Naujojo premjero rezidencija – daugiabutyje

Nors Seimas vakar palaimino socialdemokrato Gedimino Kirkilo kandidatūrą į premjero postą, valdžios rezervatu pramintose Turniškėse naujojo Vyriausybės vadovo niekas nelaukia.

G.Kirkilą palaikė 85 parlamentarai, prieš balsavo 13, o susilaikė 5.

Centro kairės koalicijos mažumos kabinetą pradedantis formuoti politikas po darbų kartu su asmens sargybiniais keliaus į daugiabutį namą sostinės Šeimyniškių gatvėje.

Turniškėse G.Kirkilui nėra vietos – buvusioje premjero rezidencijoje su šeima gyvena šalies vadovas Valdas Adamkus, o Vyriausybės vadovui skirtas kitas namas stovi apleistas.

Kol ministrų kabinetui vadovavo Algirdas Brazauskas, dėl premjero rezidencijos niekas nesuko galvos.

Kadenciją baigęs prezidentas gyveno jam skirtoje rezidencijoje.

Bet A.Brazauskui pasitraukus iš valdžios olimpo, Vyriausybės kanceliarija susigriebė neturinti kur apgyvendinti kito premjero.

Permainos užklupo netikėtai

Turniškes valdančios valstybinės įmonės direktoriui Valdui Račkiui premjero rezidencijos reikalai mažai rūpi. Dabar jis turi rimtų problemų dėl skandalingosios kotedžų statybos.

„Lietuvos ryto” paklaustas, kur galėtų būti apgyvendintas naujasis premjeras, V.Račkys atsakomybę iš karto permetė Vyriausybės kanceliarijos vadovams, tačiau jie irgi tik skėsčiojo rankomis.

Kanceliarijos ūkio skyriaus vedėjas Jonas Šniaukšta neslėpė, jog premjero rezidencijos reikalai nėra išspręsti.

„Visai neturime, kur dėti premjero. Visiškai”, – kelis sykius pakartojo šis valdininkas, pripažinęs, kad niekas netgi nesvarstė galimybės, kad A.Brazauskas gali nebaigti visos premjero kadencijos.

Pasikeitimai valdžioje kanceliarijos darbuotojus užklupo netikėtai.

„Viskas įvyko taip nenumatytai. Buvo planuojama, kad A.Brazauskas dar dirbs. Per tą laiką būtume suspėję užbaigti rezidenciją”, – „Lietuvos rytui” sakė J.Šniaukšta.

Remonto darbai vėluoja

Būsimai premjero rezidencijai dar praėjusiais metais buvo išrinktas tuščias namas, esantis A.Brazausko ir V.Adamkaus valdų pašonėje.

Dar prieš karą iškilusiame name anksčiau buvo tarnybiniai butai.

Pastaraisiais metais tuščias stovėjęs pastatas dabar yra avarinės būklės.

Pernai Vyriausybės kanceliarija gavo lėšų jo rekonstrukcijos projektavimo darbams. Bet J.Šniaukšta „Lietuvos rytui” teigė, kad tik praėjusią savaitę buvo sudaryta sutartis su bendrove „Vilprojektas”, kuri turi parengti tokį projektą.

Dėl to rekonstrukcija prasidės ne šįmet, kaip planuota anksčiau, o tik kitais metais, o darbus pavyks užbaigti tik 2008 metais.

„Šis premjeras tikriausiai jau bus pabaigęs kadenciją”, – svarstė J.Šniaukšta.

Nenorėtų niekur kraustytis

Būsimajam premjerui gali būti pasiūlyta apsistoti viename iš Turniškėse pastatytų kotedžų, dėl kurių kilęs skandalas iš postų išvertė du prezidento patarėjus.

Tačiau pats G.Kirkilas „Lietuvos rytui” tvirtino dar nesvarstęs, ar keltųsi į tokį būstą.

Socialdemokratas pripažino, jog norėtų ir toliau gyventi daugiabutyje Šeimyniškių gatvėje: „Žinoma, tektų viską apsvarstyti. Bet mes su žmona netrokštame kur nors keltis iš savo namų. Nenorėčiau gaišti laiko persikėlimams”.

Saugoti sunkiau ir brangiau

Tiesa, bus pasirūpinta ir daugiabutyje gyvenančio premjero saugumu. Tai garantavo Vadovybės apsaugos departamento, kuriam tenka rūpintis aukščiausių valstybės pareigūnų apsauga, direktorius Raimundas Kairys.

Taip jau yra buvę, kai Vyriausybei vadovavo Mindaugas Laurynas Stankevičius.

Šis politikas gyvena G.Kirkilo ir Seimo vicepirmininko Česlovo Juršėno kaimynystėje.

Vis dėlto užtikrinti daugiabutyje gyvenančio vieno iš valstybės vadovų saugumą yra sudėtingiau ir brangiau.

„Todėl mes siūlome, kad premjerui būtų paskirta rezidencija”, – paaiškino R.Kairys.

Sargybiniai – bendrabutyje

Vadovybės apsaugos departamento pareigūnams jau kelis mėnesius tenka rūpintis ir Seimo bendrabutyje Gedimino prospekte gyvenančio parlamento vadovo Viktoro Muntiano apsauga.

Neseniai buvo užsimota pakeisti įstatymus ir Seimo vadovui numatyti nuolatinę rezidenciją, kurioje galėtų gyventi ir būsimų kadencijų parlamento vadovai.

V.Muntianas su Kėdainiuose gyvenančia žmona jau dairėsi pastogės Turniškėse.

Aukštą postą užėmęs politikas buvo apžiūrėjęs vieną iš tuščių kotedžų, tačiau vėliau savo planus pakeitė.

Pastaruoju metu nutilo kalbos ir apie Seimo pirmininkui skirtos rezidencijos įteisinimą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.