Parlamente – tvarkos stygius

Valstybės kontrolė nustatė gausybę pažeidimų skandalų sudrebintos Seimo kanceliarijos veikloje

Valstybės kontrolė tvirtina, kad Seimo kanceliarijoje viešpatauja netvarka. Privilegijų skandalo supurtytoje kanceliarijoje auditą atlikę kontrolieriai nustatė gausą pažeidimų ir piktnaudžiavimų.

Auditorių išvadas žada išnagrinėti ir į jas atsižvelgti speciali darbo grupė, kuri turi parengti privilegijas valstybės tarnyboje panaikinančius teisės aktus.

Už mašinų nuomą moka per daug

Parlamentarų prašymu Valstybės kontrolė porą mėnesių tikrino Seimo kanceliariją. Po patikrinimo parengtoje išvadoje nurodoma, kad šioje įstaigoje yra nemažai abejotinų veiklos pavyzdžių.

Nustatyta, kad maitinimo paslaugas teikiančiai Seimo įmonei „Greminta” neteisėtai leista neatlygintinai naudotis parlamento rūmų patalpomis. Kitai Seimo įmonei „Valstybės žinios” kanceliarijai priklausančios patalpos išnuomotos ne konkurso būdu.

Konstatuota, kad Seimui priklausantiems poilsio namams išlaikyti skirta daugiau lėšų, nei iš jų gauta įplaukų.

Seimo autoūkyje neracionaliai ir neefektyviai atnaujinamas automobilių parkas, mašinoms nuomoti išleidžiami milijonai, nors, kontrolierių nuomone, būtų tikslingiau automobilius ne nuomoti, o pirkti. Pavyzdžiui, per penkerius metus keturių BMW limuzinų nuomai ir paskui jiems išpirkti iš privačios firmos išleista 1,463 milijono litų – pusantro karto daugiau, nei tie automobiliai kainuotų, jeigu būtų iškart nupirkti.

Automobilių naudojimo, užduočių vykdymo ir ridos limitų vidaus kontrolė nepakankama, kelionės lapų duomenys netikslūs, degalų apskaita nepatikima. Kontrolieriai, be kita ko, nustatė, kad Seimo garažo mašinos, netgi važinėdamos po Vilnių, degalų pasipildo miesto degalinėse, o ne kolonėlėje, esančioje autoūkio teritorijoje, nors ten benzinas pigesnis.

Naudojo ne pagal paskirtį

Nustatyta, kad Seimo kancleris Arvydas Kregždė savo sprendimais ne pagal paskirtį naudojo kanceliarijai skirtas lėšas. Pavyzdžiui, už 322 tūkstančius litų, skirtų transformatoriaus pastato rekonstravimo projektui įgyvendinti, kanclerio nurodymu pernai gruodį buvo nupirkta 70 nešiojamųjų kompiuterių, 2 monitoriai ir kabelinės televizijos montažinės spinta.

Kontrolieriai pasigedo kanceliarijos veiklos reglamento, automobilių parko atnaujinimo strategijos, parlamentarų padėjėjų darbo apskaitos, veiksmingų vidaus kontrolės procedūrų.

Valstybės kontrolės auditoriai rekomendavo Seimo vadovybei patvirtinti kanceliarijos reglamentą, automobilių parko atnaujinimo strategiją, laikinajam Seimo kancleriui Jonui Mileriui – įdiegti efektyvias vidaus kontrolės procedūras, užtikrinančias teisėtą ir racionalų turto ir lėšų naudojimą, peržiūrėti ir patikslinti automobilių kuro sunaudojimo normas, sudaryti nuomos sutartis su Seimui priklausančio daugiabučio Fabijoniškėse gyventojais.

Procedūra nebaigta

Vadinamasis privilegijų skandalas Seimo kanceliarijoje kilo praėjusį pavasarį, žiniasklaidai paviešinus faktus apie tai, kad buvęs parlamento Teisės departamento vadovas Kęstutis Virketis ir buvusi Seimo Pirmininko sekretoriato vadovė Rima Pumputienė piktnaudžiavo tarnybine padėtimi, savo asmeninėms reikmėms naudodami parlamentui priklausančius automobilius. K.Virketis ir R.Pumputienė atsistatydino.

Iš savo pareigų taip pat pasitraukė Seimo autoūkio vadovas Jurgis Šiaudkulis ir pats parlamento kancleris A.Kregždė. Tiesa, pastarojo atleidimo procedūra dar nebaigta, nes Seimo nutarime dėl kanclerio atstatydinimo nurodoma, kad jis pareigų netenka nuo tos dienos, kai grįš po ligos. A.Kregždė kol kas tebeserga.

Seimo valdyba yra sudariusi darbo grupę, vadovaujamą parlamentaro socialdemokrato Algirdo Syso, kuri turi parengti teisės aktus dėl valstybės tarnyboje esančių privilegijų panaikinimo. Ši grupė, sudaryta jau prieš pusantro mėnesio, iki šiol posėdžiavo vos vieną kartą.

Liberalai piktinasi

Opozicinio Liberalų sąjūdžio vadovai paragino Seimo Pirmininką Viktorą Muntianą imtis aktyvių veiksmų iš esmės sprendžiant parlamento kanceliarijoje įsisenėjusią privilegijų problemą. Liberalų nuomone, ryžtingesnius žingsnius kovojant su Seimą aptarnaujančioje struktūroje klestinčia ydinga sistema paskatintų nuolatinio Seimo kanclerio paskyrimas. „Linkime ponui A.Kregždei kuo greičiau pasveikti, tačiau manome, kad Seimo Pirmininkas turi nedelsdamas su juo susitikti ir baigti tvarkyti procedūras, reikalingas nuolatiniam Seimo kancleriui atsirasti”, – sakė Liberalų sąjūdžio pirmininkas Petras Auštrevičius.

Liberalai apgailestavo, kad į kilusį valstybės tarnybos privilegijų skandalą Seimo vadovybė reagavo tik atleisdama kelis pareigūnus bei atlikdama nežymius pataisymus. „Valstybės kontrolės atliktas Seimo kanceliarijos veiklos auditas dar kartą patvirtino parlamento pašonėje klestėjus tai, ką pavadinome nomenklatūriniu feodalizmu”, – teigė parlamento vicepirmininkas Gintaras Steponavičius.

„Nustatyti pažeidimai rodo, kad būtinos kur kas ryžtingesnės priemonės, leisiančios atsikratyti privilegijų, sutaupyti milijonus litų, ir, svarbiausia, sudarytų prielaidas bent iš dalies atkurti prarastą visuomenės pasitikėjimą valstybės institucijomis”, – pabrėžė G.Steponavičius.

Liberalai siūlo atlikti ir finansinį Seimo kanceliarijos auditą, taip pat ragina Valstybės kontrolę patikrinti Vyriausybės bei Prezidentūros kanceliarijų veiklą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.