Portfelių dalybos stringa

Centro kairės koalicijai, formuojančiai mažumos Vyriausybę, nepavyksta žaibiškai susitarti dėl ministrų portfelių dalybų. Politinės ambicijos ir nesutarimai sutrukdė įgyvendinti planą jau vakar sutarti dėl visų naujosios Vyriausybės narių. Tikimasi, kad derybos galės būti baigtos šiandien, iki paskirtasis Ministras Pirmininkas Gediminas Kirkilas susitiks su Prezidentu Valdu Adamkumi ir galbūt pateiks jam siūlomų ministrų kandidatūras.

Pareikalavo trigubai daugiau

Vakar visą dieną vykę keli derybų tarp socialdemokratų, valstiečių liaudininkų, pilietininkų demokratų ir liberalcentristų raundai nepateisino politikų rytinių vilčių iki vakaro susitarti dėl visos Vyriausybės sudėties. „Tikrai tikimės, kad dėl visko sutarsime”, – „Kauno dienai” sakė valstiečių liaudininkų lyderė, žemės ūkio ministrė Kazimiera Prunskienė.

Tačiau jau popiet ėmė aiškėti, kad derybos įstrigo dėl kai kurių esminių nesutarimų. Svarbiausias jų – kaip skaičiuoti kiekvienai valdančiojoje koalicijoje esančiai partijai priklausančius ministrų portfelius.

Praėjusią savaitę derybininkai sutarė, kad socialdemokratams teks 7 ministrų pareigybės, valstiečiams liaudininkams – 3, liberalcentristams – 2, pilietininkams demokratams – 1. Tačiau vakar Pilietinės demokratijos partijos atstovai į derybas atsinešė naujus pasiūlymus ir pareikalavo sau 3 ministerijų.

Šios partijos vadovas, Seimo Pirmininkas Viktoras Muntianas, leido suprasti, kad jam nerimą sukėlė opozicijos pareiškimai, jog derantis dėl netrukdymo formuoti mažumos Vyriausybę nebuvo tariamasi dėl vadovaujančiųjų pozicijų užėmimo Seime. Tad opozicija formaliai gali inicijuoti nepasitikėjimą Seimo Pirmininku ir pretenduoti į kitus vadovaujančius postus parlamente. Anot V.Muntiano, keturioms kairiojo centro partijoms būtina susitarti tarpusavyje ir su opozicija, kaip bus dalijamasi postais Seime. Tik tada, gavus opozicijos garantijas, kad nebus „destabilizuojama padėtis parlamente”, galima būtų sutarti dėl valdančiosios mažumos partijų atstovavimo Vyriausybėje. Pasak Seimo vadovo, jeigu tokios opozicijos garantijos nebus duotos, pilietininkai demokratai pretenduotų į trigubai didesnį skaičių ministerijų, nei buvo sutarta praėjusios savaitės derybose.

Sutarta dėl programos

Kiti koalicijos partneriai Pilietinės demokratijos partijos apetitus pavadino pernelyg dideliais. „Mums jie neatrodo pagrįsti”, – pareiškė K.Prunskienė, pabrėžusi, kad iš valdančiosios koalicijos partijų niekas nesigviešia V.Muntiano užimamų pareigų. Opozicijai numatoma perduoti tik vadovavimą parlamentiniams Audito komitetui bei Etikos ir procedūrų, Antikorupcijos ir Operatyvinės veiklos kontrolės komisijoms.

„Kolegos pilietininkai demokratai šiandien į derybas atėjo su naujais pasiūlymais, todėl nepavyko iki galo suderinti visų Vyriausybės formavimo punktų”, – pastebėjo Seimo Socialdemokratų frakcijos seniūnas Juozas Olekas.

Tačiau, anot derybininkų, dėl dalies ministrų portfelių dalybų jau iš principo sutarta. Be to, pasak J.Oleko, susitarta ir dėl pagrindinių naujos Vyriausybės programos punktų, todėl greičiausiai jau šiandien paskirtasis Ministras Pirmininkas G.Kirkilas gaus jos projektą ir galės imtis galutinio suderinimo su ministrais, kurie bus paskirti.

Eilinis derybų raundas dėl ministrų portfelių dalybų turėtų įvykti šiandien ryte, likus vos vienai valandai iki G.Kirkilo susitikimo su Prezidentu V.Adamkumi. Tikimasi, kad šio susitikimo metu galės būti pateiktas siūlomų kandidatų į ministrus sąrašas ir valstybės vadovas galės pradėti susitikimus su jais.

