Protingi politikai niekada neturėtų prilipti prie savo kėdžių

Laikinajam krašto apsaugos ministrui 54 metų Gediminui Kirkilui tapus paskirtuoju premjeru, dėmesio centre atsidūrė ir jo sutuoktinė Liudmila Kirkilienė.

Bendrovės „Lietuvos geležinkeliai” Vidaus administravimo tarnybos viršininkė šią savaitę interviu dalijo į kairę ir dešinę.

Šios dienos „Lietuvos ryte” – L.Kirkilienės žodžiai apie šeimą, politikos aukštumų pasiekusį vyrą, pomėgius.

Apie šeimos reakciją

G.Kirkilą paskyrus premjeru L.Kirkilienė kol kas nepajuto jokių permainų ir į šią žinią reagavo labai ramiai: „Mūsų šeimoje tokie dalykai nesureikšminami.

Gediminas kilęs iš didelės – septynių vaikų – šeimos, turi keturias seseris, du brolius. Visa giminė labai juo didžiuojasi ir džiaugiasi, kad tiek pasiekė. Kita vertus, visiems atrodo, kad tai – natūralu ir teisinga, nes jis iš visos šeimos protingiausias, labiausiai gerbiamas, jei reikia patarimo, visi kreipiasi į jį”.

Apie kilmę ir kalbą

Nors politiko žmonos gyslomis teka rusiškas kraujas, ji pati stebisi, kad rusiškai kalba su ryškiu akcentu: „Gimiau ir augau Kaune. Mano motina kilusi iš Panevėžio. Ji buvo rusė, o tėvas – ukrainietis, kilęs iš Rovno.

Brolių ir seserų neturiu, todėl visa mano šeima – plati vyro giminė”.

Apie vyro privalumus

L.Kirkilienė neslepia susižavėjimo savo vyru: „Protingas, santūrus, mąstantis, daug skaitantis.

Jis turi labai daug filosofinės, grožinės literatūros, pastaruoju metu ir sporto literatūrą skaito”.

Apie pomėgius

L.Kirkilienė laiko save užsiėmusia moterimi, todėl jos pomėgiai yra šiek tiek riboti: „Tiesą sakant, egzotiškų ar labai ryškių pomėgių, kokie priskiriami Gediminui, aš neturiu – teniso nežaidžiu, nežvejoju, pypkės nerūkau. Kažkaip pavyko neužsikrėsti.

Manau, kad esu labai racionalus žmogus ir darau tai, kas reikalingiausia. Nuolat vaikštau į sporto klubą, tobulinu anglų kalbos žinias.

Buvau įnikusi mokytis ir ispanų kalbos, bet nepavyko suderinti dienotvarkės, todėl, nepaisant šaunios atmosferos grupėje ir puikaus dėstytojo ispano, to teko atsisakyti.

Tradiciškai moteriškais laikomų užsiėmimų ar aistrų taip pat neturiu. Kolektyvinį sodą pardavėme labai seniai, gėlių neauginu, nemezgu. Tiesa, visus drabužius stengiuosi ne pirkti, o siūdintis”.

Apie studijas

Vilniaus universitete L.Kirkilienė yra baigusi rusų kalbą ir literatūrą. Dvejus metus Kaune mokėsi bankininkystės.

Premjero žmona labai išgyveno kilus abejonėms dėl aukštąją partinę mokyklą baigusio G.Kirkilo magistrantūros studijų Vilniaus universiteto Tarptautinio verslo mokykloje, nes pati privertė vyrą studijuoti: „Juk aš buvau iniciatorė, kad jis tuos mokslus baigtų. Visą laiką primindavau, kad reikia įgyti oficialų išsilavinimą. Žinoma, žinių jis turi pakankamai, yra apsiskaitęs ir labai išprusęs žmogus.

Visą laiką raginau, kad stotų mokytis. Kai prikalbinau, išlaikė papildomus egzaminus. Kiekvieną egzaminą pati išgyvenau. Juk visą laiką skųsdavosi, kad neturi laiko, kad vakarais sunku mokytis, reikia daug skaityti.

Žodžiu, reikėjo gražiuoju įkalbinėti, kad, nepaisydamas užimtumo, mokytųsi. Buvo ir stresų. Kai gynė diplominį darbą, laukiau už durų. Kadangi Gedimino darbe buvo kalbama ir apie geležinkelius, nemažai medžiagos daviau ir aš. Taigi manau, kad ir mano indėlis į diplomą buvo nemažas”.

Apie persikėlimą kitur

Įstatymai numato, kad premjero šeimai priklauso rezidencija. Tačiau L.Kirkilienė nerodo didelio entuziazmo kraustytis iš daugiabučio sostinės Šeimyniškių gatvėje: „Gal ir teks kraustytis, bet man atrodo, kad būta atvejų, kai valdžios vyrai gyveno ir daugiabutyje.

Kiek žinau, kraustytis į Turniškes kol kas galimybių nėra, tad gal ras kitą variantą. Pagaliau tai nėra taip jau svarbu. Kiekvienas kraustymasis sukelia didelį stresą, laimė, dažnai to neteko daryti.

Jau daug metų gyvename savo trijų kambarių bute. Ir mano katė labai pripratusi prie šios vietos. Ji jau labai sena, jai dvidešimt metų. Beje, su Gediminu katės santykiai labai įdomūs, ji labai atsargiai į jį žiūri – gal dėl pypkės ar tabako. Tai ir jis stengiasi ją atsargiai aplenkti”.

Apie pareigas

Tapusi premjeriene L.Kirkilienė nesirengia steigti labdaros fondų ar jiems vadovauti: „Iškart griebtis kokių nors pinigų dalybų neįsigilinus į esmę tikrai nesinorėtų.

Manau, kad kur kas daugiau naudos galėtų duoti pastangos užmegzti ryšius su Lietuvoje reziduojančių ambasadorių žmonomis ir padėti joms atrasti mūsų šalį. Galbūt iš jų būtų galima gauti patarimų, ką ir kaip naudingo visuomenei nuveikti”.

Apie viešumą

Į pirmųjų valstybės damų klubą įstojusi L.Kirkilienė neketina mesti darbo ir apie premjero žmonos pareigas kol kas kalba atsargiai: „Mes ir iki šiol turėjome palyginti nedaug teisių į privatų gyvenimą.

Suvokiu, kad dabar to apskritai nebeliks ir kad būsime stebimi pro didinamąjį stiklą. Susitaikyti su šia mintimi sunkoka. Visa kita nebaugina”.

Apie santykį su politika

L.Kirkilienė nėra jokios partijos narė, tačiau neslepia, kad politikai nėra visiškai abejinga.

Politiko žmona prisipažįsta kartais prieštaraujanti socialdemokratų sprendimams: „Dažnai palaikau konservatorių liniją, nes man kai kurių jų politikų mąstymas yra labai priimtinas”.

Apie Vyriausybės ateitį

Paskirtojo premjero žmona realiai vertina mažumos Vyriausybės, kuriai teks vadovauti G.Kirkilui, perspektyvas: „Turint galvoje dabartinį šalies politinių jėgų išsidėstymą, Gedimino karjera Vyriausybės vadovo poste gali ir nebūti labai ilga.

Bet nemanau, kad nesėkmė jam bus tragedija. Gyvenimas politikoje – labai laikinas dalykas. Niekada nereikia įsijausti poste, nes šiandien gali būti ministras, o rytoj tapti paprastu žmogumi. Skaudu būna tam žmogui, kuris įsijaučia”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.