„Negyvas” dainavimas prilygsta žiūrovų apgaulei

Muzikantai, dainuojantys pagal fonogramą, vis dažniau sulaukia neigiamos muzikos gerbėjų reakcijos. Lietuvos muzikos scenoje pasitaikė ir tokių atvejų, kai, dainuodami pagal „fanierą”, atlikėjai buvo tiesiog nušvilpti. „Jaunimo pramogų” kalbinti dainininkai pripažįsta, kad dainavimas pagal fonogramą neprilygsta gyvam atlikimui. Nors daugelis jų tikina, kad visada dainuoja gyvai, tačiau fonogramų išvengti nepavyksta.

Gyvai dainuoja net užkimusi

Žymi Lietuvos dainininkė, TV3 laidos „Penktadienio muzikos šou” laidos vedėja Violeta Riaubiškytė, kalbėdama apie dainavimą pagal fonogramą, neslepia nusivylimo. „Labai gaila, kad daugelis Lietuvos dainininkų vis dar dainuoja „negyvai”. Tokį dainavimą renkasi tie, kurie visiškai nemoka dainuoti. Visada sakau: „Kaip kas moka, taip tas sukasi”. Manau, kad „fonograminiai atlikėjai” apskritai neturėtų dainuoti scenoje. Yra puikių, tikrai gerą balsą turinčių žmonių, kurie negali lipti į sceną, nes jų vietos užimtos „fonograminių dainininkų”. Aš pati dainuoju visada tik gyvai, nesvarbu kas bebūtų: skaudėtų gerklę, būčiau užkimusi ar sirgčiau. Neslėpsiu, būna atvejų, kai esu priversta dainuoti pagal fonogramą. Taip būna, kai dainuojama televizijoje tiesioginio eterio metu”, – teigė V. Riaubiškytė.

Pagal fonogramą – tik kelis kartus

Klaipėdiečių grupės „Bavarija” vokalistas Vilius Tarasovas per daugiau kaip dešimt metų trunkančią savo muzikinę karjerą pagal fonogramą yra dainavęs tik kelis kartus. „Esu kategoriškai prieš fonogramas. Per savo karjerą „negyvai” esu dainavęs tik kelis kartus, ir tai dėl techninių nesklandumų”, – tvirtino bavaras. Vilius įsitikinęs, kad „negyvai” dainuoti gali tik savęs negerbiantys muzikantai. „Nepateisinu tų dainininkų, kurie renkasi tokį dainavimo būdą. Apskritai abejoju, ar tokius dainininkus galima būtų pavadinti dainininkais”, – teigė bavaras.

Paklaustas, kodėl didesnė Lietuvos muzikos scenos žvaigždžių renkasi dainavimą pagal fonogramą, V.Tarasovas mano, kad jie paprasčiausiai nesugeba atlikti kūrinio gyvai. „Gal bijo publikos?” – svarstė Vilius.

Bavaras teigia, kad pateisina „negyvą” dainavimą tik tada, kai tam yra rimta priežastis. „Viena iš išimčių – balso praradimas, užkimimas. Tokiais atvejais dainininkui galima atleisti”, – sakė dainininkas.

Pradėjo dainuoti gyvai

Merginų grupė YVA nuo pat savo grupės įkūrimo dažniausiai dainuodavo tik „negyvai”. Tačiau tai jau praeitis. „YVA jau nebedainuoja pagal fonogramą. Dabar dainuojame tik gyvai”, – tvirtino Natalija. Toks dainavimo būdas suteikia daug didesnį malonumą ir džiaugsmą. „Jaučiuosi kur kas geriau. Pasijutau daug laisvesnė”, – tvirtino atlikėja.

Dainavimą pagal fonogramą Natalija vadina žmonių apgaudinėjimu. „Dainininkas apsirengęs tiesiog džinsais ir marškinėliais” ir dar dainuoja pagal fonogramą. Į ką žiūrovui žiūrėti? Jeigu jau dainuoji „negyvai”, tai būk malonus, bent šou pasirūpink”, – teigė YVOS dainininkė.

Kad sumažėtų atlikėjų ir grupių, dainuojančių pagal fonogramas, Natalijos nuomone, reikėtų uždrausti „negyvą” muziką propaguojančioms grupėms dainuoti renginiuose. „Reikėtų neleisti dainininkams koncertuoti, kurie dainuoja pagal fonogramą”, – įsitikinusi Natalija Zvonkė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "„Negyvas” dainavimas prilygsta žiūrovų apgaulei"

  1. ;)

    mazule natalija nesuvokia dar kas per dainavimas is viso yra. per nml teko sumazinti garsa, nes taip bjauriai kurke. dainavimas tai yra talentas, o ne ismokstama. kiekvienas gali padaryt plokstele. o dar ji reiskiasi, kad uzdraustu lipt i scena tokiems nemoksoms. brangute taip pat neuzlipsi

  2. ausra

    xe xe kai yva dainavo tai ir man teko pritylinti garsa nes tiesiog net ta fonograma perrekia o kai jau dainuoja gyvai tai isvis patylesiu net televizoriu teko isjunkt

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.