Akademinė bendruomenė – prieš kėdžių dalijimą

Lietuvos akademinė bendruomenė parašė laišką Ministrui pirmininkui Švietimo ir mokslo ministrui, kuriame reiškia susirūpinimą dėl mokslo ir švietimo politikos.

Laišką pasirašė prof. Arvydas Šliogeris, prof. Bonifacas Stundžia, prof. Edvardas Gudavičius, doc. Lauras Bielinis, prof. Alfredas Bumblauskas, prof. Danutė Gailienė, doc. Paulius Subačius, doc. Nerijus Šepetys, Bronys Savukynas, prof. Zenonas Butkus, prof. Raimundas Lopata, prof. Alvydas Jokubaitis ir prof. Adomas Butrimas. Mokslininkams kelia nerimą naujų pareigybių steigimas Švietimo ir mokslo ministerijoje, kai Vyriausybėje vyksta permainos.

Laiške rašoma, kad akademinė bendruomenė, ypač mokslininkai, dirbantys humanitarinėje ir socialinėje srityje, jau kuris laikas reiškia susirūpinimą dėl ilgalaikius Lietuvos nacionalinius interesus ignoruojančios mokslo politikos ar, greičiau jos stokos.

Nerimą laiško autoriams sukėlė žinia, kad vyriausybių kaitos laikotarpyje Švietimo ir mokslo ministerijoje steigiamas valstybės sekretoriaus mokslui etatas ir paskelbtas konkursas šioms pareigoms užimti.

Anot mokslininkų, viena, tokie sprendimai neturėtų būti daromi laikinosios Vyriausybės laikotarpiu, kai neaišku, kas už juos prisiima politinę atsakomybę; etatų steigimas vyriausybei keičiantis silpnina pasitikėjimą valdžia, nes kelia įtarimų, kad ieškoma postų atleidžiamiems politinio pasitikėjimo pareigūnams.

Antra, akademinės bendruomenės nariai mano, kad naujų pareigybių steigimas Švietimo ir mokslo ministerijoje turėtų būti suderintas su vadovaujančių mokslo ir studijų institucijų pertvarka, dėl kurios projekto nėra pasiekta akademinės bendruomenės konsensuso.

„Trečia, steigiamos pareigybės aprašas leidžia spėti, kad mokslo tyrimai bus dar labiau kreipiami taikomąja linkme ir atskirti nuo universitetinių studijų, nors tokia tendencija priešinga geriausiai pasaulinei praktikai.

Ketvirta, Švietimo ir mokslo ministro patarėjui Giedriui Viliūnui, kuris pagal kompetenciją atsakingas už mokslo administravimo pertvarką, akademinė bendruomenė yra pareiškusi nepasitikėjimą; jo iniciatyva įvesti mokslinio darbo vertinimo kriterijai ekspertų įvertinti kaip ypač ydingi, varžantys humanitarinius ir socialinius tyrimus”, – rašoma laiške.

Akademinė bendruomenė ragina nepriimti sprendimo dėl Švietimo ir mokslo ministerijos valstybės sekretoriaus mokslui skyrimo ir palikti šį klausimą spręsti būsimai Vyriausybei platesniame mokslo ir studijų pertvarkymo kontekste. Anot mokslininkų, būtų svarbu, kad šią jautrią ir aukštos kompetencijos reikalaujančią sritį kuruotų asmenys, turintys autoritetą akademinėje bendruomenėje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.