Sporto rūmų vizija stringa valdininkų stalčiuose

Nemuno salos projektavimo darbų sutarties projekte – manipuliacijos įstatymais

Prieš dvi savaites miesto Taryba Kauno merui Arvydui Garbaravičiui suteikė įgaliojimus su kompanijos „Bouygues Batiment International” atstovais pasirašyti sutartį dėl sporto rūmų Nemuno saloje parengiamųjų projektavimo darbų. Tačiau iki šiol šis dokumentas nėra pasirašytas ir neaišku, kada tai bus padaryta.

Miesto meras A.Garbaravičius per savo atstovę spaudai vakar pareiškė, kad apie sutartį su prancūzais su žurnalistais nekalbės.

Neoficialiais duomenimis, šiandien miesto vadovas kviečia visų frakcijų atstovus „pasitarti dėl sporto rūmų statybos”.

Projektas prastumtas skubos tvarka

Prieš dvi savaites neeiliniame posėdyje Kauno politikai pritarė, kad su prancūzų kompanija būtų pasirašyta 1,2 milijono litų vertės projektavimo sutartis.

Toks sprendimas priimtas nepaisant to, kad dokumento nepasirašė nei Savivaldybės administracijos direktorius Arūnas Keserauskas, nei Savivaldybės teisininkai.

Šio sprendimo projekto autorius – Kauno meras A.Garbaravičius. Dar prieš dvi savaites jis įtikinėjo, kad sutartį būtina kuo greičiau pasirašyti, nes kitaip sustotų tolesnės derybos su prancūzais dėl koncesijos sutarties.

Vakar A.Garbaravičius nepanoro paaiškinti, kodėl skubos tvarka patvirtinta sutartis iki šiol nepasirašyta. „Kauno diena” rašė, kad miesto Taryba merui suteikė įgaliojimus ne tik pasirašyti 1,2 milijono litų vertės sutartį, bet ir ją koreguoti.

Informacijos stinga

„Dabar matome, kad tai tebuvo reklaminis veiksmas, bandant sudaryti įvaizdį, kad sporto rūmų projektas juda į priekį. Per Tarybos posėdį juokingai skambėjo argumentas, kad sutarčiai reikia kuo greičiau pritarti, nes prancūzai išeis atostogauti, o juk svarstomas apie 200 milijonų litų vertės Nemuno arenos projektas”, – sakė Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Erikas Tamašauskas.

Informacijos apie sporto rūmų projekto eigą trūksta ne tik opozicijai, bet ir valdančiosios koalicijos atstovams konservatoriams.

„Sudaromas įspūdis, kad skubama, tačiau rezultatų nėra. Taryboje jau juokaujama, kad Nemuno saloje važinėjančiam traktoriui greitai baigsis kuras, nes jam niekas neateina į pagalbą”, – sakė Tėvynės sąjungos frakcijos seniūnas Andrius Kupčinskas.

Apie pakeitimus nekalba

„Sutartis baigiama tikslinti, šiandien mūsų derybų grupė ją žada parafuoti. Kitą savaitę su prancūzais kalbėsime dėl tikslios pasirašymo datos. Kas pakeista? Negalėčiau dabar tiksliai pasakyti. Abiejų pusių teisininkai įvertino visas aplinkybes. Žymių pasikeitimų nėra”, – teigė Savivaldybės administracijos vyr.specialistas, atsakingas už Nemuno salos projektų koordinavimą, Kęstutis Kriščiūnas.

Paklaustas, ar šis sutarties projektas nesulaukė Viešųjų pirkimų tarnybos ir kitų institucijų dėmesio, K.Kriščiūnas teigė apie tai nieko nežinantis, tačiau pripažino, kad „girdėjo įvairių kalbų”.

„Sutartis su prancūzais parengta remiantis ne Viešųjų pirkimų, o Koncesijos įstatymo nuostatomis. Ji reikalinga, kad prancūzai galėtų baigti rengti verslo planą. Tada jau galėsime derėtis ir dėl konkrečios kainos”, – teigė vyr.specialistas.

