Palanga sulaukė poilsiautojų cunamio

Tvyrant karščiams keturios laisvos dienos į Palangą iš visos Lietuvos sukvietė dar neregėtas minias žmonių. Dar trečiadienį vakare pajūrio link pradėjusi ristis poilsiautojų lavina savo apogėjų pasiekė ketvirtadienį.

Vakar ryte nuo Klaipėdos ir Kretingos pusės transporto kamščiai prie įvažiavimo į miestą susidarė jau apie 8 valandą. Dviem eilėm nuo Jakų žiedo slenkančių automobilių kolona kurorto prieigose buvo nutįsusi dar už „Uoto” degalinės. Pakilus ant viaduko šį mašinų srautą stabdė pagrindiniu keliu nuo Vidmantų judančių automobilių virtinė.

Į kurortą lėtai slenkantys automobiliai visus įvažiavimo kelius į miestą buvo užkimšę iki pavakarės. Policijos vadovai rimtais svarstė galimybę pradėti riboti įvažiavimą į Palangą. Tačiau vakare kurortą apžiūrėjus iš sraigtasparnio miesto vadovai ir pareigūnai nusiramino – vietos automobiliams mieste dar yra.

Nesibaigiantis poilsiautojų srautas pagaliau pradžiugino nakvynės vietas siūlančius palangiškius. Atrodė, kad į pakeles išsiruošė visi rytinio daugiabučių namų kvartalo gyventojai. Iš poilsiautojų nusprendė užsidirbti net ir tie, kurie šiuo verslu iš viso neužsiima.

Stabilias kainas laikantys viešbučiai galėjo pavydėti privatininkų diktuojamų kainų šuolių. Už penkiasdešimt litų kainavusį kambarį ketvirtadienį buvo prašoma šimto litų. Penktadienį už dvi lovas viename buto kambarėlyje jau buvo prašoma 150 litų. Tokios kainos buvo siūlomos už nakvynę rytiniame daugiabučių namų kvartale, nuo kurio iki jūros – apie 3 kilometrai.

Nuomojamų kambarių kaina senamiesčio daugiabučiuose ir privačiuose namuose didėjo dar sparčiau. Iki 400 litų kainuojantys poilsio namų kambariai ir viešbučių numeriai buvo išgraibstyti dar prasidedant šventėms.

Vakar per pietus prie įvažiavimo kelių į miestą nebuvo likę nė vieno nakvynės siūlančio žmogaus. Tai reiškė, kad Palanga yra perpildyta.

Miesto vadovai ir policijos pareigūnai spėlioja, kiek poilsiautojų šiomis dienomis yra atvažiavę į Palangą?

Kaitrios dienos metu žmonės netelpa pliaže. Žvelgiant į poilsiautojų tirštai nugultą paplūdimį galima mėginti skaičiuoti.

Nuo Birutės kalno iki Kunigiškių pliažo ilgis siekia apie 7 kilometrus. Vidutinis pliažo plotis nuo kopų iki jūros čia yra apie 40 metrų. Smėlingo pliažo plotas čia siekia beveik 300 tūkstančių kvadratinių metrų. Penkių metrų ilgio ir dviejų metrų pločio pliažo kvadrate, tai yra dešimtyje kvadratinių metrų, gulėjo, arba stoviniavo 5 – 7 žmonės.

Tad būtų galima daryti išvadą, kad vien Palangos paplūdimyje penktadienį iki pietų vienu metu ilsėjosi nuo 150 iki 200 tūkstančių žmonių. Anot gelbėtojų, tokia pati padėtis buvo ir Šventosios paplūdimiuose. Tačiau ir tuomet nei Palanga, nei Šventoji tuščia neliko. Net ir vidurdienį kurorto gatvės buvo pilnos žmonių.

Galima pagrįstai manyti, kad šiuo metu į Palangą ir Šventąją atvykusių poilsiautojų skaičius yra priartėjęs prie pusės milijono.

Ar vos 18 tūkstančių nuolatinių gyventojų teturinti Palanga su Šventąja pasiruošusi priimti tiek žmonių?

Palangoje vasarą veikia apie 80 viešbučių, poilsio namų, akredituotų poilsiautojus priimančių vilų ir 9 sanatorijos. Visose oficialiose apgyvendinimo paslaugas teikiančios įmonės vienu metu gali priimti apie 20 tūkstančių poilsiautojų. Didžiąją dalį poilsiautojų susiurbia kambarius nuomojančių individualių namų ir butų savininkai.

Bet naudojant net ir šituos rezervus kurortas nėra guminis. Tai pajuto vakar po pietų nakvynės vietų ieškojęs jaunimas. Žmonės ėjo į daugiabučius namus, siūlė pinigus ir prašėsi nakvynės. Tokių be vietos likusių poilsiautojų sulaukė net ketvertą kilometrų nuo jūros nutolę už Šventosios esantys Būtingės sodai.

Žmonių perteklių juto kurorto parduotuvės. Žiemą vegetuojančios prekyvietės dabar buvo sausakimšos pirkėjų. Didžiausiame miesto prekybos taške – „Maximoje” per žmones sunku buvo prisibrauti iki prekių lentynų. Prie vos dešimties kasų nuolat vinguriuoja keliasdešimties žmonių eilės.

Būtent šiomis dienomis paaiškėjo, kad ir kavinių Palangoje yra per mažai.

Atėjus vakarui žmonės prie kavinių stoviniavo eilėje. Ne ką laimingesni buvo ir gavę vietų prisėsti. Jie turėjo apsišarvuoti kantrybe laukdami, kol prakaito išpilti padavėjai atneš jiems užsisakytą patiekalą, o nedidelėse kavinių virtuvėse triūsiantys virėjai ėjo iš proto nuo užsakymų gausos.

Palangoje ir Šventojoje vasaros sezono metu veikia per 100 kavinių, restoranų, laikinų maitinimo įstaigų paplūdimiuose ir mieste. Visose viešojo maitinimo vietose vienu metu telpa apie 40 – 45 tūkstančius klientų.

Keletai dienų didmiesčiu tapusi Palanga šį savaitgalį juda braškėdama, lyg perkrautas vežimas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.