Europos sveikatos draudimo kortelė – patikimas palydovas užsienyje

Nuo 2005 m. liepos 1 d. apdraustiesiems privalomuoju sveikatos draudimu, išvykstantiems į ES valstybes, Norvegiją, Islandiją, Lichtenšteiną ar Šveicariją, teritorinės ligonių kasos išduoda Europos sveikatos draudimo korteles.

Ji patvirtina apdraustųjų teisę į būtinąją medicinos pagalbą, esant Europos Sąjungos šalyse, o taip pat Norvegijoje, Islandijoje, Šveicarijoje, Lichtenšteine. Europos sveikatos draudimo kortelė, pateikta valstybinio sektoriaus gydymo įstaigai, kaip ir E 111 formos pažymos, apdraustajam garantuoja teisę į būtinąją medicinos pagalbą, kokią numato ją suteikiančios Europos Sąjungos valstybės teisės aktai.

Kai laikinai esate kurioje nors ES šalyje ir jums prireikia būtinosios medicinos pagalbos, turite kreiptis į gydymo įstaigą ir pateikti Europos sveikatos draudimo kortelę. Tuo tarpu už papildomas (ar privačias) sveikatos priežiūros paslaugas užsienio šalyse turite sumokėti pats. Nuo 2006 m. birželio 1 d. apdraustiesiems privalomuoju sveikatos draudimu asmenims, vykstantiems į Europos Sąjungos šalis, taip pat į Norvegiją, Islandiją, Lichtenšteiną bei Šveicariją, išduodami sertifikatai, laikinai pakeisiantys Europos sveikatos draudimo korteles. Prašymo pildymo ir sertifikato atsiėmimo tvarka nesikeičia.

Kur gauti kortelę?

Europos sveikatos draudimo kortelė išduodama visiems LR Sveikatos draudimo įstatyme nurodytiems apdraustiesiems asmenims, visiems iki 18-os metų, aukštųjų mokyklų dieninių skyrių studentams, pensininkams, invalidams ir kt., taip pat vykstantiesiems į ES komandiruotes.

Kauno teritorinės ligonių kasos specialistas, patikrinęs, ar asmuo yra apdraustas privalomuoju sveikatos draudimu, informuos, kada ir kur ši kortelė bus išduota.

Beje, kortelė išduodama nemokamai ne vėliau kaip per 14 kalendorinių dienų nuo prašymo pateikimo datos.

Jei rengiatės išvykti į užsienį, kortelė yra išduodama Kauno teritorinėje ligonių kasoje (Aukštaičių g. 10, Kaune ir P.Kriaučiūno g. 2, Marijampolėje), pateikus raštišką prašymą ir pasižadėjimą, kurių blankus galite rasti Kauno teritorinės ligonių kasos interneto svetainėje www.ktlk.lt bei Valstybinės ligonių kasos svetainėje www.vlk.lt, jos skyrelyje „Europos Sąjungos aktualijos”. Prašymą galite pateikti asmeniškai ar per įgaliotąjį asmenį paštu, faksu bei elektroniniu paštu.

Elektroninis prašymo išduoti Europos sveikatos draudimo kortelę variantas

Užpildę prašymą internetu iš karto gausite užsakymo numerį, kurį būtina žinoti, atėjus atsiimti kortelės į Kauno teritorinę ligonių kasą.

Atsiimant ESDK būtina turėti:

asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą (pasą ar asmens tapatybę patvirtinančią kortelę),

vaiko gimimo liudijimą (jei ESDK užsakyta vaikui),

įgaliojimą laisvos formos (jei ESDK atsiima kitas įgaliotas asmuo),

užpildytus pasižadėjimus (po 2 egz. kiekvienam asmeniui).

Ką daryti praradus kortelę?

Jei pametėte kortelę ar pasikeitė jūsų draudiminis statusas (pavyzdžiui, nutraukti darbo santykiai Lietuvoje) prašome apie tai nedelsiant pranešti Kauno teritorinei ligonių kasai.

Pasibaigus Europos sveikatos draudimo kortelės galiojimo laikui, draudžiamojo asmens prašymu kortelė pakeičiama nauja. Pasikeitus asmens duomenims (pavardė, vardas, gimimo metai, kortelę išdavusios institucijos bei kortelės tapatybės numeriai, galiojimo data), kurie įrašomi į šį dokumentą, nauja kortelė išduodama tik grąžinus senąją. Jei prarastumėte galiojančią kortelę arba ją sugadintumėte, tuomet už išduotą naująją kortelę tektų mokėti 50 litų. (Gavėjas: Valstybinė ligonių kasa. Įmokos pavadinimas: už Europos sveikatos draudimo kortelės praradimą ar sugadinimą. Bankas: AB bankas Hansabankas, banko kodas: 73000, sąskaita: LT217300010002484333 ). Atvykus pasiimti pakartotinai išduodamos kortelės, nepamirškite pateikti apmokėjimo kvitą.

Kortelė išduodama ne trumpesniam kaip 3-ijų ir ne ilgesniam kaip 6-rių mėnesių laikotarpiui. Jei atsitikus nelaimingam įvykiui (kai reikalinga suteikti būtinąją medicininę pagalbą), išvykęs į ES nurodytas šalis privalomuoju sveikatos draudimu apdraustasis asmuo neturėtų minimos kortelės, gavus tos šalies kompetentingos institucijos prašymą TLK išduotų sertifikatą, kuris laikinai pakeistų Europos sveikatos draudimo kortelę.

Dėl Europos sveikatos kortelės išdavimo bei papildomos informacijos Kauno ir Marijampolės apskričių gyventojus prašome kreiptis į Kauno teritorinę ligonių kasą, Aukštaičių g. 10, telefonu (8-37) 32 20 05 ar elektroniniu paštu ziemausra@vlk.lt.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.