Prancūzijos kompanijos atstovas Lietuvoje Edmundas Alekna tikino, kad sutartis baigiama derinti ir dar šią savaitę gali būti pasirašyta.

„Šis procesas tikrai nėra vilkinamas. Savivaldybė jau sudarė derybų grupę ir viskas stumiasi į priekį. Pasirašius sutartį, į Kauną atvyks prancūzų komanda, kuri pristatys sporto rūmų projektą”, – tvirtino E.Alekna.

Pasigenda Vyriausybės atstovo išvadų

„Kauno diena” rašė, kad parengtas sutarties projektas sukėlė abejonių ne tik politikams, bet ir teisininkams.

„Mūsų frakcija dar prieš dvi savaites pageidavo, kad ant sprendimo atsirastų Savivaldybės administracijos direktoriaus ir teisininkų parašai. Tuomet išgirdome neigiamą atsakymą. Dabar šios sutarties teisėtumas kelia dar didesnių abejonių. Koncesijos konkurso sąlygose aiškiai pasakyta, kokius dokumentus turėjo pateikti prancūzai. Kadangi dabar stumiama parengiamųjų projektavimo darbų sutartis, kyla įtarimų, kad konkurso sąlygų nebuvo laikytasi”, – teigė E.Tamašauskas.

Kalbinti teisininkai pripažino, kad susidarė gana paradoksali situacija. Iki šiol Savivaldybė buvo sudariusi projektavimo sutartį su E.Miliūno studija. Ji sudaryta, remiantis Viešųjų pirkimų įstatymu. Šiam architektui pagal sutartį nebuvo sumokėti 1,2 milijono litų. Būtent šiuos pinigus ketinama sumokėti prancūzams, tačiau jau remiantis Koncesijos įstatymu. Be to, nepasirašiusi koncesijos sutarties, Savivaldybė veikiausiai 1,2 milijono litų prarastų.

E.Tamašauskas teigė, kad šioje istorijoje aiškumo galėtų įnešti Vyriausybės atstovas. „Tenka apgailestauti, kad buvusi Vyriausybės atstovė Kauno apskrityje Rasa Noreikienė išvyko dirbti į Vilnių, o naujo darbuotojo kol kas nėra”, – teigė politikas.

Laikinai Kauno apskričiai atstovauja Vyriausybės atstovas Alytaus apskrityje Algirdas Pipiras, tačiau vakar jis teigė, apie miesto Tarybos sprendimą dėl parengiamųjų projektavimo darbų sutarties nieko nežinantis. Vyriausybės atstovės Kauno apskrityje institucijos darbuotojai žadėjo pateikti savo komentarą, tačiau iki vakaro jo nesulaukta.

Besidomintieji tampa priešais?

Sporto rūmų Nemuno saloje projektą nuolat lydi įvairūs skandalai. Tik iš antro karto pavyko paskelbti koncesijos konkursą. Vėliau teko skelbti dar vieną. Gavę prancūzų pasiūlymą, Savivaldybės valdininkai žadėjo nevilkinti derybų pradžios, tačiau iki šiol jos realiai neprasidėjo, nes Savivaldybei nėra pateiktas koncesijos sutarties projektas.

„Stebina atsainus miesto vadovų požiūris. Pakanka jų paklausti apie Nemuno salos arenos projekto eigą, ir tampi savotišku priešu. Mes palaikome salos projektą, tačiau nematome jokių konkrečių žingsnių, kad jis būtų įgyvendintas. Dabar peršasi vienintelė mintis, jog sporto arenos Nemuno saloje tariama statyba buvo reikalinga, kad būtų galima kuo brangiau parduoti buvusius „Kauno audinius” ir virš Karaliaus Mindaugo prospekto statyti garažą”, – sakė E.Tamašauskas.

Koncesijos konkurso dokumentai buvo atplėšti sausio 10 dieną.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Sporto rūmų vizija stringa valdininkų stalčiuose"

  1. tipas

    na o ko jie ten stringa? stringai tai stringa,o ko popieriai stringa,gal reiketu paziureti koki darba bernai susede ar sustoje dirba??? dirbkite po velniu!!!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.