Nukautas Šamilis Basajevas

Rusijos valdžia tikisi, kad po žinomo karo vado žūties čečėnų kovotojų pasipriešinimas išsikvėps

Rusijos informacijos agentūros kaip svarbiausią dienos pranešimą vakar išplatino žinią, kad naktį į pirmadienį Ingušijoje nukautas žinomas čečėnų kovotojų vadas Šamilis Basajevas. Pasak agentūrų, Rusijos Federalinės saugumo tarnybos (FST) vadovas Nikolajus Patruševas apie sėkmingai įvykdytą operaciją iš karto informavo prezidentą Vladimirą Putiną. Vakarų žiniasklaida Š.Basajevo žūtį įvertino kaip svarbią Kremliaus pergalę visame Šiaurės Kaukaze.

Dešimties milijonų dolerių premija

Labiausiai Rusijos ieškomas asmuo, kaltinamas dėl dešimčių atakų pastarąjį dešimtmetį, žuvo per Rusijos specialiųjų pajėgų operaciją Ingušijoje, besiribojančioje su Čečėnija, kur tebevyksta antrasis Rusijos karas su čečėnų sukilėliais per pastaruosius vienuolika metų, vakar skelbė agentūra „Interfax”.

Anksčiau Rusijos valdžia buvo paskyrusi 10 milijonų dolerių premiją tam, kuris suteiks informacijos, padėsiančios sučiupti ar nukauti čečėnų karo vadą, kuris sugadino karjerą ne vienam Rusijos generolui. Ne vienas jų ne sykį skelbė likvidavęs Š.Basajevą, tačiau šis vis atsikratydavo persekiotojų. Tiesa, per vieną operaciją jis neteko kojos.

Apie Ingušijoje surengtą operaciją FST daugiau detalių nepateikė, tik pažymėjo, kad kartu su Š.Basajevu buvo nukauti dar penki jo bendražygiai. FST tvirtino, kad „separatistai rengė teroristinius išpuolius, kad sukompromituotų Rusiją”. Rusija yra G8 grupės aukščiausiojo lygio susitikimo, kuris ateinantį savaitgalį vyks Sankt Peterburge, šeimininkė.

Liko tik Doku Umarovas

Praėjusių metų kovo pradžioje buvo nukautas išrinktasis Čečėnijos (Ičkerijos) prezidentas Aslanas Maschadovas. Jo postas atiteko radikalumu garsėjusiam Abdul Halidui Saidulajevui.

Jis žuvo maždaug prieš dvi savaites. A.H.Saidulajevo vietą užėmė Doku Umarovas. Nuo savo pirmtako jis skiriasi tuo, kad turi didelę partizaninio karo patirtį.

Kai D.Umarovas tapo Čečėnijos (Ičkerijos) prezidentu, jo pavaduotoju buvo paskirtas Š.Basajevas. Kremliaus pareigūnus itin įsiuitino tai, kad praėjusią savaitę jis pasveikino Irako smogikus, pagrobusius ir nužudžiusius keturis Rusijos ambasados darbuotojus.

Sukilėlių tinklalapyje „Kaukaz center” paskelbtame pranešime buvo sakoma: „Kaukazo modžahedai labai dėkoja tiems, kurie Irake sunaikino Rusijos diplomatus – šnipus. Jų sunaikinimas yra deramas atsakymas į tai, kad Rusijos diplomatai teroristai nužudė buvusį Čečėnijos (Ičkerijos) prezidentą Zelimchaną Jandarbijevą”.

Kataro valdžia kartu su amerikiečiais atliko tyrimą ir nustatė, kad Z.Jandarbijevo automobilį užminavo Rusijos diplomatai. Po pasikėsinimo, per kurį buvęs prezidentas žuvo, trys rusai Katare atsidūrė kaltinamųjų suole.

Pasveikino buvusius kolegas

Britų BBC pažymėjo, kad, netekę savo idėjinio vadovo ir pasipriešinimo simbolio – Š.Basajevo, čečėnų kovotojai patyrė skaudų smūgį.

Savo ruožtu Rusijos politikai atvirai džiaugėsi FST laimėjimu. Buvęs Rusijos vyriausybės pirmininkas ir FST direktorius Sergejus Stepašinas, dabar vadovaujantis Audito rūmams, agentūrai „Interfax” sakė: „Basajevo sunaikinimas yra persilaužimas kovoje su terorizmu. Kaip buvęs FST vadovas noriu pasveikinti buvusius kolegas atlikus sėkmingą operaciją”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.