Išbandymas už šimtą milijonų litų

Kauno miesto vadovai žada iki metų pabaigos panaudoti nuosavybei atkurti Vyriausybės skirtas lėšas

Kauno valdžia desperatiškai mėgina panaudoti nuosavybei atkurti Vyriausybės skirtus 100 mln. litų.

Pasak Savivaldybės administracijos direktoriaus Arūno Keserausko, iš šių lėšų grąžintinuose namuose gyvenantiems nuomininkams bus išmokamos kompensacijos, perkami butai ir statomi keli daugiabučiai gyvenamieji namai Žemuosiuose Šančiuose, Panemunėje.

Suteikta vienintelė galimybė

Birželio pradžioje Finansų ministerija įspėjo Kauno valdžią, kad ši kuo greičiau sudarytų planą, kaip panaudoti Vyriausybės skirtus 100,5 mln. litų.

„Kauno valdžia turėtų suprasti situacijos rimtumą ir mobilizuoti visas pajėgas panaudoti lėšas, nes tiek pinigų, kiek skirta 2005-aisiais, ateityje Kaunas negaus”, – tada kalbėjo Finansų ministerijos Biudžeto departamento Valstybės fondo skyriaus vedėjas Antanas Makaveckas.

Vakar surengtoje spaudos konferencijoje Savivaldybės administracijos direktorius A.Keserauskas mušėsi į krūtinę, kad miestas privalo pasinaudoti vienintele jam suteikta galimybe. „Būtina priimti nestandartinius sprendimus”, – sakė jis.

Tačiau praėjus mėnesiui, toliau kalbų darbai pajudėjo nedaug. „Lėšų panaudojimo planas, kurį man buvo pateikusi Virginija Žuromskaitė, manęs netenkino, todėl per kitas dvi savaites tikiuosi gauti naują planą”, – aiškino A.Keserauskas.

Nuo birželio 30 d. V.Žuromskaitė pradėjo vadovauti Nuosavybės teisių atkūrimo skyriui, šiame poste pakeitusi iš darbo atleistą Edvardą Kasparavičių.

Statys aštuonis namus

Šiuo metu Kaune gyvenamųjų patalpų laukia apie 740 nuomininkų šeimų. Iš jų 138 pareiškė norą, kad joms būtų išnuomotos kitos nupirktos ar pastatytos gyvenamosios patalpos, 220 nuomininkų tikisi patys susirasti didesnės ar mažesnės vertės butus, 230 nuomininkų šeimų laukia kompensacijų gyvenamųjų patalpų išlaidoms apmokėti, t.y. ieškosis butų patys, 150 nuomininkų pasirinko kompensaciją pinigais.

Mieste sukoncentruota apie 80 proc. visų grąžintinų namų šalyje.

A.Keserauskas tikino, kad Panemunėje ir Žemuosiuose Šančiuose bus pradėtos gyvenamųjų namų statybos. Vienas Savivaldybės valdininkų „Kauno dienai” patvirtino, kad naujų namų statybos konkursu susidomėjo „Etolas”, „YIT Kausta”, „Būstuva”, „Kaminta” ir „Mitnija”. „Konkursą laimėsiančiai statybų bendrovei už darbus greičiausiai sumokėsime avansu”, – sakė A.Keserauskas.

Jo pavaduotojas Robertas Stanionis patikslino, kad minėtuose mikrorajonuose bus statomi 8 gyvenamieji namai. „Jie bus trijų aukštų ir juose įsikurs apie 360 šeimų”, – sakė R.Stanionis.

Tikimasi, kad į naujus namus nuomininkai galės įsikelti 2008-aisiais.

Prisiima tik moralinę atsakomybę

Be naujų namų statybos, nuomininkais Savivaldybė žada pasirūpinti ir pirkdama jiems butus. „Kitąmet Šilainiuose „YIT Kausta” statys naują gyvenamąjį namą, todėl, jei pavyks susitarti, šiame name pirksime butus, bet kartu ieškosime ir senos statybos butų”, – sakė A.Keserauskas.

Savivaldybė pardavėjams už 1 kvadratinį metrą nežada mokėti daugiau, nei nustatys valstybės įmonė Registrų centras. Praėjusiais metais ši įmonė patvirtino naujus verčių žemėlapius, kuriuose masinio vertinimo būdu įvertintas nekilnojamasis turtas, priklausomai nuo mikrorajono. Tačiau iki šiol Savivaldybės rengti butų pirkimo konkursai baigdavosi didesniu ar mažesniu skandalu.

Dėl butų pardavimo į Savivaldybę kol kas nesikreipė nė viena nekilnojamojo turto agentūra. „Tačiau jos neturėtų tikėtis, kad Savivaldybė už butus mokės bet kokią kainą”, – sakė R.Stanionis.

A.Keserauskas tikino asmeniškai prisiimsiąs moralinę atsakomybę, jei miestas nesugebės panaudoti Vyriausybės skirtų 100 mln. litų, tačiau išvengė atsakymo, ar tokiu atveju ką nors atleis iš darbo. Nepanaudotas lėšas Savivaldybei tektų grąžinti atgal į valstybės biudžetą.

Reguliariai informuos visuomenę

A.Keserauskas teisinosi, kad nuosavybei atkurti miestas nesitikėjo iš Vyriausybės gauti tokios didelės sumos. Pasak jo, atleidus iš darbo E.Kasparavičių, skyriuje neliko ir vidaus problemų.

„Mes siekiame, kad skyriuje darbas būtų orientuotas į rezultatus, problemų sprendimą. Turiu pripažinti, kad iki šiol atmosfera skyriuje buvo nepatenkinama, darbas nevyko taip, kaip turėjo vykti”, – teigė A.Keserauskas.

Jo teigimu, liepos 20 d. Kauno miesto taryboje turėtų būti patvirtintas konkrečių darbų, įskaitant ir terminus, planas.

„Bent kartą per mėnesį apie grąžintą turtą ir įvykdytas garantijas nuomininkams bus informuojama visuomenė ir žiniasklaida”, – pažadėjo A.Keserauskas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.