Jaunųjų krepšininkų jėga turėtų tapti gynėjai

Pasirengimą Europos krepšinio čempionatui baigia dar viena Lietuvos rinktinė – aštuoniolikmečiai

Lietuvos įvairaus amžiaus krepšinio rinktinėms – pats įkarštis. Europos jaunimo čempionatui pasirengimą baigia šalies jaunių (iki 18 metų) vaikinų komanda, treniruojama Maskvos srities „Dinamo” stratego Rūtenio Paulausko. Jauniai į Graikijoje vyksiančias pirmenybes išvyks sekmadienį. Europos jaunių čempionatas vyks liepos 18-27 dienomis.

Treniruotes trikdė žaidėjų peržiūros

– Treneri, ar jaučiatės gerai pasirengę Europos čempionatui?

– Kad ir kas būtų, turime jaustis gerai – atėjo tam laikas ir jokių pasiteisinimų ar kažkokių priežasčių ieškoti nereikia. Laiko pasirengti turėjome nuo gegužės pabaigos, bet nesklandumų ir trūkumų neišvengėme.

– Ką turite galvoje?

– Nė vienų kontrolinių rungtynių nežaidėme visos sudėties, nes krepšininkai važinėjo po įvairias peržiūras. Jie jau turi savo agentus ir viziją, kokiame klube norėtų žaisti. Tad darbą jaunių rinktinėje nebuvo lengva organizuoti.

– Prieš dvejus metus Jūsų treniruojama 16-mečių rinktinė Europos čempionate užėmė ketvirtąją vietą. Kiek tos komandos žaidėjų atstovauja dabartinei 18-mečių rinktinei?

– Turbūt lengviau suskaičiuoti, kiek yra naujokų – keturi. Tad iš anos rinktinės liko 8 žaidėjai.

Svarbiausia – įveikti grupės barjerą

– Ar, Jūsų akimis, visos komandos grandys gerai sukomplektuotos?

– Sakyčiau, šiuo atžvilgiu viskas yra gerai, na, gal rezervo truputį trūksta. Sunkiausia buvo atsirinkti atakuojančius gynėjus, nes į šią poziciją buvo didžiausia konkurencija.

– Kaip sekėsi kontrolinėse varžybose?

– Kilo prieštaringų minčių. Galime žaisti labai gerai, bet galime pralaimėti ir ne stipriausiems varžovams. Manau, Europos čempionate nebūsime nei favoritai, nei autsaideriai. Esame komanda, kuri, turėdama stiprią motyvaciją, norės įveikti bet kuriuos varžovus.

– Ar Jūsų treniruojamoje komandoje yra ryškūs lyderiai?

– Šiuo metu didžiausią pasitikėjimą man kelia du žaidėjai – įžaidėjas Žygimantas Janavičius ir atakuojantysis gynėjas Martynas Gecevičius. Kitiems krepšininkams gali sektis nevienodai – vieną dieną geriau, kitą – blogiau.

– Kaip vertinate būsimus varžovus A grupėje?

– Žaisime tokioje grupėje, iš kurios privalome patekti į kitą etapą, tai yra užimti ne žemesnę nei antrąją vietą. Turkai yra čempionato favoritai, jiems pralaimėjome prieš dvejus metus kovodami dėl bronzos medalių. Jiems nusileidome ir turnyre Manheime, akivaizdu, kad ši ekipa yra dar labiau sustiprėjusi. Latvius ir ukrainiečius turėsime nugalėti, nes svarbiausia – įveikti grupės barjerą.

Treneriui reikėjo kitokių žinių

– Kaip Jums sekėsi iš didžiojo krepšinio persiorientuoti į gerokai žemesnį lygį?

– Iš tiesų dirbant su jauniais reikia truputį kitų žinių. Šio amžiaus žaidėjams dar nėra priimtina varžovų žaidimo analizė, bet aš turiu pritaikyti jiems tuos pačius standartus, kuriuos taikau ir vyrams. Tiesą sakant, tai yra nelengva ir man kartais atrodo, kad nepasieksime užsibrėžto tikslo, ypač kai tenka mokyti paprastų dalykų – kaip atitverti žmogų, kaip atsidengti ar varytis kamuolį. Šitiems dalykams mes dar sugaišome daug laiko, bet per beveik du mėnesius nemažai pasiekėme. Šią vasarą jaunių rinktinei ir paskyriau, kad kažko išmoktume ir pasiektume. Stengsimės padaryti viską, ką galime.

– Kokius tikslus jaunių rinktinei iškėlė Lietuvos krepšinio federacija?

– Spaudoje skaičiau, kad turime patekti tarp keturių stipriausių žemyno komandų. Prieš dvejus metus buvome ketvirti, to daugelis net nesitikėjo, todėl dabar reikalavimai kyla. Atsakomybė – taip pat. Visos komandos taip pat labai patobulėjo, konkurencija didelė. Tuomet buvome mažiau subrendę už kitus, dabar jau ūgtelėjome. Tai mums suteikė daugiau pasitikėjimo, kad Europos čempionate galime nuveikti ne mažiau nei prieš dvejus metus.

Komandos branduolį sudarys kauniečiai

Net pusę Lietuvos rinktinės sudarys kauniečiai – penki Arvydo Sabonio krepšinio mokyklos auklėtiniai ir vienas iš Kauno krepšinio mokyklos. Komandos sudėtis: gynėjai – Žygimantas Janavičius (Alytus), Martynas Gecevičius (Vilnius), Gabrielius Ramonas (Biržai), Paulius Beliavičius (Kaunas), Darius Gvezdauskas (Kaunas), krašto puolėjai – Paulius Kleiza (Kaunas), Rokas Ūzas (Kaunas), Lukas Brazdauskis (Kaunas), Marius Valukonis (Marijampolė), vidurio puolėjai – Vaidas Čepukaitis (Alytus), Pranas Skurdauskas (Vilnius), Rokas Grinius (Kaunas).

Lietuvos rinktinė žais A grupėje su Ukraina, Latvija ir Turkija. B grupėje rungtyniaus Graikija, Rusija, Slovėnija, Serbija ir Juodkalnija, C – Vokietija, Izraelis, Bulgarija, Italija, D – Islandija, Prancūzija, Kroatija, Ispanija.

Po dvi geriausias grupių komandas tęs kovą dėl 1-8 vietų naujai sudarytose E ir F grupėse, o kitos kovos dėl 9-16 vietų G ir H grupėse.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.