stipresni alkoholiniai gėrimai nėra tokie populiarūs. Padavėjai pastebi, kad daugiausia alaus išgeria jauni ir vidutinio amžiaus vyrai, o moterys ir merginos mieliau gurkšnoja lengvus alkoholinius kokteilius. Vynas – taip pat gana populiarus, tačiau jį dažniau užsisako vyresnio amžiaus moterys.

Kainos pagal kišenę

Maisto ir gėrimų kainos lauko kavinėse praktiškai tokios pat, kaip ir uždaruose baruose. Karšti patiekalai kainuoja apie 7-15 litų, salotos apie 3-8 litus, sriubos – nuo 2,5 lito.

Gėrimų kainos irgi panašios. Lietuviško alaus bokalas lauko kavinėje kainuoja nuo 3,5 lito, taurė vyno – nuo 3 litų, o stikline šviežiai išspaustų sulčių galima pasimėgauti už 5 litus.

Kaip ir įprastuose baruose, taip ir lauko kavinėse, brangiausiai kainuoja taurieji gėrimai – viskis, konjakas ir brendis, taip pat prestižiniu vadinamas vynas. Pavyzdžiui, už taurelę žinomo gamintojo konjako gali tekti pakloti net iki 40 litų. Tiesa, brangius gėrimus lauko kavinėse dažniausiai užsisako turtingi užsieniečiai. Daugeliui lietuvių tokios kainos dar nėra įkandamos.

Pasigenda įdomesnių interjerų

„Laisvadienių” kalbinti lauko kavinių lankytojai ypatingų priekaištų šioms maitinimo įstaigoms neturėjo. Tiesa, kai kurie skundėsi kiek skurdoku meniu, kiti – nepatraukliu kavinių interjeru. Nei dėl kainų, nei dėl aptarnavimo kokybės kalbinti lankytojai nusiskundimų neturėjo.

Dizaino specialistai pripažįsta, kad lauko kavinės išorė bei vidus yra visos įstaigos veidas, pagal kurį lankytojai susidaro pirmą įspūdį. „Įrengiant lauko kavines nepakanka vien lauko baldų ir reklaminių skėčių. Jie gali užgožti bendrą kavinės vaizdą. Pastebėjau, kad Lietuvoje lauko kavinių interjerui skiriama mažiau dėmesio nei uždaro tipo maitinimo įstaigoms. Kita vertus, tai galima pateisinti, nes lauko kavinės naudojamos tik keletą mėnesių per metus”, – teigė dizaino specialistė Diana Kairiūkštienė ir patarė lauko kavinių šeimininkams nebijoti eksperimentų ir netradicinių interjero sprendimų.

Kankina kleptomanijos sindromas

Vis dėlto nusiskundimų turi ne tik kavinių lankytojai, bet ir aptarnaujantis personalas. Pastarieji skundžiasi, kad dalis lietuvių – kleptomanai iki kaulų smegenų.

„Populiariausias vagišių grobis – peleninės ir prieskoniai. Anksčiau ant staliukų dėdavome firmines pelenines, tačiau jas ganėtinai greitai išvogė. Teko sugalvoti, kaip šią problemą išspręsti. Padėtis pagerėjo, kai ant stalų ėmėme dėti paprastas skardines pelenines. Jų iki šiol pavogta vos kelios”, – apgailestavo nenorėjusi prisistatyti vienos lauko kavinės barmenė. Mergina pridūrė, kad už rankos nutverti ilgapirščiai dažniausiai aiškina, kad peleninė jiems reikalinga papuošti savo kambarį arba asmeninę kolekciją. „Už tokį prasižengimą policijos nekviečiame. Kur kas geriau kitų klientų akivaizdoje sugėdinti ilgapirštį, kad kitą kartą jis taip nebesielgtų. Žinokite, tai iš tiesų veiksminga”, – tikino barmenė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.