Pusfinalio apžvalga: Portugalija – Prancūzija

Šiandien, trečiadienį, įvyks antrosios Pasaulio čempionato pusfinalio rungtynės, kuriose paaiškės dar vienas finalo dalyvis: juo gali tapti Portugalijos arba Prancūzijos ekipos. Iki tol tarpusavio susitikimuose labiau sekėsi prancūzams, tačiau šiandien portugalai turi puikią galimybę nutraukti nesėkmių prieš prancūzus seriją ir pirmą kartą šalies istorijoje pakliūti į turnyro finalą.

Pusfinalis

Portugalija – Prancūzija

Laikas: 22:00 (Lietuvos laiku)

Vieta: Miuncheno Allianz Arena (66 tūkst. vietų)

Teisėjas: Jorge Larrionda (Urugvajus)

Ankstesni tarpusavio susitikimai

Abi ekipos tarpusavyje sužaidusios yra 21-erias rungtynes. 15 kartų laimėjo prancūzai ir tik penkis – portugalai. Turnyruose šios komandos tarpusavyje susitikusios yra vos du kartus ir abu kartus Europos čempionato pusfinaliuose. 1984 metais prancūzai kartu su čempionato rezultatyviausiu žaidėju Micheliu Platini įveikė portugalus tik per pratęsimą rezultatu 3-2. Vėliau 2000 metų Europos čempionato pusfinalyje triumfavo ir vėl tie patys prancūzai – portugalai po atkaklios kovos pralaimėjo rezultatu 2-1, tuomet 117-ąją rungtynių minutę auksinį įvartį pelnė garsusis Zinedine’as Zidane’as. Įdomu tai, kad tiek 1984, tiek 2000 metais prancūzams pavyko iškovoti stipriausiųjų Europoje titulą.

Costinha, Luišas Figo, Nuno Gomesas yra vieninteliai žaidėjai žaidžiantys portugalų sudėtyje, kuriems teko žaisti prieš prancūzus 2000 metais. N.Gomesas vėliau buvo diskvalifikuotas šešiems mėnesiams už tai, kad įsitraukė į teisėjo išpuolį mačo su prancūzais pabaigoje. Tuo tarpu prancūzų sudėtyje vis dar žaidžia septyni žaidėjai, dalyvavę rungtynėse, vykusiose prieš šešis metus, tai: Fabienas Barthezas, Lilianas Thuramas, Patrickas Vieira, Zinedine’as Zidane’as, Sylvainas Wiltordas, Thierry Henry ir Davidas Trezeguet.

Paskutinis šių ekipų susitikimas įvyko 2001 metų balandžio 25 dieną, tada draugiškose rungtynėse pergalę, rezultatu 4-0 iškovojo prancūzai. Tai buvo septintoji iš eilės „Les Bleus” pergalė prieš portugalus nuo 1975 metų, kada jie turėjo pripažinti savo varžovų pranašumą rezultatu 2-0.

Patekimas į pusfinalį

Portugalija

Portugalai pirmosiose savo grupės rungtynėse rezultatu 1-0 nugalėjo Angolos rinktinę, vėliau 2-0 palaužė Iraną bei paskutiniajame grupės etape įveikė meksikiečius, rezultatu 2-1. Surinkdami devynis taškus D grupėje jie užėmė pirmąją vietą ir gerokai aplenkė savo artimiausius konkurentus. Aštuntfinalyje portugalams teko susigrumti su olandų futbolininkais: tik po atkaklios ir dramatiškos kovos rezultatu 1-0 nugalėjo portugalai. Ketvirtfinalyje jų laukė ne ką mažiau pavojingesnis varžovas – Anglijos ekipa, net ir po pratęsimo rungtynėms pasibaigus lygiosiomis 0-0, 11 metrų baudinių serijoje pergalę rezultatu 3-1 šventė portugalai.

