Portugalija viliasi sulaužyti tabu savo pergale prieš prancūzus

Portugalijoje pagaliau pradedama ne tik svajoti, bet ir tikėti galimybe laimėti pasaulio futbolo čempionate. Po keturiasdešimties metų pagaliau atsidūrusi pusfinalyje, tarp keturių geriausiųjų komandų, šiandien Portugalijos rinktinė susiduria su savo varžove Prancūzija.

Portugalai šią komandą laiko savo neįveikiamu tabu: jau 31 metus jiems nesisekė laimėti prieš šią varžovę, juokais ar rimtai vadinama besta negra – „juodąja pabaisa”. Šis terminas portugalams reiškia kažką neįveikiamo, pavojingo ar artimo mirčiai.

Paskutinį kartą Portugalija prieš „mėlynuosius” triumfavo 1975 metais, kuomet 2:0 laimėjo draugiškas rungtynes Paryžiuje. Bendra visų Prancūzijos – Portugalijos futbolo varžybų statistika paaiškina, kodėl portugalai šią konkurentę laiko savo demonu: iš 21 rungtynių 15 kartų laimėjo Prancūzija, vienerias šalys sužaidė lygiosiomis, ir tik penkerios atnešė pergalę portugalams.

Portugalijos treneris Luisas Felipe Scolari varžybų išvakarėse spaudos konferencijoje pripažino, kad jei būtų galima išsirinkti, kurios komandos išvengti, tai būtų buvusi Prancūzija.

„Tai pačios sunkiausios varžybos”, – teigė jis. Tačiau pridūrė, jog „dabar galime svajoti – trūksta tik vieno žaidimo ir vienos pergalės”.

Tik tiek portugalams, kaip ir prancūzams, trūksta iki finalo.

Futbolo karštligė Portugalijoje dauginasi pasaulio čempionato metu

Šiomis dienomis Portugalijoje nekalbama apie nieką kita, tik apie futbolą.

Beveik niekam neįdomu, kas dar vyksta šalyje ar pasaulyje, ar ką naudingo nuveikė jų premjeras ministras. „Trijų F” šalimi vadinama Portugalija – dėl Fatimos, tradicinės fado muzikos ir futbolo, ne tik šiomis dienomis, bet dažniausiai visą pagarbą ir dėmesį atiduoda paskutiniajam.

Portugalijos laikraščiai visuomet turėjo sportui skirtą ir dažnai vien apie futbolą rašančią didelę skiltį. Egzistuoja trys futbolo ir kito sporto dienraščiai „A Bola”, „Record”, „O Jogo”.

Sporto žinios Portugalijoje dažnai yra vien tik futbolo žinios, o apie kitas sporto šakas čia kalbama tik portugalams pasiekus kokių nors aukštų rezultatų. Tačiau Pasaulio futbolo čempionato metu situacija tapo dar „blogesnė” – televizijos žinių kanalai, diskusijų laidos atrodo nerandančios kitų temų, o pati čempionato tema niekad neišsenkanti.

Portugalų daugiau niekas šiomis dienomis ir nedomina. Apie futbolą visuomet buvo mėgstama kalbėti šioje šalyje, o dabar aistros dėl savosios komandos ir kitų komandų rungtynių aptarinėjimai tapo pietų su kolegomis, vakarienių su draugais ar šeima, netikėtų susidūrimų su nepažįstamaisiais gatvėje pagrindine tema.

Kelios savaitės prieš prasidedant pasaulio futbolo čempionatui, visos Portugalijos balkonai pasidabino šalies vėliavomis. Į Vokietiją atskridus Portugalijos rinktinei, ten sirgalių buvo tiek, jog susikibę rankų grandinę nutiesė nuo oro uosto iki pat rinktinės viešbučio.

Portugalijos rungtynių dieną Lisabonos ir kitų vietovių gyventojai į miestą išvažiuoja pritvirtinę vėliavėles, šalikus arba pasidabinę rinktinės marškinėliais. Portugalijai laimėjus, miesto gatvės prisipildo triukšmingų, bet taikių sirgalių, kurių gretos tankios ir kitose šalyse, ypač buvusiose Portugalijos kolonijose.