Preliminariai numatyta, kad naujos Vyriausybės programos projektas kartu su visais Prezidento paskirtaisiais ministrais galės būti pateiktas Seimui jau poryt.

Reikalauja suderinimo

Opozicijos lyderis Andrius Kubilius prognozuoja, kad G.Kirkilui bus nelengva patvirtinti ministrų kabinetą ir Vyriausybės programą. Opozicijos lyderis teigia, kad naujasis premjeras Vyriausybės programą turės derinti ne tik su koalicijos partneriais, bet ir su opozicine Tėvynės sąjunga.

A.Kubiliaus teigimu, praėjusią savaitę pasirašytas socialdemokratų ir konservatorių susitarimas pastarųjų neįpareigoja automatiškai pritarti Vyriausybės programai. Pasak parlamentaro, prieš lemiamą balsavimą dėl šio dokumento socialdemokratai dar turės pasirašyti susitarimo priedą.

Jis įspėjo kartu su kolegomis priešinsiąs tam, kad už teisėsaugą ir teisėtvarką atsakingų ministerijų vadovais būtų paskirti liberalcentristai. Mat šios partijos lyderis Vilniaus miesto metas Artūras Zuokas pats atsidūrė teisėsaugos akiratyje. Neoficialiai skelbiama, esą į teisingumo ministro postą gali būti deleguotas liberalcentristas, Seimo narys Raimundas Šukys.

Anot A.Kubiliaus, opozicijoje liekantys konservatoriai ketina nesutikti su centro kairiųjų Vyriausybės programa, tačiau leis ją patvirtinti. Analogiškai esą žada elgtis ir anksčiau valdančiajai daugumai priklausę socialliberalai. Parlamentaras spėjo, kad Darbo partija, vieningai pritarusi G.Kirkilo kandidatūrai į premjero postą, balsuos prieš jo vadovaujamo ministrų kabineto programą. „Balsuojančiųjų už ir prieš bus apylygiai. Programos patvirtinimas gali būti su pakankamai didele tebeliekančia intriga”, – prognozavo A.Kubilius.

Socialdemokratai patvirtino savus ministrus

Socialdemokratų partijos prezidiumo posėdyje vakar vakare buvo aptarta derybose susiklosčiusi situacija.

Partijos pirmininkas, ekspremjeras Algirdas Brazauskas, pilietininkams demokratams pasiūlė vietoje trijų ministrų kiek daugiau viceministrų arba apskričių viršininkų portfelių. A.Brazauskas teigė, kad Pilietinės demokratijos partijos reikalavimai yra šiek tiek per dideli: „Jie turėtų suprasti, kad yra visiškai naujai besiformuojanti partija. Galima būtų pasižiūrėti pozicijas kitas, nebūtinai tiktai Vyriausybėje, aš turiu galvoje ir apskritis, ir viceministrų pozicijas, ir galimi įvairūs variantai. Vyriausybėje jie dalyvaus, be jokių abejonių, bet ne tiek daug, kiek pageidauja, nes tai sunku subalansuoti”.

Anot jo, socialdemokratai laikysis pozicijos, be premjero, Vyriausybėje turėti 7 ministrų portfelius. Ekspremjeras patvirtino, kad prezidiumo posėdyje būsimų ministrų kandidatūros buvo aptartos, tačiau konkrečių pavardžių neatskleidė. „Dėl daug ko aišku, bet susitarėme, kad šiandien neskelbsime”, – kalbėjo jis.

Neoficialiomis žiniomis, finansų ministru ketinama palikti Zigmantą Balčytį, aplinkos – Arūną Kundrotą, susisiekimo – Petrą Čėsną, naujuoju krašto apsaugos ministru paskirti J.Oleką. Švietimo ir mokslo ministre gali tapti Seimo narė Roma Žakaitienė, socialinės apsaugos ir darbo ministre gali būti Vilija Blinkevičiūtė. Vidaus reikalų ministerijos vadovu gali tapti Seimo narys Julius Sabatauskas.

Liberalcentristai sieks, kad buvęs Seimo narys Jonas Jučas būtų paskirtas naujuoju kultūros ministru, R.Šukys – Teisingumo ministerijos vadovu.

Valstiečiai liaudininkai sieks palikti K.Prunskienę žemės ūkio ministrės poste, į ūkio ministrus siūlo Seimo narį Vytą Navicką. Naujuoju užsienio reikalų ministru gali tapti ambasadorius Petras Vaitiekūnas.

Jeigu išliks dabartinė Vyriausybės narių portfelių dalybų formulė, pilietininkai demokratai turės galimybę deleguoti Seimo narį Rimvydą Turčinską į sveikatos apsaugos ministrus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.