Prancūzija

Prancūzams, skirtingai nei jų varžovams portugalams, grupėje kovoti sekėsi kur kas sunkiau. Pirmosiose rungtynėse sužaista lygiosiomis 0-0 su Šveicarijos rinktine, antrosiose rungtynėse taip pat pasiektos lygiosios prieš Pietų Korėjos komandą rezultatu 1-1, tačiau paskutiniame etape prancūzai sužaidė tikrai neblogas rungtynes ir 2-0 įveikė Afrikos atstovus Togo komandą bei taip užsitikrino vietą aštuntfinalyje. Prancūzai su penkiais taškais G grupėje užėmė antrąją vietą, dvejais taškais nusileisdami šveicarams. Vėliau, aštuntfinalyje, „Les Bleus” pasiekė išties įspūdingą pergalę prieš ispanus rezultatu 3-1 bei ketvirtfinalyje, daugelio nuostabai, įveikė čempionų titulą gynusius brazilus rezultatu 1-0.

Statistika ir faktai

Portugalija: Pasaulio čempionate dalyvauja ketvirtą kartą, geriausias rezultatas buvo pasiektas 1966 metais, kada buvo užimta trečioji vieta, tuomet pusfinalyje portugalai nusileido čempionato nugalėtojams anglams.

Portugalai oficialiuose turnyruose jau nepralaimi 17 rungtynių iš eilės. Paskutinis jų pralaimėjimas įvyko prieš dvejus metus, 2004 metų Europos čempionato finale jie turėjo pripažinti savo varžovų graikų pranašumą rezultatu 1-0.

Portugalams kovoje su prancūzais dėl turimų kortelių skaičiaus negalės padėti saugas Armando Petitas. Kiti žaidėjai, tokie kaip Maniche, Nuno Valente, Ricardo Carvalho, Ricardo ir Luisas Figo, savo sąskaitoje taip pat turi po vieną geltoną kortelę, tad gavus antrą kortelę čempionatas šiems žaidėjams pasibaigtų, nes jie privalėtų praleisti sekančias rungtynes: finalo arba rungtynes dėl trečiosios vietos.

Ricardo Carvalho, Fernando Meira ir Ricardo yra vieninteliai komandos žaidėjai, kurie šiame čempionate nepraleido nei vienos minutės ir savo šaliai atstovavo visose rungtynėse.

Komandos puolėjas Nuno Gomesas rungtynių išvakarėse šventė savo 30-ąjį gimtadienį.

Prancūzija: Prancūzija turnyre dalyvauja jau 12-tą kartą. Geriausias jų pasirodymas buvo 1998 metais, kai prancūzai namie iškovojo Pasaulio čempionų titulą.

Apskritai tai bus 50-osios „Les Bleus” ekipos rungtynės Pasaulio čempionatų istorijoje. Prancūzija po Ispanijos ir Brazilijos susitinka su trečiu iš eilės oponentu, kuris grupės varžybose iškovojo visas tris pergales. Prancūzai penkiuose susitikimuose į savus vartus praleido vos du įvarčius, tuo tarpu portugalai – tik vieną.

Franckui Ribery, Patrickui Vieira, Zinedinui Zidanui, Louisui Saha, Willy Sagnoliui ir Lilianui Thuramui gavus dar vieną geltoną kortelę, tektų praleisti sekančias rungtynes, todėl Pasaulio čempionatas jiems pasibaigtų.

Vartininkas Fabienas Barthezas gali pagerinti Maxime‘o Bossiso rekordą kaip daugiausiai kartų Prancūzijai atstovavęs futbolininkas Pasaulio čempionatuose. Viso tai bus jau 16-ios futbolininko rungtynės tokio tipo varžybose.

Fabienas Barthezas, Williamas Gallas, Claude‘as Makelele, Willy Sagnolis ir Lillianas Thuramas šiame čempionate Prancūzijai atstovavo visuose susitikimuose ir nepraleido nė vienos minutės.

Mintys prieš rungtynes

Portugalija

Portugalų treneris Luizas Felipe Scolari tvirtai tiki, kad jo komandai pavyks įveikti prancūzus ir patekti į turnyro finalą.

„2004 metų Europos čempionate mes turėjome galimybę įeiti į istoriją, deja mes tuo nepasinaudojome, tačiau dabar mes turime dar vieną šansą Pasaulio čempionate,” – teigė treneris iš Brazilijos.

„Tai nauja komanda, tačiau dvasia joje yra tiesiog nuostabi. Ją būtų galima prilyginti „kario dvasiai”. Viso to mums labai trūko praeityje.”

Portugalų gynėjas Miguelis teigė, kad jo komanda labai nori laimėti turnyrą, ir jis stengsis iš visų jėgų, tam, kad galėtų padėti komandai siekiant pergalės prieš prancūzus Miunchene.

