Vaiką į motinystę pastūmėjo kaimas

Kūdikių besilaukiančios ar net ištekėjusios vidurinių mokyklų vyresniųjų klasių moksleivės nieko jau nebestebina. Nėščių nepilnamečių kasmet daugėja.

Pernai į Kupiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centrą kreipėsi trys besilaukiančios nepilnametės, o per šių metų pirmąjį pusmetį – jau dvi. Medikai spėja, kad legaliai ir nelegaliai abortus pasidarančių nepilnamečių yra keliskart daugiau.

Tačiau besilaukianti vos 13 metų mergaitė – nuostabą ir gailestį kelianti retenybė.

Mažametė bus motina

Trylikametė Kupiškio rajono gyventoja Ligita (vardas pakeistas, – red. past.) savo vaiką sūpuos jau šį rudenį, nors pati dar nebus peržengusi oficialios mažametystės ribos.

Tačiau mergaitės motina Danutė K. situacijos nedramatizuoja. Ji „Panevėžio rytui” sakė su džiaugsmu laukianti anūko, kuriam jau pripirkta ir drabužių, ir batukų.

„Šiemet septintą klasę baigusi Ligita ir toliau galės lankyti mokyklą. Vaikelį auginsiu aš – nors turėsiu užsiėmimą”, – aiškino moteris.

Danutė K. tikino, kad sveikatos užauginti anūką jai pakaks, nors ir turinti neįgalumo grupę dėl dvasinės ligos.

Ligota, tačiau veiksni moteris gina jos mažamete dukra pasinaudojusį būsimo kūdikio tėvą kupiškėną 24 metų Rosvaldą D. Danutė K. tikina pretenzijų tam vyrui neturinti nei ji pati, nei Ligita.

Pretenzijų turi pareigūnai

Apie tai, kad mažametė laukiasi, pareigūnus informavo medikai, į kuriuos motina ir dukra kreipėsi dėl nėštumo nutraukimo.

Vėliau mažametė ir jos gimdytoja nusprendė aborto nedaryti, kūdikį gimdyti ir auginti, o vaiko tėvą ištrinti iš atminties.

Mažametės pastojimo aplinkybėmis besidomintiems policijos pareigūnams Ligita tvirtino vyrui atsidavusi savo noru, tačiau tyrėjai renka duomenis ir ketina Rosvaldui D. pareikšti įtarimus dėl nusikalstamų lytinių santykių su mažamete.

Nuo blogos įtakos neapsaugojo

47 metų Danutė K. ir jos 51 metų sugyventinis Jonas K., Ligitos tėvas, gerai žinomi ir policijai, ir seniūnijos socialiniams darbuotojams.

Danutė K. sakė su Jonu K. gyvenanti jau 14 metų, tačiau didžiąją šio laiko dalį vyras praleidęs įkalinimo įstaigose.

Teisėsaugos institucijų dėmesio nestokoja ir du jau suaugę Danutės K. sūnūs. Vienas iš jų yra įsipainiojęs į gyvenamųjų namų ir ūkinių pastatų padeginėjimo istoriją, joje figūravo kaip įtariamasis.

Seniūnijos socialinė darbuotoja Laima Bubinienė „Panevėžio rytui” sakė, kad Danutės K. šeima nuolat lankoma ir stebima, o Ligita ypač rūpinamasi nuo to laiko, kai jai sukako treji metai.

„Tačiau vietos žmonės pernelyg toleruoja girtuokliavimus ir paleistuvystes. Kaime vaikus gimdė jau ne viena nepilnametė. Kaip nors apsaugoti Ligitą nuo aplinkos įtakos buvo neįmanoma”, – aiškino L.Bubinienė.

Tikina auklėjusi dorovingai

Danutė K. neneigė, kad iš tikro dažnai bendrauja su seniūnijos socialine darbuotoja.

Pasak moters, be kitų patarimų, ši jai nuolat primena, kad nedrįstų apie savo šeimos situaciją prasitarti žiniasklaidai ir kad geriausia būtų atvykusių žurnalistų ir pro duris neįsileisti.

„Tačiau ką aš čia slėpsiu. Vis viena niekas nepasikeis”, – sakė noriai su „Panevėžio rytu” bendravusi moteris.

Danutė K. tikino dukrą auklėjusi dorovingai. Moterystės paslaptis atskleidusi vos šiai sukako septyneri metai. „Tuomet jai papasakojau, kaip gali tapti nėščia”, – dukros auklėjimo pamokas prisiminė motina.

Pasak jos, dukra jau ne vienerius metus draugaudavusi su vaikinais, tačiau motina net įtarti negalėjusi, kad jaunuoliai bendrauja ir intymiai.

Tuo tarpu kaimas ne pirmus metus ūžia, kad dėl sveikatos problemų gyvenimą neadekvačiai suvokianti moteris į dukros bičiulystes su vyrais žiūrėdavusi pro pirštus, nes šie nuolat atveždavę dovanų, duodavę pinigų.

Moteris neslėpė, kad su jos dukra draugavęs Rosvaldas D. niekuomet į svečius neatvykdavo tuščiomis rankomis, atveždavo maisto ir drabužių.

Pateko medikų globon

Gali būti, kad mažamete pasinaudojęs vyras ir toliau būtų šelpęs Ligitą ir jos motiną.

Tačiau, pasak Danutės K., pastojusi jos dukra Rosvaldą D. pavarė šalin, nes netikėtai abi supratusios, kad kalėjime sėdėjęs vyras vis dėlto esąs Ligitai ne pora, o kūdikį jos užsiauginsiančios ir be tokio tipo pagalbos.

Dabar Ligita dėl gresiančio persileidimo gydoma Panevėžio ligoninėje. Ten nėščia mažametė patenka ne pirmą kartą.

Pasak Danutės K., dukrai priešlaikiniai sąrėmiai prasideda kaskart, kai ši susinervina. O nervinasi kūdikio besilaukianti trylikmetė, anot motinos, dėl kiekvieno nieko.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Vaiką į motinystę pastūmėjo kaimas"

  1. greta

    kaip galejo mama leisti savo dukrai draugauti su suaugusiu vyru.tikriausiai leido nes niekada neateidavo tuscias.manau ta vyra turetu uzdaryt i kalejima del lytiniun santykiu su mazamete.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.