„Darbiečių” laikysena dar nepranašauja revoliucijos

Darbo partijos taryba nusprendė, kad į suvažiavimą „darbiečiai” rinksis rugpjūčio pabaigoje, parašė laišką Viktorui Uspaskichui ir apkaltino teisėsaugą politiniu susidorojimu

Kaune į Lietuvos kūno kultūros akademijos salę penktadienio vakarą susirinkę skandalų ir teisėsaugos įtarimų krečiamos Darbo partijos (DP) tarybos nariai neeilinį DP suvažiavimą nusprendė šaukti rugpjūčio 26 dieną. Per jį bus renkamas naujas DP lyderis.

Nuleistas garas

Manoma, kad prie partijos vairo turėtų stoti dabartinė laikinoji jos vadovė, Seimo „darbiečių” seniūnė Loreta Graužinienė. Nors DP atstovai stengiasi rodyti įprastą solidarumą ir ramybę, pastaruoju metu atmosfera partijos viduje kaip niekada įkaitusi.

Regis, garas nuleistas buvo dar pastarajame DP frakcijos posėdyje Vilniuje, todėl Kaune daugelio „darbiečių” veiduose tiesiog spindėjo šypsenos. Kai kurie DP tarybos nariai LŽ sakė, kad partijos vadovybės susitikimai su kai kuriais Seimo „darbiečiais” vyko kone visą penktadienio naktį ir davė palankių rezultatų.

Graužinienė LŽ sakė, kad jos atstatydinimas frakcijoje nebuvo rimtai svarstomas. „Kaip visada – apsikeitėm nuomonėmis, šį kartą gal kiek audringai, tačiau kolegos išreiškė man pasitikėjimą”, – aptakiai kalbėjo Graužinienė. Paklausta, ar tiesa, kad jau yra norinčių trauktis bendražygių, ji tikino nesulaukusi nė vieno tokio pareiškimo.

Rikiuos kandidatus

Seimo narė Vilma Martinkaitienė LŽ sakė, kad DP taryba turi rimtų vidinių reikalų, o lyderių vertimai labiau rūpi kitoms politinėms jėgoms. „Tai, kad buvo kalbama apie galimybę pakeisti frakcijos seniūnę, yra rūpinimasis pačios partijos reikalais. Juk negali visko atlikti vienas žmogus, gal vertėtų dalytis darbais. Tačiau padiskutavę nusprendėme to nedaryti”, – tikino parlamentarė.

Taigi Kaune revoliucija „darbiečių” gretose nebekvepėjo, svarbiausi buvo neeilinio suvažiavimo klausimai. Partiečiai turėjo ne tik pritarti frakcijos siūlymui jį šaukti rugpjūčio 26 dieną Vilniuje, bet ir apsispręsti dėl delegatų kvotos nustatymo, suvažiavimo darbotvarkės ir dėl kandidatų į DP pirmininkus kėlimo tvarkos. Nuspręsta, kad kiekvienas partijos skyrius galės kelti po 1 kandidatą.

Įdomiausia tai, kad savo kandidatą galės siūlyti ir iš DP pirmininko posto neseniai atsistatydinęs Viktoras Uspaskichas. Neoficialiai teigiama, kad būtent jo pasiūlytas kandidatas turės daugiausia galimybių laimėti rinkimus, mat jo įtaka, ypač provincijos skyriuose, tebėra gana didelė. LŽ šaltinių teigimu, tarp realių kandidatų tapti naujuoju DP lyderiu įvardijami Jonas Jagminas, Vydas Gedvilas, Loreta Graužinienė, Kęstutis Daukšys, Žilvinas Padaiga, gal net Antanas Bosas.

Linkėjo sveikatos

Nemažai laiko DP taryba skyrė politinei situacijai šalyje aptarti. Kaip įprasta, posėdžiauta už uždarų durų, tad dauguma diskusijos niuansų liko nežinomi. Tačiau po tarybos posėdžio kalbinti „darbiečiai” pripažino, kad diskutavo ir apie kitų partijų spaudimą Seime esantiems DP nariams pereiti pas juos, kai kada net ir už finansinį atlygį.

Be to, LŽ žiniomis, kai kurie tarybos nariai Kaune priekaištavo, kad vadovybė nesugeba apginti partijos garbės ir orumo. Dar prieš posėdį LŽ pakalbinta Graužinienė neigė telefonu bendraujanti su jau porą mėnesių Rusijoje besislapstančiu Uspaskichu. Paklausta, ar skambins jam po tarybos posėdžio, atsakė neigiamai. Ji pabrėžė, kad Uspaskichas retsykiais pats jai paskambina, o ji į Rusiją skambino esą vos porą kartų.

Per DP tarybos posėdį nuspręsta Uspaskichui parašyti laišką. Teigiama, kad laiške linkima jam sveikatos ir gana detaliai aprašoma pastarųjų dienų padėtis ne tik DP, bet ir politikos kuluaruose.

Posėdžio pabaigoje DP taryba priėmė pareiškimą, kuriame, be kita ko, rašoma: „Įvertindama teisėsaugos institucijų pateiktus įtarimus, metančius negatyvų šešėlį tiek eiliniams Darbo partijos nariams, tiek ir Seimo nariams, partijos deleguotiems atstovams valstybės vykdomojoje valdžioje, Darbo partija Lietuvos žmonėms ir Europos Sąjungos institucijoms pareiškia, kad atsiriboja nuo nepagrįstų kaltinimų bei smerkia pastangas destabilizuoti Lietuvos politinę sistemą ir sunaikinti didžiausią politinę jėgą šalyje”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.