Ko vertos papildomos šaldytuvų funkcijos

Bet kurioje gaminių klasėje yra daugybė gamintojų, siekiančių išsiskirti iš konkurentų ir įsiūlyti patį geriausią, naujausią, funkcionaliausią, pigiausią, prestižiškiausią ir kitokį „-iausią” gaminį. Net tokie paprasti buitiniai prietaisai kaip šaldytuvai yra pilni daugybės viena už kitą naujesnių ir pranašesnių funkcijų.

„Mūsų šaldytuvas turi „No frostą”, – viena draugė giriasi kitai. „O mano šaldytuve yra greito vėsinimo funkcija”, – nenusileidžia antroji. Ar išties šios ir kitos plačiai reklamuojamos funkcijos reikalingos ir ar verta už jas papildomai mokėti?

„No frost” sistema pirkėjus vilioja daugelis šaldytuvų gamintojų. Šią sistemą turintys šaldytuvai ne taip greitai apšąla, tad atitirpinti juos reikia rečiau. Tačiau pagalvokite, kurį gaminį pirkti – su „No Frost” sistema ar veikiantį „šaltos sienelės” principu. „Neprišąlantį” šaldytuvą teks atitirpinti bent vieną kartą per dvejus metus, nes vis tiek reikės išvalyti ir sutvarkyti. Tuo tarpu „šaltos sienelės” principu šaldančius prietaisus tektų atitirpinti kartą per metus. Skirtumas nėra didelis. Be to, šaldytuvų su „No Frost” sistema viduje yra daug sausesnis oras ir dėl to maisto produktai kur kas greičiau vysta bei džiūva, šaldytuvai suvartoja daugiau elektros energijos, trumpesnis jų eksploatavimo laikas.

Tikriausiai jau teko girdėti ir apie dar vieną naują šaldytuvo funkciją – „biofresh”, kitaip dar vadinama nuline, arba šviežumo zona. Tai yra sandarios dėžutės ar skyriai šaldytuvo apačioje, kuriuose palaikoma 0 laipsnių temperatūra bei reikiamas drėgmės lygis. Kaip teigia šaldytuvų gamintojai, šioje zonoje daržovės ir vaisiai švieži išlieka maždaug 8 dienas, t.y. 3 kartus ilgiau nei paprastuose šaldytuvo daržovių skyreliuose. Skamba tikrai patraukliai, tačiau prieš rinkdamiesi prietaisą su šia funkcija gerai pagalvokite, ar tikrai šviežias daržoves ir žalumynus šaldytuve laikysite tiek ilgai. Jei juos suvartojate greitai, šviežumo zona nebus labai reikalinga. Tačiau jei pirktumėte šaldytuvą su „No Frost” sistema, šviežumo zona būtų tikrai naudinga, joje laikomi produktai ne taip greitai suvystų sausame šių šaldytuvų vidaus ore.

Dauguma naujausių šaldytuvų modelių turi du kompresorius, kurių kiekvienas atskirai palaiko temperatūrą šaldiklio bei šaldytuvo kamerose. Jei ruošiatės vykti atostogauti, o šaldytuvas arba šaldiklis tuščias, galite tuščiąją dalį atjungti, kita ir toliau veiks. Tai labai patogu, tačiau šaldytuvas su dviem kompresoriais sunaudoja daugiau elektros energijos, kelia daugiau triukšmo, yra brangesnis. Šiuo metu jau atsirado alternatyva – gaminami vieno kompresoriaus šaldytuvai su vožtuvu. Jie ekonomiškesni, tylesni ir pigesni.

Apsilankę bet kuriame didesniame buitinės technikos prekybos centre galite pamatyti šaldytuvų, kurių aprašyme yra įspūdingas burtažodis – „daugiakanalis oro cirkuliavimas šaldytuvo kameroje”. Tai funkcija, kuri užtikrina tolygią temperatūrą visoje šaldytuvo kameroje, tuo tarpu paprastų šaldytuvų viršutinėse lentynose temperatūra yra aukštesnė nei apatinėse. Sakoma, kad šaldytuvuose su daugiakanaliu oro cirkuliavimu maisto produktai ilgiau išlaiko savo savybes. Tačiau iš tiesų įprastuose šaldytuvuose temperatūros skirtumas skirtingose kameros vietose gali siekti tik 2-3 laipsnius. Nuo tokio skirtumo maisto produktai nenukenčia ir greičiau negenda. Be to, skirtingus maisto produktus dažnai rekomenduojama laikyti skirtingoje temperatūroje skirtingose lentynose. Tad rinktis šaldytuvą su daugiakanaliu oro cirkuliavimu ar be jo, spręskite patys.

Naujausiuose šaldytuvų modeliuose diegiama ir greito vėsinimo funkcija, skirta gėrimams atšaldyti. Įjungus šią funkciją, tam tikroje šaldytuvo vietoje pučiamas šaltas oras ir per keletą valandų ataušinamas gėrimas. Jeigu esate vynų ar šampano mėgėjai, greito vėsinimo funkcija tikrai pravers. Tačiau jei labiau vertinate alų bei stipresnius gėrimus ir norite juos atšaldyti kuo greičiau, pakaks paprasto šaldytuvo su šaldiklio kamera.

Beje, racionaliai reikėtų įvertinti ir šaldytuvo dydį. Šiuo metu parduotuvėse galima aptikti gan neįprastų lietuviams amerikietiško tipo (dar vadinamų „side-by-side”) šaldytuvų, kurių durelės yra vienos greta kitų: dešinėje – platesnės, kairėje – siauresnės, šaldiklio. Šie šaldytuvai labai talpūs, tačiau užima daug vietos virtuvėje bei sunaudoja daugiau elektros energijos. Žinoma, jei artimiausia maisto prekių parduotuvė toli, o jūsų šeima didelė ir, be to, mėgstate apsipirkti vieną kartą per savaitę, tuomet toks šaldytuvas pateisins lūkesčius. Priešingu atveju vertėtų rinktis mažesnį prietaisą ir į dydį papildomai neinvestuoti.

Taigi šaldytuvo su naudingomis funkcijomis pasirinkimas pasirodo esąs gana sudėtingas, o susižavėjimas nestandartiniais dydžiais ar įspūdingai skambančiais technologiniais terminais gali neduoti jokios naudos, tik palengvinti piniginę. Tad renkantis tai, ko išties reikia, derėtų realiai įvertinti savo poreikius bei klausti specialistų patarimo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Ko vertos papildomos šaldytuvų funkcijos"

  1. Gintas

    Ačiū už gerus ir objektyvius patarimus, atsveriančius įkyrų reklaminį gamintojų girymąsi.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.