Medienoje – radioaktyvusis cezis

Radiacinės saugos centras gauna informaciją, kad į mūsų šalį įvežama arba tranzitu per ją vežama mediena iš radionuklidais užterštų vietovių kitose šalyse. Taršos tyrimai rodo, kad ši tarša mūsų šalyje nustatytų normų neviršija. Tačiau jos lygis už foninį (mums įprastą) taršos lygį didesnis dešimtis kartų.

Norėtume į šį faktą atkreipti medieną importuojančių arba į kitas šalis ją eksportuojančių įmonių dėmesį – egzistuoja tam tikra tikimybė, kad medienos tarša leistinus lygius viršys ir tada ją bus uždrausta realizuoti.

Kai kurių šalių patirtis rodo, kad tokią medieną arba jos perdirbimo atliekas deginant, radioaktyvusis cezis gali koncentruotis pelenuose, todėl juose cezio kiekiai gali būti dideli. Tai gali kelti radiacinės saugos problemų netgi ten, kur sudeginama nedaug tokios medienos.

Radiacinės saugos centras atlieka medienos radioaktyviosios taršos tyrimus ir apskaičiuoja, kokias dozes žmonės nuo šioje medienoje esančio cezio gaus. Remiantis šių skaičiavimų rezultatais, nustatoma ar medienos naudojimas radiacinės saugos požiūriu pagrįstas.

Lietuvos miškų medienoje radioaktyviojo cezio kiekiai yra labai maži.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.