Drabužių mados atsispindi būsto interjere

Sukurti skoningą šiuolaikišką interjerą nėra paprasta, mat būsto interjero specialistų nerengia jokia šalies aukštoji mokykla. Dažniausiai šį darbą atlieka dizaineriai, retesniais atvejais – patys architektai. Tačiau net garsus architektas ne visada įtinka užsakovui. Todėl, pasak kaunietės architektės Loretos Janušaitienės, ne tik specialistai, bet ir naujakuriai turi domėtis interjero madomis bei gerai žinoti, ko jie nori. Kadangi interjero madas pasauliui dažniausiai diktuoja Milanas, architektė sutiko pasidalyti balandį vykusios dizaino parodos įspūdžiais.

Interjeras neilgalaikis

Pasaulyje interjero mados keičiasi, regis, kas metai. Neįmanoma spėti su jomis koja kojon, juolab kad neturime interjero kritikų, kurie padėtų susigaudyti, kokie nauji mados vėjai, stiliai, ir subtiliai visa tai įvertintų. Todėl norint būti šiuolaikiškam ir patenkintam reikia pačiam domėtis interjero dizaino naujovėmis. Architektė mano, kad daugiabutyje interjerą reikėtų keisti kas 3-5 metus, o individualaus namo – tik kas 10 metų. Statant didesnį būstą ar individualų namą kuriamas prabangesnis interjeras, todėl čia ypač svarbu atkreipti dėmesį į medžiagas. Jos turi būti tik natūralios, geros kokybės ir ekologiškos. Šiuo metu apdailai naudojamas natūralus lauko riedulys arba labai aukštos klasės akmens pakaitalai, betonas ir plienas. Tai ilgalaikės medžiagos, todėl neapsimoka dažnai jų keisti, užteks pakeisti tik kai kurias interjero detales (pvz., baldus, paveikslus) arba perdažyti, atnaujinti šviesos ar garso efektais. Šiandien gyvenamoje erdvėje labai madingi įvairūs vaizdo paveikslai. Juos galima dažnai keisti. Miegamajame vietoj pakabinamo paveikslo gražiai atrodo dekoratyvusis vaizdo paveikslas (pavyzdžiui, besiskleidžiantis gėlės žiedas) ar net kvapų terapijos kampelis su šviesos ir muzikos elementais. Tai labai padeda atsipalaiduoti po įtemptos darbo dienos.

Madingi kontrastai

Juoda ir balta. Kaip ir drabužiuose, taip ir būsto interjere šiemet madingas kontrastas (ypač juodos ir baltos spalvų derinys). Dažniausiai grindis siūloma dengti juodos arba lavos spalvos didelių gabaritų grindų plytelėmis arba nujuodintu ąžuolu. Tokiame fone įspūdingai atrodys balti blizgūs baldai. Tačiau nebūtinai visas fonas, ant kurio statomi baldai, turi būti tamsus, kaip ir ne visas baldas šviesus. Kontrastui sudaryti galima panaudoti ne tik tamsų foną, bet ir tamsius fragmentus.

Madinga ne tik sniego baltumo spalva, bet ir ne tokie ryškūs, kiek prislopinti jos atspalviai. Siūlomas nuskalbto, dėvėto baltumo ir lakuotos faneros arba neryškios jūros bangos ir rudos spalvos deriniai. Vėl į madą grįžta blizgus lakuotas paviršius (primenantis daug kartų nulakuotą ir įbrėžimams atsparų sovietinį pianiną). Lakuotas atsparus braižymui paviršius vyrauja virtuvės interjere.

Iš ryškių, akį rėžiančių spalvų šiemet labai madinga šviesiai žalia – pavasario želmenų, salotinė, pistacijų, žalsvų garstyčių, žalių alyvuogių. Šių spalvų baldai ryškiai išsiskiria ant labai tamsios grindų dangos – juodos, pelenų, lavos, tamsiai rudos.

Madingi ir įvairūs slyvų atspalviai – nuo labai prislopintos alyvinės, violetinės iki sodrios, tamsios.

Prabanga žėri auksu. Auksavimas gali būti tikras, o kai kur – tik aukso imitacija. Ir tai daryti nėra neskoninga. Auksu dengiamos įvairios medžiagos, net paprastas metalas ir oda.

