Vanduo ausyje

„Vandens į ausį pribėgo!” – rėkia mažylis per visą paplūdimį. Ta bėda nuolat užklumpa poilsiaujant. Kaip išvengti nemalonių padarinių?

Ne veltui gydytojai otolaringologai vartoja terminą „plaukiko ausis”. Esmė ta, kad vaikų iki 3-4-erių metų klausos vamzdis dar pernelyg trumpas ir platus. Jis yra viename lygyje su rykle, vadinasi, atveria tiesų kelią infekcijoms į abi puses. Vaikui augant, vamzdis susiaurėja ir pailgėja.

Paplūdimyje, baseine vaiko ausis geriausia saugo guminė kepuraitė. Bet nedaugelis vaikų jas mėgsta – su tokiomis kepurėmis blogai girdėti, guma spaudžia, trukdo žaisti vandenyje.

Dar vienas būdas – specialūs ausų kamštukai. Bet vėlgi – jie pernelyg standūs, spaudžia ausies landą ir gali sutrikdyti kraujotaką. Menkai gelbsti ir vatos gumuliukai: jie sušlampa ir ausis apsaugo nebent nuo smėlio ar purvo. Kai kurie tėvai vatą suvilgo aliejumi, bet taip ji dar greičiau išslysta.

Geriausia pabandyti prieš einant į paplūdimį vaikui ausų landas patepti vazelinu. Naudokite kosmetinį pagaliuką su vatos tamponu ant galo, tik nekiškite per giliai.

Vaikai labai mėgsta nardyti, murkdyti vienas kitą po vandeniu. Neleiskite jiems žaisti tokių žaidimų: po vandeniu ausis veikia didesnis slėgis, pavojus pažeisti klausą labai didelis. Patikrinti, kiek giliai į ausį pateko vanduo, lengva: lengvai patempkite lezgelį ir atsargiai patampykite. Skauda? Tada reikia imtis priemonių.

Iš pradžių gerai nušluostykite plaukus ir ausis sausu rankšluosčiu. Paprašykite vaiką giliai įkvėpti ir pirštais užspauskite jam šnerves. Tegul neprasižiodamas giliai iškvepia – viduje susidaręs spaudimas išstums vandenį.

Jei vaikas visai mažas, galite su juo pažaisti „pompą” – palenkite jo galvą, delną glaudžiai prispauskite prie ausies ir su jėga atitraukite. Tas paprastas būdas irgi padeda.

Galima pasiūlyti vaikui pašokinėti ant kairės kojos, jei vandens pateko į dešinę ausį, ir atvirkščiai, palenkus galvą į tą pusę, kurioje ausyje yra vandens, ir lengvai ją papurtant.

Kartais mamos vaikų ausis po maudynių džiovina plaukų džiovintuvu. To daryti nereikėtų: net nedidelis triukšmas gali neigiamai paveikti klausą. Geriausia į ausų landas įlašinti kelis lašus alkoholio turinčio losjono – jis greit išgaruoja kartu su vandeniu. Jei tokio neturite, pasinaudokite silpnu acto ar vandenilio peroksido tirpalu – reikia vos kelių lašų. Įlašinę lengvai patampykite ausies lezgelį, kad skystis greičiau pasiektų klausos vamzdį.

Jei vakare mažylis kaprizinasi ir skundžiasi ausies skausmu, nepulkite į paniką. Gal vanduo susimaišė su ausų siera ir sieros kamštis padidėjęs spaudžia ausies nervus. Atsargiai pavalykite ausį vata, paguldykite vaiką skaudama ausimi ant maišelio su šilta druska ar upės smėliu. Kai tik likęs vanduo išbėgs, skausmo nebeliks

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.