Ventspilio jūros šventėje – Klaipėdoje ignoruojami muzikantai

„Ventspilio jūros šventė – kur kas mažesnė, santūresnė ir kur kas labiau koncentruota prie vandens nei klaipėdietiškoji”, – vardino pagrindinius skirtumus renginių organizatorius Algis Guzauskas, prieš savaitę, liepos 8 d., kaimyninėje Latvijoje režisavęs klaipėdiečių prisistatymą.

„Matyt, todėl, kad latviai yra evangelikai liuteronai, jų renginiuose nebūna mums būdingos pompastikos. Jūros šventė Ventspilyje prasidėjo labai lyrišku žuvusiųjų jūroje pagerbimu – subtiliu ir jaudinančiu studentų varpų ansamblio koncertu su poezijos intarpais prie paminklo. Po to norintieji susėdo į vieną laivą ir išplaukė į jūrą nuleisti vainikų žuvusiųjų atminimui.

O tuo tarpu iš jūros, purkšdami didžiulius vandens fontanus, atplaukė trys dideli laivai. Jiems iš paskos su jachta į šventę atplaukė Neptūnas ir jo palyda. Venta tris kartus platesnė už Danę, ten nuolatos plaukioja laivai. Laivais paplaukioti arba dalyvauti įvairiose linksmose varžybose upėje galėjo visi norintieji.

Skirtingai nei Klaipėdoje, Ventspilyje palei upę kadaise buvo įkurta pėsčiųjų zona. Joje per Jūros šventę buvo įrengtos penkios scenos, kuriose įsikūrė latvių, lietuvių, estų, rusų ir norvegų salos. Kiekvienoje jų vyko tos tautos kultūros pristatymas. O aplink salas veikė mugė. Joje buvo galima įsigyti tos tautos suvenyrų, paragauti įvairių patiekalų. Jūros šventės vakaro programoje buvo įspūdingas miuziklas ir visą naktį iki paryčių lauke vyko diskoteka jaunimui”, – pasakojo A. Guzauskas.

Lietuvai atstovaujanti Klaipėdos sala Ventspilio jūros šventėje buvo lietuviško charakterio. Joje pasirodymą surengė uostamiesčio liaudiškos muzikos kolektyvai „Vakaras”, „Uostamiesčio muzikantai” ir skrabalininkas Regimantas Šilinskas.

„Šventės dalyvių atsiliepimai apie lietuvių pasirodymą buvo labai geri. Atrodo, kad mūsų programa buvo viena profesionaliausių. Sulaukėme labai šiltos padėkos iš paties mero, o šventę organizavusio Ventspilio kultūros centro darbuotojai išreiškė norą bendradarbiauti ir ateityje”, – džiaugėsi renginio sėkme A. Guzauskas.

Vienas iš Klaipėdos salos Ventspilio jūros šventėje dalyvių – liaudies muzikos ansamblio „Vakaras” vadovas Algirdas Pronckus žavėjosi šiltu latvių priėmimu ir dėmesiu.

„Pats Ventspilio meras per šventę prie mūsų buvo priėjęs gal tris kartus. Dvi šventės kuratorės mus globojo. Aš jau nekalbu apie maitinimą, dovanas ir europietiškus honorarus už pasirodymą”, – sakė V. Pronckus.

„Vakaras” ir „Uostamiesčio muzikantai” Ventspilio Jūros šventei parengė liaudiškos muzikos pristatymą ir populiarios klasikinės muzikos programą su soliste Gintare Zeicaite. Lietuvišką koncertą užbaigė mūsų garsiojo skrabalininko R. Šilinsko šou.

„Jis grojo ne tik polkas, bet ir Štrauso valsą, kankaną, kol nuo karščio įskilo viena skrabalų kaladėlė”, – dalijosi įspūdžiais A. Pronckus.

Pašnekovas apgailestavo, jog Klaipėdos jūros šventėje klaipėdiečių liaudies muzikos kolektyvai ignoruojami.

„Manau, kad tokia programa, kokią pristatėme Ventspilyje, papuoštų ir Klaipėdos jūros šventę. Deja, čia paskutinį kartą grojome prieš trejus metus”, – sakė ansamblio „Vakaras” vadovas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.