Būsto statybų bumo šešėlyje senka laisvų biuro patalpų pasiūla

Nekilnojamojo turto vystytojai primiršo paklausią biuro patalpų statybų rinką. Per šalį nusiritęs būsto bumas aprimo, tačiau verslininkai pagrindinį dėmesį vis dar laiko sutelkę į naujų būstų statybos segmentą, kur didelis pelningumas ir trumpesnis investicijų grįžimo ciklas. Tuo tarpu, tiek „A”, tiek ir „B” klasės biuro patalpų segmentuose jaučiamas stygius.

Vilniuje, kuriame modernių biuro patalpų plotas siekia beveik 150 tūkst. kv. metrų, laisvų biurų beveik nebėra. Užimtumas, „InReal” duomenimis, viršija 90 proc., o kai kuriuose verslo centruose siekia ir visus 100 procentų.

„Trūksta tiek mažo ploto ekonominės klasės biurų, tiek ir didelių plotų, kadangi nemaža dalis įmonių pageidauja plėstis esamuose centruose, tačiau tam nėra galimybių. Atsiranda ir ieškančių 3-5 tūkst. kv. metrų ploto patalpų, anksčiau paklausos tokiems dideliems plotams beveik nebuvo”, – sakė nekilnojamojo turto bendrovės „InReal” direktorius Rimas Kirdulis.

Anot jo, iš beveik 30 tūkst. kv. metrų sostinėje naujai statomo biuro patalpų ploto, kuris bus pradėtas eksploatuoti metų bėgyje, yra tik apie 20-25 proc. dar neišnuomoto ploto, kuris iki projektų vystymo pabaigos, tikėtina, bus visiškai išnuomotas. Todėl ilgainiui įtampa biurų pasiūlos pusėje turi tendenciją didėti, nes realių stambesnių naujų verslo centrų projektų per artimiausius kelis metus Vilniuje bus vos keletas.

„Susiklosčiusi situacija, tikėtina, didelės galios nuomotojams kelti nuomos kainas nesuteiks, tačiau perspektyva joms kilstelėti išlieka reali”, – teigia R. Kirdulis.

Vilniuje pagrindiniuose verslo klasteriuose („Verslo trikampyje” ir Naujajame miesto centre (NMC)) jos pastaruoju metu nežymiai jau pakilo beveik iki ankstesnės (buvusios seniau nei prieš metus) viršutinės 60 litų už kv. metrą ribos. „A” klasės biurų nuomos kainos svyruoja nuo 45 iki 60 litų už kv. metrą, ekonominės klasės – nuo 30 iki 45 litų už kv. metrą.

Klaipėdoje taip pat jaučiamas ekonominės klasės biurų trūkumas. Tuo tarpu didesnių plotų vidutinės ir aukštos klasės biurų uostamiestyje pastaruoju metu padaugėjo, ir jų pasiūla šiek tiek viršija paklausą. Jau pastatytų ir veikiančių biurų centrų užimtumas, „InReal” duomenimis, siekia apie 90-95 proc., tuo tarpu iš dar tik statomų rezervuota vos apie 40 proc. ploto. Klaipėdoje prestižiškiausių biurų nuomos kainos svyruoja nuo 40 iki 50 litų už kv. metrą, ekonominės klasės – 10-25 litų už kv. metrą.

Kaune situacija kiek paprastesnė. Laisvų biuro patalpų nemažai, o užimtumas, „InReal” skaičiavimu, siekia vos apie 70 proc., didelio poreikio joms vis dar nejaučiama ir naujų stambių projektų nenumatoma. Nuomos kainų svyravimo nejaučiama jau senokai. Dėl patogios geografinės padėties didesnis aktyvumas jaučiamas logistikos patalpų atžvilgiu. Kaune aukščiausios klasės biurų nuomos kainos svyruoja nuo 20 iki 35 litų už kv. metrą, ekonominės klasės – 10-20 litų už kv. metrą.

Pasak R. Kirdulio, sėkmė lydėtų tuos projektus, kurie pasiūlytų nedidelio ploto ekonominės klasės biurus – paklausa jiems yra nemaža. Trumparegiškas požiūris į būsto rinkos perspektyvumą turėtų keistis ir investuotojų žvilgsniai krypti į atsivėrusią biuro patalpų nišą su nuosekliai augančia paklausa.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.