Lauko baldai – jaukūs, ilgamečiai ir brangūs

Geras poilsis neatsiejamas nuo komforto. Net jei atostogaujama ne penkių žvaigždučių viešbutyje, o nuosavo namo, sodybos kieme, lauko baldai turėtų būti nepriekaištingi. Pigūs plastikiniai staliukai, kėdės neskatina ilgesniam atsipalaidavimui, jie labiau tinka prisėsti kelioms minutėms. Tad ir poilsio vietose atsiranda vis daugiau kokybiškų, brangių, bet ilgaamžiškų medinių, elegantiškai pintų ar prabangių stiklo pluošto baldų.

Vasarą kiekvieną laisvą akimirką stengiamės praleisti gamtoje. Nuosavų namų ar draugiškų kaimynų kiemuose, kaimo sodybose vakarais ore tvyro kepamų šašlykų, žuvies, daržovių kvapas. Smagu valgyti patogiai įsitaisius ant medinio suoliuko prie išradingai išdrožto stalo, ar prisėdus pintame fotelyje prie originalaus stiklo pluošto staliuko.

Poilsio gamtoje mėgėjai lauko baldus gali rinktis iš gausybės modelių, medžiagų, spalvų, dydžių ir kainų. Taupūs šeimininkai lauko baldų komplektą gali įsigyti už porą šimtų litų. Ypatingo komforto bei grožio siekiantys gyventojai kokybiškiems baldams nepagaili ir kelių ar net keliolikos tūkstančių litų.

Plastmasiniai – nepraktiški

Lauko baldų pasiūla šiuo metu labai didelė. Originalių ir, palyginti, nebrangių stalų, kėdžių, suolų, pavėsinių, supynių siūlo daugelis didžiųjų prekybos centrų – lauko baldų skyriuje visada apstu pirkėjų. Žmonės dairosi tiek pigių plastmasinių, tiek brangesnių medinių baldų. Pirmųjų komplektas – stalas ir keturios kėdės kainuotų ne daugiau 200-300 litų, už kitus tektų pakloti per 500 litų.

Lengvi, nelabai tvirti, gana greitai lūžtantys plastmasiniai baldai yra neoriginaliausi – paprastai vienintelio modelio ir vos kelių spalvų – dažniausiai baltos, žalios, rudos, raudonos. Viename prekybos centre pakalbinta ponia Dalia už keliasdešimt litų pirko dvi plastmasines kėdes. Vilnietės teigimu, šią vasarą ji jau trečią kartą perka naujų kėdžių. Baltasis komplektas „gyvena” prie pašnekovės tėvų sodo namelio. „Mediniai lauko baldai mums per brangūs. Senukams užtenka ir tokių, tik po giminių apsilankymo kaskart reikia bent po kėdę keisti. Per metus susidaro nemaža suma”, – guodėsi pašnekovė.

Plastmasinių baldų pranašumas – juos lengva valyti, vežiotis.

Mediniai – už tūkstančius

Daugelis individualių namų, sodybų šeimininkų renkasi medinius lauko baldus. Nors šiuo metu jų gamintojai turi šiek tiek mažiau užsakymų nei prieš porą metų, originalūs, tvirti bei ilgaamžiški mediniai, ypač ąžuoliniai, baldai labai paklausūs.

Gyventojų fantazija ir poreikiai neriboti. Vieni ieško šiurkščių, beveik neapdirbtų stalų, paprastus rąstus ar kelmus primenančių suolų, kėdžių, kitiems reikia kruopščiai apdirbtų, įmantrių formų, pavyzdžiui, žvaigždės, baldų. Kuo daugiau darbo ir sielos meistrui tenka įdėti į baldą, tuo jis brangesnis. Ąžuolinio komplekto (stalo ir šešių kėdžių arba stalo ir dviejų suolų) – kaina gali siekti nuo vieno iki kelių tūkstančių litų.

Paklausūs yra ir kiti sodo gaminiai iš medžio – įvairios pavėsinės, supynės, tilteliai. Pavėsinę galima įsigyti už maždaug 3-8 tūkst. litų. Supynės kainuos nuo kelių šimtų iki pusantro tūkstančio litų, už tiltelį paklosite apie 1000 litų.

Saugo pavėsinės

Medinius lauko baldus gaminančios bendrovės „Laukbaldis” direktoriaus Raimondo Jarmoškos teigimu, ąžuoliniai baldai – vienkartinė investicija visam gyvenimui. Jei sugebėsite juos tinkamai prižiūrėti.

Medis – ilgaamžis, bet jautrus aplinkai. Pagamintų lauko baldų paviršius kelis kartus padengiamas impregnuojančia priemone. Tačiau maždaug kartą per metus medį reikia nušlifuoti ir iš naujo padengti nuo drėgmės, vėjo, saulės saugančiu laku.

Jeigu baldai lauke laikomi ne po atviru dangumi, o po stogeliu, pavėsinėje, minėtą procedūrą užtektų kartoti tik kas 5-6 metus.

Stiklo pluoštas nedūžta

Lietuvos gyventojai mėgsta ir pintus baldus. Nors, kaip ir mediniai, jie nėra labai pigūs (be tūkstančio kito neišsiversi), gana tvirti pinti baldai sode, individualaus namo ar sodybos kieme sukuria ypatingą jaukumą.

Pastaruoju metu sparčiai populiarėja prabangūs, elegantiški, iš pirmo žvilgsnio labai trapūs stiklo pluošto baldai. „Stiklo pluoštas – ne stiklas, kurį reikia nuo visko kruopščiai saugoti, bet tvirta, praktiška, oro sąlygoms nereikli medžiaga. Šiems baldams suteikiame penkerių metų garantiją, tačiau jie gali laikyti ir ilgiau. Vienintelė bėda – gražius baldus gali pavogti”, – tikino bendrovės „Jukunda” direktorius Nerijus Butkus.

Solidžių brangių baldų mėgėjai stalus ir krėslus gali rinktis iš daugybės modelių, aštuoniolikos spalvų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.