Laikinasis ministras Kaunui pažėrė ir padėkų, ir kritikos

„Darbietis” Gintautas Bužinskas, jeigu ir nebus pakviestas į naująją Vyriausybę, savo postą galės palikti ramus – šalyje, o ypač Kaune, sėkmingai teikiamos nemokamos teisinės pagalbos paslaugos, iš mirties taško pajudėjo teismų patalpų remonto ir rekonstrukcijos darbai, padidinti atlyginimai pataisos namų prižiūrėtojams.

Pastebėdamas gerėjančią situaciją antrajame šalies mieste, politikas nenutylėjo ir kritikos.

Teismams – trisdešimt milijonų

Laikinasis teisingumo ministras Gintautas Bužinskas, susitikęs su miesto meru Arvydu Garbaravičiumi, Kauno apygardos teismo pirmininku Albertu Miliniu, lankęsis Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnyboje bei nepilnamečių ir suaugusiųjų tardymo izoliatoriuose, pastebėjo ir gerų permainų, ir įstrigusių darbų.

Dar prieš metus Savivaldybėje viešėjęs ministras negailėjo kritikos dėl prastai suteikiamų nemokamos pirminės teisinės pagalbos paslaugų. Tačiau šiais metais padaryta pažanga, anot G.Bužinsko, yra akivaizdi, nes Kaunas tapo vienu šios srities lyderių.

Šį kartą svečias domėjosi, kaip planuojami būsimojo teismų komplekso A.Mickevičiaus gatvėje, kur įsikurs Kauno apygardos ir Kauno apygardos administracinis teismai, remonto ir rekonstrukcijos darbai. Ministras suskaičiavo, kad jiems numatyta apie trisdešimt milijonų litų.

Teisingumo ministerijai priklausančiose anksčiau „Senojo tresto” vardą turėjusiose patalpose A.Mickevičiaus gatvėje iki kitų metų pabaigos numatoma įrengti Kauno apygardos teismo posėdžių sales, laukiamuosius, konferencijų kambarius bei specializuotas sales baudžiamųjų bylų nagrinėjimui, kur reikia apklausti įslaptintus liudytojus. Naujosios teismo patalpos turėtų atitikti Europos Sąjungos keliamus reikalavimus.

A.Milinis vylėsi, kad iki 2008-ųjų Kauno apygardos ir Kauno apygardos administracinio teismų darbuotojai jau galės įsikelti į naująjį kompleksą: „Pagaliau atėjo eilė atsinaujinti ir kauniečiams. Tikslinės investicijos teismų pastatų remontui ir rekonstrukcijai išties turėtų pataisyti ir jų įvaizdį, mat iki šiol mažose salėse ar netgi kabinetuose vykdytas teisingumas tikrai nedarė garbės šalies įstatymams”.

Atnaujinimo darbai vykdomi ir Kauno miesto apylinkės teisme. Pastarasis turėtų netrukus prasiplėsti buvusios „Skalsos” parduotuvės patalpose, kurios anksčiau buvo išsinuomotos prekybininkams, tačiau po keleto dešimtmečių vėl užleistos teismui.

Nebaigti remontai nenudžiugino

Pirmasis įspūdis Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos Kauno skyriuje ministrui pasirodė gan slogus, mat per metus laiko anksčiau antstoliams priklausiusios gerokai apleistos patalpos dar nebaigtos suremontuoti.

„Pirminę nemokamą teisinę pagalbą kauniečiams teikia Savivaldybė, o praėjusių metų duomenys liudija, kad šalyje jos daugiausiai sulaukė kauniečiai. Antrinę teisinę pagalbą teikia Kauno Valstybės garantuojama teisinės pagalbos tarnyba, įsikūrusi labai tinkamoje vietoje – netoli teismų. Pastarojoje, pabaigus patalpų remonto darbus, viliamės taip pat galėsią dar aktyviau teikti paslaugas gyventojams teismuose. Juolab kad paskutiniai įstatymų pakeitimai praplėtė asmenų ratą, kuriems priklausytų nemokama antrinė teisinė pagalba”, – dėstė G.Bužinskas.

Pernai gegužę įkurtoje Kauno Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnyboje, pasak jos direktorės Anželikos Banevičienės, šiuo metu dirba aštuoni baudžiamosios teisės ir du civilinės bei administracinės teisės advokatai. Pastarųjų, baigus patalpų remontą, turėtų dvigubai padaugėti.