Grafikos elementai

Interjero puošybai naudojami neryškūs abstrakčios augmenijos, vabzdžių ar net kiniški motyvai, kur viskas atliekama tarsi šešėlyje, naudojant juodą ir baltą spalvas. Tokia puošyba dekoruojamos ne tik sienos, lubos, bet ir baldai, indai, net elektros lemputės. Piešinys nuo sienos gali pereiti ant lubų, persimesti ant lovos užkloto arba „perbėgti” baldo paviršiumi, bet tai nėra pavieniai elementai, o ištisinio piešinio išskaidytos dalys, todėl dekorui atlikti reikia profesionalo.

Ažūriniai pjaustiniai

Keičiasi požiūris į vonios kambarį. Jis paverčiamas gyvenamojo būsto dalimi, kur gaunama daug teigiamų emocijų, todėl romantiniu stiliumi dekoruojamos ir šio kambario sienos. Atsiranda šviesos efektų, krištolo sietynų. Krištolas derinamas su blizgiu chromuotu metalu. Madinga 8-ojo dešimtmečio grafikos stiliumi puošti sienas, širmas, pertvaras (klozetui, kriauklei, voniai atskirti).

Sienas dekoruoti galima ne tik piešiniu, bet ir ažūriniais pjaustiniais. Ažūrinis dekoras (karpinių motyvais) išpjaustomas iš faneros ar specialaus plastiko ir užklijuojamas ant paviršiaus. Derinami baltos spalvos pjaustiniai ant baltos sienos ir užklijuojama keliais sluoksniai išgaunant tik reljefiškumą. Madinga pjaustytu ažūru dekoruoti ne tik sienas, lubas, pertvaras, bet ir ažūro sienelėmis papuošti aplinką. Ažūro dekoras lengvai pritaikomas visur (tiek baldų dizaine, tiek santechnikos įrenginiuose – paslėpti kriauklės vandens ištekėjimo angai).

Minimalizmas virtuvėje

Tebėra madingas ir minimalistinis stilius, tik jis kiek šiltesnis, nes naudojamos natūralios ekologiškos medžiagos – medis, pjautas nešlifuotas akmuo. Šiandien minimalizmui būdingas ne tik paprastumas, bet ir geresnės kokybės gaminiai, natūralios medžiagos. Labiausiai minimalizmas išlieka virtuvės interjere. Visa virtuvės įranga sumontuojama kube, kuris atrodo kaip nepajudinama siena-spinta. Tačiau prisilietus prie jos lyg autobuso durys atsiveria virtuvė, primenanti didelį maisto gamybos cechą, kur visa įranga ir indai suslėpti stalčiuose.

Minimalistinėje virtuvėje vyrauja tik kelios spalvos: ruda, rusva, pilka, lavos ir balta. Nauja tai, kad, be lakuotos faneros, baldų paviršiams naudojamas ne tik blizgus dirbtinis akmuo, bet ir natūralus, grublėtas lauko akmuo. Jis derinamas su lakuota fanera, stiklu, metalu. Virtuvės balduose nėra jokių rankenėlių, nematyti jungimo detalių.

Baldai kaip pastatai

Baldai savo forma primena architektūrinius statinius, miestų maketus, vėrinius. Iš pirmo žvilgsnio net sunku suprasti, kad tas baldas funkcionalus. Tai pajunti tik prisilietęs prie paviršiaus (atsidaro stalčiai). Tokį baldą-statinį sudaro ritmiškai besikartojančios baldo stalčių architektūrinės formos, primenančios vertikaliai pastatytą moterišką vėrinį arba kilometrinio miesto maketą.

Vyrauja laužytos formos. Parodoje buvo eksponuojamas stalas, kurio paviršius atrodė kaip sumontuoti suskilusios uolos gabalai ar stiklo duženos. Naujausi baldai gaminami kaip meno kūriniai japoniško origamio principu ir primena lankstinius ar karpinius iš popieriaus bei kartono.

Medį keičia plastikas. Buvome įpratę, kad jeigu baldas plastikinis, tai jis yra labai neskoningas ir prastas. Šiuo metu gaminami labai geros technologijos plastikai, jų paviršius atrodo tarsi suglamžytas origamio principu. Plastikas gana žaismingų spalvų – geltonos, salotinės, žalios.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Drabužių mados atsispindi būsto interjere"

  1. vilma

    kambario sienos gelsvos ,minkstas kampas melynas, uzuolaidos baltos su melynom didelem gelem”labai grazios ir labai brangios,nenoreciau keisti”.Noreciau patarimo,kokios spalvos naudoti detales,kad priglusinti melyna spalva,nes jau labai krenta i akis vos uzejus i buta.suprantu kvailai pasielgiau pasirinkusi tokia spalva,bet keisti baldus brangoka.Labai laukiu atsakymo.Aciu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.