Angolai ar Brazilijai pralaimėjus pasaulio čempionate, Portugalija įgijo kelis milijonus sirgalių. Jei ne mes, tai jūs, linki brazilai. Televizija transliavo džiūgaujančių Indijoje esančios ir kurį laiką buvusios Portugalijos kolonija Goa gyventojų vaizdus, kai Portugalija laimėjo prieš Angliją.

Patys portugalai nepraleidžia nei vienų varžybų, net jei salygos žiūrėti žaidimą yra nelabai palankios. Programuotojas Paulas, prisipažįsta, kad dienos metu vykusias rungtynes prieš Olandiją stebėjo generalinio direktoriaus kabinete. Neoficialiai pakviestas, kaip ir kiti darbuotojai, įmonės direktoriaus, kadangi jo kabinete buvo televizorius, triukšmingai su bene dešimčia kolegų sirgo už savo šalį, o ne dirbo.

Šio straipsnio autorei praėjusį šeštadienį teko dalyvauti portugalų vestuvėse. Dalį jų – prakaituojant ankštame kambarėlyje, kur susigrūdę priešais ekraną beveik visi vestuvininkai, įskaitant damas šventinėmis suknelėmis sedinčias ant grindų, nervinosi ir aikčiojo bei galop klykė iš džaugsmo rinktinei laimėjus prieš Anglijos komandą. Tik po to prasidėjo vestuvinė šventė. Administratorė Patricia pasakoja apie kitas to paties šeštadienio vestuves Lisabonoje, kuomet palikę jaunuosius prie altoriaus, likusieji išbėgo iš bažnyčios į šalimais esančią kavinę, kur buvo rodomos rungtynės.

Vyrai nesistebi Portugalijos moterų jau seniai įprastu domėjimusi futbolu tik kiek mažiau, nei jie patys. Inžinierius Fernandas linksmai prisimena vieną iš pergalių Pasaulio futbolo čempionate: „Mano ramioji uošvė, sėdėjusi šalia ant sofos, pašoko iš džaugsmo!” Jo kolega Josė Alexandrino ne tiek džiaugiasi savo žmonos reakcija: „Visų rungtynių metu Sofia nervingai burbėjo ir nedavė man ramybės. Įsivaizduok, tokia kankynė, kaip kad peilį kažkas tau įsmegtų tarp šonkaulių ir lėtai sukiotų…”

Kitos moterys prisipažįsta neiškenčiančios kai kurių varžybų dėl įtampos. „Taip susinervinau, kad turėjau išeiti iš kambario,” – prisipažįsta Maria.

Kitos ir kiti tikintieji tuo tarpu Fatimos Dievo motinos meldžia pergalės.

Gegužės mėnesį Portugalija, siekdama sudominti dar daugiau silpnosios lyties tautiečių domėtis futbolu, suorganizavo akciją, kurios metu vien tik iš moterų ir merginų, apsigobusių raudona, geltona ar žalia skraistėmis, buvo sukurta didžiausia pasaulyje gyva vėliava. Suformavusios Portugalijos vėliavą 18159 moterys tapo Gineso rekordų knygos nauju įrašu.2004 metų Europos vicečempionų tauta, tuomet pralaimėjusi Graikijos rinktinei, šiemet prasidėjus Pasaulio futbolo čempionatui, net nesitikėjo pasiekti pusfinalį. Prieš keletą dienų, lryto.lt paklausti, ar Portugalija pateks į finalą, portugalai nedrąsiai atsakinėjo: „Būtų gerai… Na, kiek varžybų laimėsim, tiek gerai…” Arba: „Būtų gerai laimėti kitas varžybas, o toliau… žiūrėsim”.

Šiandien vis daugiau paklaustų ne tik nedrąsiai svajoja, bet ir viliasi pergalės. 34 metų Paulas šypsosi, prisipažindamas, kad tai yra vis dar neišsipildžiusi jo ir daugelio kitų bendraamžių vaikystės svajonė – pamatyti jų šalies rinktinę žaidžiant finale. Portugalija jau keturiasdešimt metų nepateko į pusfinalį. Tačiau ir Prancūzijos, ir Italijos komandos Portugalijoje laikomos ypač pavojingomis. Jau vien pergalė prieš Prancūziją pakeistų istoriją: prieš šią šalį portugalams nesisekė laimėti 31 metus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.