Kauno zonos gyventojams nemokamai suteiktos teisinės paslaugos nuo pernai gegužės jau kainavo per milijoną litų. Tokios lėšos buvo skirtos advokatų darbui apmokėti. Beveik tūkstantis gyventojų sulaukė antrinės teisinės pagalbos, kuri dažniausiai orientuota į kauniečių atstovavimą teismuose.

„Nė vienas advokatas iš mūsų tikrai nenori pabėgti”, – patikino ministrą A.Banevičienė.

„Į Kauną atvykau anaiptol ne vedamas kažkokio konkretaus skundo. Iš dalies tai yra pažintinis vizitas, tačiau norisi iš arčiau pažiūrėti, kaip veikia įstatymų pataisos”, – kalbėjo teisingumo ministras.

Vis tik ministras įžvelgė informacijos stoką, dėl kurios gyventojų srautas į antrinę teisinę pagalbą teikiančią įstaigą dar nepadidėjo.

Tardymo izoliatoriuje trūksta darbuotojų

Apsilankęs Kauno tardymo izoliatoriuje, G.Bužinskas pripažino, kad pasiekta neblogų rezultatų rūpinantis nuteistųjų ar kaltinamųjų gerove, tačiau kartu buvo visiškai nepelnytai užmiršti šioje sistemoje dirbančių žmonių lūkesčiai. Pasak ministro, žemiausio rango laisvės atėmimo įstaigų pareigūnai, burdamiesi į profesines sąjungas, ne be reikalo ėmė vis garsiau šnekėti ir ginti savo teises.

„Tai yra ne tik Kalėjimų departamento administracijos, bet ir Teisingumo ministerijos rūpestis. Pavyko aplankyti beveik visas laisvės atėmimo vietas ir pasikalbėti su jų darbuotojais bei išgirsti didžiausius rūpesčius. Stengiuosi susitikti su tardymo izoliatoriaus pareigūnais, kurių tarnyba iš tikrųjų yra apmokama menkiausiai, o darbo sąlygos sunkios”, – sakė G.Bužinskas.

Kauno tardymo izoliatoriaus direktorius Arnoldas Pranevičius bei Kalėjimų departamento direktorius Saulius Vitkūnas, prie durų pasitikę atvykusį svečią, parodė didžiąją dalį savo vadovaujamos įstaigos bei pasidalijo didžiausiu galvos skausmu tampančiomis problemomis. Viena tokių – darbuotojų trūkumas.

„Daug žmonių išvyksta iš Lietuvos. Vyrų neįmanoma suvilioti vos aštuoniais šimtais litų, todėl tenka kviesti moteris. Ketiname joms netgi įrengti atskiras persirengimo patalpas. Po dvylika valandų trunkančius darbus stengiamės paskirstyti taip, kad moterys kuo mažiau susidurtų su čia laikomais kaltinamaisiais”, – pasakojo A.Pranevičius.

Algos didės

Teisingumo ministras pastebėjo, kad iki šiol jau pavyko pagerinti darbo sąlygas eiliniams laisvės atėmimo vietų darbuotojams – įrengtos patogesnės patalpos persirengti. Politikas pabrėžė, kad nors tai iš šalies atrodo tik menkniekis, tačiau pokyčių bus ir ateityje: „Perskirstant biudžetą ir iškėlus problemą dėl būtinybės didinti policijos pareigūnų algas, Teisingumo ministerija taip pat nenutylėjo ir pareikalavo nepamiršti žemiausios grandies Kalėjimų departamento pareigūnų. Vyriausybė tam pritarė ir šiems metams skyrė per milijoną litų išimtinai tik žemiausios grandies pareigūnų algoms didinti”.

Vaikščiodamas nykiais, tačiau idealia tvarka ir švara tviskančiais Tardymo izoliatoriaus koridoriais, G.Bužinskas nepasididžiavo paklausti ten dirbusių pareigūnų: „Kaip sekasi? Kiek laiko dirbate, o kiek turite pertraukų poilsiui?”

Apibendrindamas vizito rezultatus, laikinasis teisingumo ministras „Kauno dienai” konstatavo: „Gerai vertinčiau tai, kad Tardymo izoliatoriaus darbuotojų sąlygos buvo pagerintos. Deja, džiaugtis dar negalime visaverčiu Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos darbu, nes remonto darbai nebuvo tinkamai suplanuoti ir dėl to šiek tiek strigo. Apmaudu, kad investicijos Kauno teismų kompleksui nebuvo panaudotos, kaip numatyta, pernai. Dėl to reikėjo atlikti dalį procedūrų iš naujo, kad lėšos būtų perkeltos šiems metams”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.