Pajūryje nebeliko vietos

Į krantą išmesti ir jau pradėję smirdėti dumbliai iš Palangos paplūdimio buvo vežami net naktį.

Nuo Palangos tilto iki Ražės upelio gausiai į pakrantę išmesti dumbliai buvo vežami nuo antradienio popietės, per visą naktį iki trečiadienio. Iš viso į sąvartyną išvežta apie 200 kubų dumblių – kurorte tiek jų dar nebuvo.

Tuo tarpu ilgasis savaitgalis pajūryje prasidėjo automobilių spūstimis.

Nors Palanga poilsiautojų antplūdžiui ruošėsi, tačiau prognozės pranoko lūkesčius.

Ekstremali situacija

Prognozuotas karštis ir artėjantis ilgasis savaitgalis, per kurį kurorte buvo laukiama rekordinio poilsiautojų skaičiaus, palangiškiai privertė griebtis net naktinių darbų – visą naktį iš paplūdimio buvo gabenti dumbliai.

Tvyrant karščiams, ir taip jau nemaloniai dvokę dumbliai butų vertę poilsiautojus šią vietą aplenkti dėl tvyrančios smarvės.

Palangos savivaldybės administracijos Komunalinio skyriaus vedėjas Romualdas Večerskis pripažino, kad tokia ekstremali situacija kurorte – pirmąkart.

Pasak R. Večerskio, toks didelis dumblių kiekis atplukdytas iš Klaipėdos pusės, nuo Kuršių marių. Jei būtų papūtęs „suominis” vėjas, anot vedėjo, srovės dumblius būtų išplukdžiusios į jūrą.

Žalias paplūdimių vanduo pasitinka poilsiautojus ir Klaipėdoje. Nors vanduo šiltas, tačiau kai kurie žmonės atsisako maudytis vien dėl dumbliais žaliuojančios jūros, kuri dabar labiau primena kūdrą.

Pasak Klaipėdos Visuomenės sveikatos centro specialistų, pražydę dumbliai žmonių sveikatai įtakos neturi.

Stovėjo kamščiuose

Kaip ir prognozuota, prasidėjus ilgajam savaitgaliui, žmonės į pajūrį veržte veržėsi.

Klaipėdos-Palangos keliu artėjant prie sankryžos su keliu į Kretingą, ties viaduku, vakar apie vidudienį vairuotojus pasitiko įspūdingos mašinų eilės.

Policijos pareigūnai vos spėjo fiksuoti avarijas ir kelių eismo taisyklių pažeidėjus, bandžiusius kurortą pasiekti greičiau už kitus. Pakelėse vairuotojai gelbėjo perkaitusius automobilius. Vietos gyventojai tokių automobilių kamščių sakė nematę jau senokai.

Mašinų virtinės nusidriekė ir prie naujosios perkėlos per Kuršių marias. Keltai į Smiltynę vos spėjo kelti visus norinčiuosius, tuo tarpu iš kitos pusės jis grįždavo apytuščiai. Didžiausias automobilių srautas vakar užfiksuotas apie 10-11 valandą.

Neliko būstų

Palangoje tikėjęsi išsinuomoti butus iš pakelėse siūlančių vietos gyventojų poilsiautojai turėjo nusivilti.

Paprastai jau prie posūkio į Nemirsetą stovinčių nuomotojų vakar nebebuvo nė vieno. Siūlančiųjų nakvynę nesimatė ir kurorto prieigose.

Vieninteliai būstą siūlę palangiškiai tik gūžčiojo pečiais: gal kitus policija išvaikė ar poilsiautojai išgraibstė? „Vakarų ekspreso” pašnekovai sakė, kad atvykėliai juos galėtų apgauti, nes tik vakar bute pasidarė remontą ir pirmą dieną išsiruošė ieškoti klientų, tad net neįsivaizduojantys nuomos kainų.

Pabrango dvigubai

Kiek arčiau Palangos sutikti pavieniai nuomotojai sutiko, kad šiandien jų neįprastai mažai – kitomis dienomis dėl nuomininkų tekdavo kone muštis, o dabar susiklostė atvirkštinė situacija. Anot nuomotojų, ketvirtadienio vidudienį laisvų vietų buvo galima rasti tik miesto pakraštyje.

Nuomotojai neslėpė, kad nakvynės kainos išaugo dvigubai. Pavyzdžiui, už kambariuką privačiame name jau reikėjo mokėti nebe 50, o 100 litų per parą.

Palangos turizmo informacijos centro vadybininkė Egidija Smilgienė sakė, kad į juos besikreipiantiems poilsiautojams gali pasiūlyti tik kelių viešbučių apartamentus, kainuojančius nuo 500 iki 1 400 litų.

Pigesniuose viešbučiuose laisvų vietų likdavo tuo atveju, jei žmonės anuliuodavo išankstinę kambarių rezervaciją. Beje, viena aštuoniasdešimtmečių pora iš Vilniaus būtent taip ir pasielgė, pabūgusi rekordinių karščių.

Pliažas knibždėjo

Vakar pagrindinė Palangos gatvė, palyginti su automobilių srautais keliuose, perpildyta nebuvo. Žmonių daugėjo tik einant paplūdimio link.

J. Basanavičiaus gatvė nuo įprastinių dienų skyrėsi tuo, kad čia itin daug vaikščiojo pusnuogių ar tik maudymosi kostiumais vilkinčių žmonių. Kai kurie poilsiautojai bei vaikai gaivinosi fontane.

Tuo tarpu paplūdimyje buvo tiršta. Žmonių knibždėlynas mirgėjo ir vandenyje, kuris buvo įšilęs iki 20 laispnių šilumos. Prie persirengimo kabinų buvo nutįsusios poilsiautojų eilės.

Palangos gelbėtojai sakė, kad dėl ramios jūros daug darbo neturėjo. Pagalbos prireikdavo nualpusiems ar pasiklydusiems vaikams.

Tiesa, artėjantis savaitgalis prasidėjo ne taip ramiai. Naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį trečią valandą ryto policijos pareigūnai gavo pranešimą, kad prie Palangos tilto skęsta žmogus. Iškviesti ugniagesiai ištraukė 20 metų jaunuolį, kuris buvo perduotas į medikų rankas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.