Kristupo klavyrai

Liepos 10 d. prasideda Kristupo vasaros festivalio fortepijoninės muzikos koncertų ciklas „Kristupo klavyrai”. Šiemet ciklo renginiai gal ne tokie gausūs, tačiau kiekvienas iš jų vertas būti pavadintas festivalio puošmena ir svarbiu įvykiu Vilniaus muzikiniame gyvenime, kadangi jo dalyviai – publikos geidžiamiausi pianistai: Lukas Geniušas, Edvinas Minkštimas, Sergėjus Babajanas (JAV), Petras Geniušas ir jauna žvaigždė iš Rusijos Polina Osetinskaja. Beje, „Kristupo klavyrai” – tai ne tik fortepijono solo muzikos šventė. Edvinas Minkštimas dalį savo programos paskyrė kamerinei muzikai – girdėsime fortepijoninį kvartetą, o ciklo uždarymo proga „Kristupo klavyrų” meno vadovas Petras Geniušas improvizuos su Lietuvos džiazo patriarchu Vladimiru Čekasinu. Visi „Kristupo klavyrų” renginiai įvyks Šv. Kotrynos bažnyčioje, pradžia 19 valandą. Uždarymo koncerto pradžia – 20 val.

Liepos 10 d. turėsime puikią progą išgirsti viename koncerte du talentingus jaunus pianistus – Luką Geniušą ir Poliną Osetinskają. Kalbant apie pirmąjį nereikia daug žodžių. Prieš pusmetį jo vardas afišose viliojo smalsuolius, norinčius pažiūrėti, kaip paaugliui pavyks susidoroti su trečiojo Rachmaninovo koncerto techniniais sunkumais. Tačiau tai, ką jie išgirdo, pralenkė visus lūkesčius: Lukas ne įveikė koncertą, o interpretavo jį – laisvai, profesionaliai ir su privalomais jaunam muzikantui aistra ir polėkiu. Dabar naujasis vardas muzikos pasaulyje pritraukia ne smalsuolius, o gerbėjus. Šiuo metu šešiolikmetis pianistas mokosi Maskvoje F. Chopino koledže prof. Veros Gornostajevos klasėje ir norisi tikėti, kad pasieks savo kūrybiniame gyvenime didelių aukštumų…

Polina Osetinskaja taip pat yra Veros Gornostajevos auklėtinė (baigė pas ją asistentūros-doktorantūros kursą), ir visai neseniai išaugo iš studentiško amžiaus. Visą gyvenimą ji praleido muzikos pasaulyje, nuo mažų dienų gausiai koncertavo, buvo laikoma vunderkinde, ir jos vaikystės konkurentai buvo Eugenijus Kisinas, Vladimiras Repinas, Aleksandras Vengerovas. Pianistė daug gastroliuoja, dažnai kviečiama skambinti su garsiausiais orkestrais, nuo 1991-ų metų įrašinėja kompaktines plokšteles. Šiuo metu jos diskografijoje yra jau penki įrašai. Pianistės nuopelnų, aplankytų šalių, prestižinių salių ir ją kvietusių bendradarbiauti orkestrų sąrašas iš tiesų įspūdingas. Ji yra laikoma tikra žvaigžde, ir lietuvių publikai suteikta puiki proga išvysti jos žibėjimą.

Liepos 17 d. įvyks antrasis „Kristupo klavyrų” koncertas, kurio herojus – vienas perspektyviausių jaunų lietuvių pianistų, Juilliardo mokyklos studentas Edvinas Minkštimas, kurio kiekvienas sugrįžimas į Lietuvą tampa itin maloniu įvykiu fortepijoninės muzikos gerbėjams. Dvidešimt šešerių metų pianistas yra net 9 tarptautinių konkursų laureatas, kelių fondų stipendiatas, prestižinių festivalių dalyvis ir dviejų aukštųjų muzikos mokyklų – LMTA ir Nacionalinės Paryžiaus konservatorijos magistras. „Kristupo klavyruose” jis atliks šių metų super jubiliato V. A. Mozarto bei visų laikų super virtuozo F. Liszto kūrinius. Pirmoje koncerto dalyje jam talkins smuikininkė Ingrida Rupaitė, altininkas Tomas Petrikis ir violončelininkas Povilas Jacunskas.

Liepos 18 d. – „Kristupo klavyrų” kulminacija, Sergėjaus Babajano rečitalis. Pianistas gimė Armėnijoje, ten pradėjo mokytis skambinimo, vėliau įstojo į Maskvos konservatoriją, kurioje sėmėsi muzikinės išminties iš prof. Veros Gornostajevos. Dabar šis muzikas, išaugęs garsiosios Maskvos pianizmo mokyklos dirvoje, atstovauja JAV. Emigravęs, labai greitai pelnė pripažinimą. Buvo pastebėtas jau 1989 metais, kai sudalyvavo tarptautiniame konkurse Klivlende ir laimėjo pirmąją vietą. (Tai buvo pirmasis atvejis, kuomet TSRS pilietis vyko į konkursą savarankiškai, negavęs valstybinės stipendijos). Netrukus jis išvyko visam laikui, tačiau gausios kelionės po įvairias šalis leidžia pavadinti šį menininką „pasaulio žmogumi”. Ir „Kristupo klavyrų” lankytojams labai pasisekė, kad jo gastrolių maršrutuose atsiranda ir Lietuva.

Liepos 20 d. – „Kristupo klavyrų” uždarymas. Tradiciškai kiekvieną Kristupo vasaros festivalio ciklą baigia jo meno vadovas. Petras Geniušas žinomas publikai ne tik kaip vienas iškiliausių lietuvių fortepijoninės muzikos atlikėjų, bet ir kaip itin kūrybingas interpretatorius, kartais trikdantis savo spontaniškais muzikinio teksto papildymais vartančius natas padėjėjus. Gandas, kad Petras Geniušas – improvizuotojas, yra plačiai paplitęs, ir šis koncertas pavirs dar vienu šio gando patvirtinimu. Pianistas muzikuos drauge su Vladimiru Čekasinu – saksofonininku, kuris pagrįstai tituluojamas Vilniaus džiazo tėvu. Duetas yra labai mėgiamas džiazo muzikantų kaip tinkamiausia forma spontaniškiems projektams. Galite būti tikri – nors šie muzikantai yra improvizavę kartu ne vieną kartą, iki paskutinės akimirkos niekas, net patys atlikėjai, nežinos, kas skambės scenoje. Muzika gims atlikimo akimirką.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.