„Paskutinės dvejos rungtynės mums buvo labai varginančios, bet aš galiu garantuoti, kad mes būsime pasiruošę kovoti su prancūzais. Mums liko visai nedaug ir noras padės įveikti nuovargį,” – ryžtingai kalbėjo „Valencia” klubo žaidėjas.

„Tai išskirtinis įvykis mums ir visiems portugalų žmonėms, todėl nenorime nuvilti nei jų nei savęs pačių. Trečiadienį mes turime atiduoti visas jėgas, tam, kad mūsų sąžinė būtų rami net ir tuo atveju, jeigu mums nepasisektų.”

Prancūzija

Prancūzijos rinktinės treneris Raymondas Domenechas nelinkęs sutikti su lengva varžovų pergale ir buvo labai atsargus kalbėdamas apie galimus sunkumus mače su portugalais.

„Jie turi talentingus ir gerai organizuotus žaidėjus, kurie gali gintis ir sukelti daug rūpesčių. Portugalai žaidžia kokybišką futbolą ir jie jau įrodė, kad gali rungtyniauti labai gerai,” – savo mintimis dalijosi prancūzas.

Tuo tarpu prancūzų gynėjas Lillianas Thuramas yra įsitikinęs, kad jo komandos laukia labai sunkios rungtynės.

„Iki tol jie labai gerai žaidė gynyboje ir beveik nepraleido įvarčių. Tai bus visai kitokios ir žymiai sunkesnės rungtynės, skirtingos nei su brazilais,” – prognozavo ilgametis Prancūzijos rinktinės žaidėjas.

„Nuo Pasaulio čempionato pradžios su kiekvienomis rungtynėmis mes žaidėme vis geriau ir geriau, taigi dabar privalome tikėtis, kad viskas klostysis taip ir toliau.”

Su komandos draugo nuomone sutiko ir prancūzų saugas Franckas Ribery.

„Aš manau, kad mačas su portugalais bus mums vienas sunkiausių šiame turnyre. Tai gerai organizuota komanda, jie kaip ir brazilai turi daug talentingų žaidėjų,” – teigė vienas jauniausių Prancūzijos rinktinės futbolininkų.

Žaidėjai ir strategija

Portugalija: Neaišku, ar pusfinaliui bus pasiruošę krašto saugai Cristiano Ronaldo ir Luišas Figo, kurie antradienį treniravosi atskirai. Pasak trenerio L.F.Scolari, daugiau šansų pasveikti turi C.Ronaldo, tačiau jei jiems bus galimybių pasirodyti aikštėje, portugalų strategas greičiausiai rizikuos ir leis žaisti abu.

Į komandą po diskvalifikacijų grįžo vidurio saugai Costinha ir Deco, kurie turėtų užimti Tiago ir diskvalifikuoto Armando Petito vietą aikštėje, tad L.F.Scolari turėtų grįžti prie sau įprastos 4-5-1 taktinės schemos. Po Zinedine’o Zidane’o puikaus pasirodymo prieš Braziliją, tikėtina, kad veteraną dengti asmeniškai bus paskirtas kibia gynyba pasižymintis Costinha.

Prancūzija: Treneris Raymondas Domenechas kol kas neturi jokių problemų dėl traumų ar diskvalifikacijų, tad jis turėtų toliau išlaikyti tą pačią sudėtį, kuri ankstesnėse varžybose įveikė Ispaniją ir Braziliją. Įdomu tai, kad pastarajame mače prancūzų strategas pirmą kartą per du metus nekeitė startinės sudėties žaidėjų.

Prancūzija vėl turėtų rungtyniauti 4-5-1 schema su vienu puolėju Thierry Henry priekyje. Tai reiškia, kad tokie žaidėjai kaip Davidas Trezeguet, Sylvainas Wiltordas, Mikaelis Silvestre’as ir Louisas Saha liks ant atsarginių suolo.

Numanomos startinės sudėtys:

Portugalija: (4-5-1) Ricardo; Miguel, Carvalho, Meira, Valente; Figo, Costinha, Maniche, Deco, Ronaldo; Pauleta.

Prancūzija: (4-5-1) Barthez; Sagnol, Thuram, Gallas, Abidal; Vieira, Makelele, Ribery, Zidane, Malouda; Henry.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.