Šilumos kaina šoks aukštyn

Bendrovė „Panevėžio energija” vartotojams parengė dvi naujienas: vieną blogą ir vieną gerą.

Blogoji ta, kad nuo rugpjūčio 1-osios dešimtadaliu brangs šiluma.

Geroji – šis neišvengiamas kainų kilimas Panevėžyje bus mažiausias, palyginti su kitais šalies miestais.

„Panevėžio energijos” valdyba naujas šilumos kainas patvirtino viena iš pirmųjų šalyje, tačiau jas taikys tik po mėnesio.

Nuspręsta, kad gyventojams bus taikoma lengvatinė šilumos kaina. Ji bus 11 procentų didesnė už buvusią, tai yra nuo 11,5 cento padidės iki 12,76 cento už kilovatvalandę.

Visiems kitiems vartotojams iki šilumos punktų ateinanti šiluma didėja 13,4 procento, tai yra nuo 11,45 cento iki 12,98 cento už kilovatvalandę.

7 procentais brangs ir karštas vanduo, kurio kainą sudaro dvi sudedamosios dalys: šalto vandens ir panaudotos šilumos jam pašildyti kainos.

„Panevėžio energija” yra regioninė įmonė, gaminanti ir tiekianti šilumos energiją Panevėžio, Kėdainių, Rokiškio, Pasvalio, Kupiškio, Zarasų miestų ir rajonų gyventojams. Bendrovės finansų direktorės Ritos Morozovienės teigimu, visiems bendrovės vartotojams šilumos kaina bus vienoda.

Kainų perskaičiavimą lėmė brangstantis kuras. Metų pradžioje gerokai šoktelėjo pagrindinio bendrovės naudojamo kuro – gamtinių dujų kaina.

Gegužės mėnesį gamtines dujas, palyginti su praėjusiais metais, bendrovė pirko jau 49 procentais brangiau. Be to, padvigubėjo išlaidos mazutui, brango mediena, suskystintos dujos, akmens anglis, mažų katilų kuras.

Bendrovės ekonomikos skyriaus viršininkė Danutė Slavinskienė paaiškino, kad bendrovė vadovaujasi Šilumos ūkio įstatymu, Šilumos ir karšto vandens nustatymo metodika.

Bendrovės ekonomistų teigimu, mažiausiai kainų kilimą pajus mažas pajamas gaunantys gyventojai, nes jiems ir toliau bus mokamos kompensacijos už valstybės remiamą normatyvinį plotą.

Pardavimų tarnybos vadovas Arvydas Kriaučiūnas sakė, kad pastaraisiais metais gyventojai vis tvarkingiau atsiskaito už patiektą šilumą ir karštą vandenį, bendrovei pavyksta geriau išieškoti skolas.

Kasmet įsiskolinimo suma bendrovei sumažėja maždaug po milijoną litų. Tam įtakos turi antstolių darbas, brangstantis ir tapęs likvidus nekilnojamasis turtas.

„Panevėžio energija” gali tapti pigiausiai šilumą parduodančia įmone šalyje. Nors kiti šilumos tiekėjai dar tik ruošiasi perskaičiuoti kainas, skelbiama, kad jos bus didesnės už dabartines 18-20 procentų.

Antai Druskininkuose, kur nuo liepos šilumos energijos kaina didėja tik simboliškai, nuo rugpjūčio ji padidės net 33 procentais.

Sostinės šilumos tiekėjai jau taip pat paskelbė, kad didina šilumos kainą vartotojams vidutiniškai 2 centais už kilovatvalandę, tai yra vilniečiai už šilumą brangiau mokės maždaug 16 procentų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.